Van 4 t.e.m. 12 februari trekt Voka met 50 ondernemers naar Singapore en Mumbai op techtrip. 40 veelbelovende meetings op 1 week in 2 steden die de toekomst ademen. Elke dag vragen we één van de reisgenoten wat hij/zij die dag beleefde.
Dag drie van de Voka Techtrip. Dag drie dat we ter plaatse zijn tenminste want we zijn al vier dagen met zijn allen onderweg voor een curieuzeneuzentocht in technologie- en ondernemerschapsland.
Na een kort nachtje word ik eigenlijk veel te vroeg wakker met een bonzend hoofd. Ja, het is daar weer… goesting. Die heb ik iedere ochtend maar hier is’t veel goesting. Goesting om eraan te beginnen. Goesting om bij te leren, te proberen, te doen, te falen, te corrigeren en weer voort te gaan. Het vooruitzicht dat we weer interessante bezoeken gaan doen op deze bijzondere plek. En zoveel interessante mensen om me heen, een beetje zoals Forrest Gump zijn pralientjes voor mij. Ieder gesprek is een ontdekking. We doen het allemaal, bij iedere gelegenheid mengen we ons onder elkaar om bij te praten, elkaar te leren kennen, verder te praten over wat we zopas gehoord en gezien hebben en van het ene onderwerp belanden we bij een ander.
Ik begin snel mijn communicatiekanalen te checken en zoek een paar zaken op over wat ik gisteren opgestoken heb. Stof tot nadenken. Als ondernemer ben ik nog gedeeltelijk in stealth and bootstrap modus bezig met twee nieuwe ideeën die uit de startblokken aan het schieten zijn. Data, gezondheidszorg en life sciences zijn mijn ding.
Om 7:00 trek ik mijn stoute loopschoenen aan die me aanstaren met een blik van: ‘daar ben je nog eens?’. Het is maanden geleden sinds mijn laatste iets intensievere sportsessie. Ik neem mezelf voor dat ik de draad weer oppik als ik thuiskom. We vertrekken met zijn vijven voor wat een rustig loopje in de richting van Marina Bay Sands, het iconische hotel met het gigantische platform en infinity pool in de lucht, en de omliggende parken moet worden. Wist ik veel dat ik vanavond daar op het grootste uitkragende platform ter wereld de dag ging afsluiten? Gids van dienst is Stefaan Maes die trouwens vandaag het Voka Instagramkanaal bedient. Na een paar kilometer voel ik dat ruim 25 graden en een hoge luchtvochtigheid hun effect niet missen. Op de terugweg naar het hotel vragen mijn copains: ‘ca va?’. Mijn ademhaling verraadt dat mijn lichaam lekker anaeroob bezig is. Terug aangekomen probeer ik de opkomende stijfheid weg te stretchen en mijn lichaam af te koelen met een frisse douche.
Na een snel ontbijt rep ik me naar beneden voor de bustrip met groep twee richting Republik Polytechnik. Het ‘Institute of Technology’ van Singapore. We worden geïntroduceerd in hun aanpak om studenten probleemoplossend te leren denken en werken. Aan de hand van een paar korte demo’s leren we bij over RPA ofte Robotic Process Automation, Internet of Things en hun onderzoek rond robotics in logistieke processen.
Aansluitend worden we geïntroduceerd in de wereld van digital reality waarin Hexagon een wereldspeler is en een steile opgang gemaakt heeft via een resem acquisities, waaronder het Belgische Luciad. Expat Wim Symens, sales director voor de APAC regio, en zijn collega leggen ons uit welk vernuft er zit in hun software voor geospaciale toepassingen. Zoals via satelliet monitoring wegverzakkingen van enkele centimeter vroegtijdig opsporen of de mogelijkheden van LIDAR scanning om snel een verkeerssituatie zoals een ongeval te capteren en zo alle info te verzamelen die nodig is om achteraf de nodige metingen en andere analyses uit te voeren. Daardoor kan de weg sneller vrijgemaakt worden na een ongeval en is er minder fileleed.
Tenslotte worden we begeleid naar het laboratorium waar robotics onderzoek gebeurt en zien we een testopstelling van een logistiek warehouse waar robots alle werk uitvoeren.
Vlug de bus op want we zijn wat achter op schema. Volgende halte is Let-Lab, de open innovatie incubator van Ultra Clean Technologies. Zij zijn een belangrijke leverancier voor de semiconductorindustrie waar alles in cleanrooms en dus ultraclean moet gebeuren. Hun CEO is een sympathieke Israëliër die met een Sacha Baron Cohen accent, uitlegt hoe Let-Lab zowel in Israël als in Singapore actief is en zo innovatie en kruisbestuiving ondersteund. De kers op de taart is de uitleg van spraakwaterval Viveka Kalidasan die tot de ‘Singapore Top 100 Women in Tech’ behoort en één van de ‘MIT innovators under 35’ is. We voelen de vibe van hoe innovatie hier omarmt wordt. Eventjes bekruipt me het gevoel: ‘wat gaat alles toch razendsnel hier’. Er is veel animositeit in de groep, we zijn allemaal geïnspireerd en na een groepsfoto rijden we richting het restaurant voor onze lunch.
Volgende stop is helemaal in het noorden van het eiland aan de rand van de zeestraat die Singapore scheidt van Maleisië. Micron is de op drie na grootste semiconductor producent ter wereld en specialiseert zich in de nieuwste technologieën voor geheugen voor korte- en langetermijnopslag: DRAM en NAND. We mogen niet zomaar naar binnen, laptops moeten aan de kant en alle lenzen van onze smartphones moeten afgeplakt worden met speciale tape. In de boardroom om uitzicht op de kust en het hinterland van Maleisië, wordt het bedrijf voorgesteld. Daarna mogen we een bezoekje brengen aan hun nieuwste cleanroom. We vinden het wat bizar maar volgen netjes de instructies en trekken mondmaskers, haarnetjes, overschoenen en handschoenen aan vooraleer we verder mogen. In een uithoek van de gigantische cleanroom gapen we van achter een glasplaat naar wat zich afspeelt. Robots verplaatsen zich boven onze hoofden en brengen containers vol wafers van het ene station naar het andere. Diagonaal is de cleanroom twee kilometer lang en reizen de chips-in-the-making gedurende 90 dagen rond om in +- 4000 stappen gemaakt te worden. Mensen die volledig ingepakt zijn en met beademingsslangen voorzien worden van zuurstof, controleren alle processen. Velen onder ons programmeren en we staan even stil bij over hoe wij toch telkens verder bouwen op de schouders van alle hardware die uit miljarden componentjes opgebouwd is en via netwerken met elkaar verbonden zijn.
We rijden nu opnieuw naar de kantoren van Budding Innovations, op een boogscheut van ons hotel, waar we gisteren al waren. Daar ontmoeten we Baskit en Kreivo Health. Beide bedrijven zijn opgericht door Belgen. Baskit heeft als missie het digitaliseren van de retailgroothandels in Indonesië. Daar zijn heel veel opportuniteiten want ze werken daar nog voornamelijk op papier. Hun app helpt de groothandels en hun klanten om veel vlotter te leveren en te betalen. Kreivo Health helpt bedrijven in de gezondheidszorg om hun aanwezigheid in Asia Pacific op te starten en uit te bouwen. Ik blijf nog even napraten en we wisselen contactgegevens uit. Opnieuw pik ik signalen op dat Singapore op zichtzelf en als toegangspoort tot Zuidoost-Azië iets is wat ik moet blijven opvolgen.
We keren terug naar ons hotel en smelten terug samen met de andere groep. ’s Avonds zakken we met zijn allen af naar de Guoco Tower, de hoogste toren van Singapore, waar ING Singapore ons ontvangt samen met de Belgium Luxembourg Chamber of Commerce en Flanders Investment & Trade. Tijdens de netwerkreceptie leren we een aantal van de 1500 Belgen kennen die hier als expat verblijven. De meesten zijn hier met hun gezin en dus zijn er eigenlijk maar 500 Belgen actief op de arbeidsmarkt. Er blijken hier ook 800 Belgische kinderen te verblijven. Ik ontmoet daar ook serie-ondernemer Peter Vyncke, die even ervoor nog de afsluitende spreker was voor Groep 1.
Rond 21:30 worden we vriendelijk naar de uitgang verwezen en neemt Peter Vyncke een groepje van ons mee op sleeptouw naar de Marina Bay Sands met als doel ‘Cé LA VI’, de bar op het 150 meter hoge platform. Ambiance, beats en drank zijn er in overvloed. Op en naast de dansvloer komen naast onze benen en heupen ook onze tongen los. Veel onderwerpen passeren de revue: technologie, data, politiek en Peter blijkt naast een zakenman ook een getalenteerd verteller te zijn. Hij licht vanop het balkon de toekomstplannen van de havenbuurt toe, geeft ons wat inzichten in hoe hij en zijn gezin hun leven organiseren in Singapore sinds hun verhuis 18 maanden geleden en hij blijkt ook onze vrienden uit Aalst, Dendermonde en Lede in eigen dialect te woord te kunnen staan. De uren vliegen voorbij en voor ik het weet is al ruim na middernacht en wordt het verstandig om een paar uur het bed op te zoeken.
Op de terugweg begint dit verslag al vorm te krijgen in mijn hoofd. Dit is mijn tweede deelname aan de techtrip en die wordt stilaan mijn jaarlijkse terugkerende upgrade van mijn brein. Bedankt aan alle Voka-medewerkers om dit mogelijk te maken. Ik kijk al uit naar morgen en naar de bestemming voor volgend jaar.
Zelf ook goesting gekregen om mee te gaan met 50 leergierige ondernemers?
Blik hier terug op de 6 vorige edities en lees over onze plannen voor 2024!