Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Gastblog Techtrip Singapore/Mumbai: "Een dancehit voorspellen met AI"

Gastblog Techtrip Singapore/Mumbai: "Een dancehit voorspellen met AI"

  • 15/02/2023

Van 4 t.e.m. 12 februari trekt Voka met 50 ondernemers naar Singapore en Mumbai op techtrip. 40 veelbelovende meetings op 1 week in 2 steden die de toekomst ademen. Elke dag vragen we één van de reisgenoten wat hij/zij die dag beleefde.

Van 4 t.e.m. 12 februari trekt Voka met 50 ondernemers naar Singapore en Mumbai op techtrip. 40 veelbelovende meetings op 1 week in 2 steden die de toekomst ademen. Elke dag vragen we één van de reisgenoten wat hij/zij die dag beleefde.

Time flies!

Dat geldt ook voor de Voka Techtrip. We zijn al toe aan onze laatste dag in Singapore en India lonkt.

De dag wordt op gang getrokken met een ochtendsessie van CellResearchCorp, een bedrijf dat zich toelegt op extractie van navelstrengstamcellen met het oog op toepassingen op cosmetisch vlak (herstel van huid en haargroei) en op medisch vlak (wondbehandeling van diabetici). Daarna is het de beurt aan InGen Dynamics, een bedrijf in AI, Robotics en Smart Automation. InGen Dynamics bracht eind vorig jaar de Aido Tabletop-robot op de markt en werkt aan onder andere AI-assisted security-oplossingen voor privé-toepassingen en bedrijven. Beide sessies zorgen voor de nodige kritische bedenkingen bij het publiek over haalbaarheid en efficiëntie van de voorgestelde producten en oplossingen.

Na de middag worden we ontvangen door een gedreven William De Vos, managing director APAC bij Board of Innovation (BOI). BOI zag het licht in Antwerpen in 2009 en groeide intussen uit tot een bedrijf met 4 hubs. Naast Antwerpen zijn ze ook aanwezig in New York, Singapore en sinds januari ook in Shanghai. Met als motto 'To make what life needs next' adviseren, realiseren en accelereren ze innovatieprojecten of digital experiences.

Van het bezoek aan BOI neem ik vooral deze quote mee: “AI will not replace innovators, innovators who use AI will replace those who don’t.” AI biedt perspectieven en ongeziene mogelijkheden. Als bedrijf dat actief is in technical writing en vertaaldiensten, krijgen we bij Yamagata Europe vaak de vraag of ChatGPT en Translation AI op termijn de technical writers en vertalers overbodig zullen maken. Uiteraard niet. Bovenstaande quote is ook op onze sector van toepassing. De technische schrijvers en vertalers die de AI-revolutie omarmen en toepassen zullen kunnen tegemoetkomen aan de nieuwe verwachtingen voor kost en snelheid en zullen een antwoord kunnen bieden aan de explosieve groei van content. 

Inspirerende busritten

Het laatste bezoek van de dag brengt ons naar SUTD: Singapore University of Technology and Design, waar de Belgische professor Dorien Herremans ons introduceert tot de activiteiten van het “Audio, Music, Affective computing and AI”-lab, kortweg AMAAI. Dat Singapore een ideale locatie is waar innovatie en onderzoek gestimuleerd (en dus gefinancierd) wordt, is ons intussen allemaal duidelijk. Professor Herremans legt ons uit dat STUD veel vrijheid biedt om verschillende onderzoeksactiviteiten te definiëren en te exploreren. Inderdaad, ama(a)i!

Het lab legt zich toe op 4 activiteiten. Een eerste activiteit omvat “dance music hit prediction”, waarbij o.a. parameters zoals culturele verschillen en de invloed van sociale media in rekening gebracht worden bij het voorspellen van de succesratio van dancehits. Een andere onderzoeksactiviteit focust op Deep Networks voor muziekcreatie, AI-muziek dus. Geen idee is hier te gek. Speech synthesis is een derde onderzoeksdomein. We horen eenzelfde stem Engels praten met een Chinees accent en even later met een Indisch accent. Een laatste activiteit draait om het ontwikkelen van educatieve games, waaronder een game om gebruikers te leren kennis maken met verschillende leiderschapsstijlen en een metaverse-for-learning, waar studenten online kunnen overleggen met medestudenten, deelnemen aan competities tussen departementen en hun timemanagement skills kunnen aanscherpen. 

Over time management gesproken. Het geoliede Voka-team zorgt ervoor dat we op tijd op de bus zitten richting luchthaven. De sessies die we dagelijks voorgeschoteld krijgen, zijn zeer interessant en inspirerend, maar het meest inspirerend zijn eigenlijk de busritten die de mogelijkheid geven van gedachten kan wisselen met reisgenoten: hoe denken deze ondernemers, welke risico’s willen en durven zij nemen, welke marktevoluties of -disrupties verwachten ze, welke omgeving willen ze creëren voor hun werknemers, hoe realiseren ze een work-life balance. Deze gesprekken zijn van onschatbare waarde en vormen een bron van inspiratie.

Straks ruilen we dus Singapore voor India. Singapore heeft indruk gemaakt: een groene stad (letterlijk en figuurlijk), perfect georganiseerd, maar ook opvallend rustig en dus niet het bruisende gevoel dat je van een stad verwacht. Het contrast met wat ons te wachten staat in Mumbai kan ik momenteel enkel maar vermoeden, maar bruisend is wellicht een understatement voor de omgeving waarin we morgenvroeg zullen ontwaken. Mumbai, here we come!

Zelf ook goesting gekregen om mee te gaan met 50 leergierige ondernemers?

Blik hier terug op de 6 vorige edities en lees over onze plannen voor 2024!

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Familiebedrijven - Partnerships