Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Gastblog Techtrip Singapore/Mumbai: "Een plan voor 2060"

Gastblog Techtrip Singapore/Mumbai: "Een plan voor 2060"

  • 07/02/2023

Van 4 t.e.m. 12 februari trekt Voka met 50 ondernemers naar Singapore en Mumbai op techtrip. 40 veelbelovende meetings op 1 week in 2 steden die de toekomst ademen. Elke dag vragen we één van de reisgenoten wat hij/zij die dag beleefde. 

Mieke Hesemans

Ook tijdens de tweede dag in Singapore blijft de stadstaat me verbazen. De stempel die de overheid drukt op het innovatielandschap van het land, valt niet te onderschatten. En wat voor mij nog een verre en moeilijk in te beelden toekomst lijkt, is dat duidelijk niet voor de overheid van dit land. 

Geïnspireerd door het overheidsplan voor watervoorziening tegen 2060, startte de dag met een bezoek aan Reacto. Het is een start-up die inzet op het zuiveren van zwaar vervuild industrieel afvalwater. Deze activiteit is strategisch aangezien Singapore volledig afhankelijk is van het buitenland voor de aanvoer van zuiver water. De overheid en de universiteiten zijn dan ook actief in het aantrekken van internationaal toptalent in deze materie, het voorzien van fondsen en het aanreiken van verschillende programma’s die bedrijven helpen om op basis van een technisch voordeel een volwaardige commerciële entiteit uit te bouwen.

Vervolgens waren we te gast bij de National University of Singapore (NUS). Deze universiteit met 40.000 studenten heeft eveneens een programma onder de naam ‘Block 71’ ter ondersteuning van start-ups. Dankzij een geslaagd aanbod van co-workinglocaties, toegang tot de technologie van het NUS, beschikbaarheid van labo’s, venture capitalists ter plaatse, subsidies, opleidingen, stageplaatsen bij start-ups, hulp bij het opstellen van patenten, enz. vindt 30% van de Singaporese start-ups hier haar oorsprong. Op haar palmares mag de universiteit zelfs 10 unicorns optekenen. Dankzij dit brede aanbod slagen ze er bovendien in om deze bedrijven in Singapore te houden.

Europa niet-prioritair

Tijdens het namiddagprogramma was het podium voor de ondernemers zelf. Drie bedrijfsleiders stelden er hun organisatie voor. De gesprekken gingen daarbij over data, artificiële intelligentie, deep tech en corporate ventures.

Om de dag in stijl af te sluiten, waren we ten slotte te gast op een netwerkreceptie waar we informeel met locale ondernemers en leden van Flanders Investment en Trade van gedachten konden wisselen. Ongetwijfeld werden er deze avond mogelijke internationale samenwerkingen geïnitieerd.

Maar aan het einde van deze boeiende dag blijft er toch iets nazinderen. Het indrukwekkende Block 71 initiatief biedt Singaporese start-ups ook toegang tot de markt in andere continenten via verschillende locale ‘hubs’. Helaas ontbreekt Europa als enige werelddeel op de lijst omdat "Singaporese start-ups dit deel van de wereld als niet-prioritair beschouwen”. Wij hebben vandaag alvast een kleine bijdrage geleverd door België te promoten, maar misschien moeten wij toch ook maar eens een plan voor 2060 maken?

Zelf ook goesting gekregen om mee te gaan met 50 leergierige ondernemers?

Blik hier terug op de 6 vorige edities en lees over onze plannen voor 2024!
 

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Familiebedrijven - Partnerships

OV - Festival van Vlaanderen
Gent Jazz 2024