Van 4 t.e.m. 12 februari trekt Voka met 50 ondernemers naar Singapore en Mumbai op techtrip. 40 veelbelovende meetings op 1 week in 2 steden die de toekomst ademen. Elke dag vragen we één van de reisgenoten wat hij/zij die dag beleefde.
Het startschot is gegeven. Op de tweede dag van de Voka Techtrip wordt de toon gezet voor een week vol inspirerende gesprekken, boeiende bedrijfsbezoeken en interessante kennismakingen. Een propvolle bus met ondernemers, academici en investeerders die een gezamenlijke passie hebben voor innovatie en technologie, baant zich een weg door Singapore en haar opvallende architectuur.
Ook dit jaar zit ik weer op die bus. Toegegeven, ik voel me soms een iets of wat vreemde eend in de bijt tussen al die tech savvy’s, die jongleren met de begrippen Artificial Intelligence, Blockchain, Omniverse, Metaverse en Internet of Things. Ik ben actief in hernieuwbare energie (zonneparken op bedrijfsdaken) en die tech buzzwords liggen niet dagelijks op mijn bord. Maar nét daarom dat ik op de bus zit. Ik wil me laten voeden met wat technologie kan bieden. Ik wil bijleren en beter begrijpen welke impact technologie op de maatschappij, de mens en ons bedrijf heeft, en kan hebben. Ik wil graag vooraan in de rij staan en gewapend zijn om onze onderneming futureproof te maken en ben er rotsvast van overtuigd dat technologie het antwoord is.
Kiasu en kiasi
Singapore blijkt een perfecte bestemming om uit de waan van de dag te treden. We duiken in een hypergereguleerde wereld, waar de overheid aanzienlijke participaties heeft in de door hen gedefinieerde strategische sectoren. Singapore Inc. beheert 1500 miljard euro, verdeeld over 3 fondsen. De eerste minister runt het land als CEO en is de bestbetaalde premier ter wereld. Het netto investeringsrendement uit die beleggingen bedraagt 18%, waardoor er aardig wat middelen beschikbaar zijn om innovatie, R&D en ondernemerschap te stimuleren.
Tijdens de eerste ochtendsessie weet Kim Demeyer van Flanders Investment en Trade ons een mooie introductie te bezorgen over het reilen en zeilen van deze bijzondere 'democratie'. Het opzetten van een bedrijf kan in een wip en een zucht, het regulatoire kader zit mee, iedereen spreekt Engels, funding is zeer toegankelijk en dankzij haar strategische locatie is Singapore de ideale toegangspoort voor Westerse bedrijven tot de Aziatische markt.
De mayonaise lijkt te pakken. Met 105 miljard Foreign Direct Investment (versus 3 miljard FDI in Vlaanderen) weet the Lion City groot en klein aan te trekken. Dit land van slechts 6 miljoen inwoners huisvest 10 unicorns, 4200 start-ups en boost actief een globaal tech ecosysteem. Maar voor onze schone ogen doen ze het natuurlijk niet. “Singaporeans first” stroomt door hun aderen. Ze bouwen gestaag aan een economisch duurzaam en veerkrachtig Singapore, voor Singaporeans. Door middel van quota houden ze de huidige etnische verdeling in evenwicht.
Bijzonder vind ik ook dat deze succesformule (deels) haar oorsprong vindt in “Kiasu & Kiasi”. Klinkt als een gevechtssport, maar is het niet. Kiasu is de angst om te falen. Ze beschouwen alles als een competitie. Dat drijft hen om extreme middelen te gebruiken om succes te behalen. Kiasi is de angst om te sterven, wat zich vertaalt in extreme maatregelen om risico te vermijden en waarom ze hier zowat alles in vijfjarenplannen gieten. Het doel heiligt de middelen, of zoiets?
Groene stad en toch een leven binnen
Christophe van UnifiedPost neemt de fakkel over. Hij bevestigt hoe ongecompliceerd het was hier een vestiging te openen en hoe de overheid een ideale partner blijkt voor UnifiedPost om voet aan wal te krijgen. Singapore had het plan hun facturatieflow te digitaliseren en, planmatig als ze zijn, legt dit plan één van onze Belgische trotsen geen windeieren.
Met Bert van Budding Innovations krijgen we opnieuw een Vlaming aan het woord en een ideale spreekbuis om de vertaalslag te maken waarom Singapore een goede landingsplaats is voor Europese bedrijven die richting Azië kijken. Het is weliswaar een kleine en condense markt, maar een perfecte uitvalsbasis voor innovatie en groei in de rest van het continent. Het is niet eenvoudig om als Europees bedrijf rechtstreeks zaken te doen met China of India bijvoorbeeld. Met een Singaporees bedrijf sta je direct een heel pak verder. De regio percipieert Singapore als een voorbeeld en ze spreken dezelfde taal, niet per se letterlijk maar wel figuurlijk.
We reizen weer verder van de ene airco in de andere, mits enkele intermezzo’s van 30°C en 83% vochtigheid. Echt aangenaam vindt mijn lichaam dat niet, bewijst een kuchje en een plots verstopte neus. Mijn ogen zijn dan wel weer gelukkig met al dat groen. Volgens mij zag Babylon er ongeveer zo uit. Voor elke bebouwde grondoppervlakte moet men twee keer zoveel groen aanbrengen. Dat manifesteert zich in prachtige hangende tuinen en perfect onderhouden parken. Maar de parken en straten zijn opvallend leeg. Waar zitten die 6 miljoen mensen toch? Ook bij de co-workings en bedrijven die we bezoeken mis ik mensen en een levendige vibe. Stilte voor de storm, die ons later deze week in Mumbai te wachten staat. Het antwoord ligt bij onze vriend Corona. Singapore was bij de eerste om restricties op te leggen, en bij de laatste om ze in april 2022 op te heffen. Maar blijkbaar blijft men nog héél graag binnen.
De 'Wordpress voor blockchain'
In tegenstelling tot de 59 deelnemers van deze trip, komen wij al eens graag buiten. We bespreken ook de boodschappen die we vinden in onze gelukskoekjes en we spreken uitvoerig over onze professionele bezigheden, uitdagingen en lokken samen opportuniteiten uit. Voor mij persoonlijk is de interessante groep van mensen misschien nog wel het meest waardevol van deze reis. Tijdens de lunch maak ik beter kennis met één van de tech ondernemers, we luisteren geboeid naar elkaars professioneel verhaal en hij brengt mij op een nieuw commercieel spoor. “Zo had ik het nog niet bekeken, wat een goed idee, dankjewel!”. Gisteren kwam aan het licht dat een medereiziger software aan het ontwikkelen is voor een batterij met het oog op slimme energiesturing. Met andere woorden, technologie is helemaal niet de ver-van-mijn-bed-show, integendeel.
In de namiddag krijgt techreus Huawei het platform. Dankzij hun brede scope beschikken ze over vele bouwstenen, van hardware tot software tot infrastructuur. Via hun incubator Spark stellen ze sommige van deze bouwstenen ter beschikking aan start-ups, om innovatie te boosten. Huawei investeert zelf niet in de startups, maar faciliteert de connecties met VC’s.
Als vijfde op het programma komt het Leuvense SettleMint aan de beurt, voor mij de beste bedrijfspresentatie van de dag. “Blockchain made easy”. Wat Wordpress is voor websites, is SettleMint voor blockchain. De spreker weet mijn aandacht te trekken en mijn pientere buurman helpt me de voordelen van blockchain (iets) beter te begrijpen. Enkele use cases maken het tastbaar. Zeker omdat er eentje uit de energiesector aan bod komt. Flexibiliteit en grid stability is een hot topic in mijn sector. SettleMint is een proof of concept aan het uitwerken met Elia om een volledig geautomatiseerde marktplaats voor tertiaire diensten op te zetten. Wanneer ik thuis ben ga ik dat toch eens verder uitpluizen. Ook opmerkelijk is dat deze ambitieuze startup zijn heil niet eerst gaat zoeken in de US. Zij kijken bewust niet naar het competitieve landschap in het Westen. Hun geografische expansie loopt met kantoren in Dubai, New Delhi, Singapore en Tokio, van West naar Oost.
Leeuwenkuil
Het einde van de dag nadert, maar eerst krijgen de geïnteresseerde deelnemers onder ons elk 7 minuten de kans om hun nieuw bedrijfsidee te pitchen. Ik vind het wel moedig om jezelf zo voor de leeuwen te gooien. Het is echter een uitgelezen kans om een nieuw concept af te toetsen, feedback te vergaren, bezorgdheden te horen of oplossingen aangereikt te krijgen. Voor de luisteraars is het fijn om meer in detail te begrijpen waar enkelen onder ons mee bezig zijn.
Er volgt nog een obligatoir tripje naar Travel Swab waar we een stok in onze neus geduwd krijgen. Om India (deel 2 van de reis) binnen te mogen, dienen we een negatieve PCR-test voor te leggen. Fingers crossed dat hier niemand in quarantaine moet blijven. Ik eet nog maar een gelukskoekje, met de toepasselijke boodschap dat geduld een mooie deugd is.
Dag 2 zit er al op. Mijn balans: technologie fascineert, de mens inspireert, Voka faciliteert. Ik kijk enthousiast uit naar de komende vijf dagen. Bedankt aan het hele Voka-team voor de schitterende organisatie. Ik blijf op de bus.
Zelf ook goesting gekregen om mee te gaan met 50 leergierige ondernemers?
Blik hier terug op de 6 vorige edities en lees over onze plannen voor 2024!