Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Gare Maritime: “We streven naar olympisch goud qua duurzaamheid”

Gare Maritime: “We streven naar olympisch goud qua duurzaamheid”

  • 08/09/2022

Het Gare Maritime, gelegen op de terreinen van Tour & Taxis in Brussel, was meer dan honderd jaar geleden nog het grootste rangeerstation van Europa. Vandaag is het een bruisende site, uitgerust met de modernste technologieën qua duurzaamheid, waar mensen werken, shoppen, eten en relaxen. Het moet ‘de duurzame parel aan de Brusselse kroon’ van vastgoedontwikkelaar-investeerder Nextensa worden. “We maakten van een platform van goederen een platform van mensen”, zegt CEO Michel Van Geyte. Maar dat liep niet zomaar van een leien dakje.

Nextensa werd vorig jaar geboren uit de fusie van Extensa en Leasinvest. Extensa is een vastgoed-ontwikkelaar die zich op dat moment vooral richtte op de ontwikkeling van Tour & Taxis, Leasinvest is vooral investeerder. Het jonge bedrijf met een lange geschiedenis (Extensa, oorspronkelijk ‘Extensions et Entreprises Anversoises’, bestaat al meer dan honderd jaar) telt vandaag 85 medewerkers, heeft een portefeuille van 1,4 miljard euro en is actief in België, Luxemburg en Oostenrijk. 

De hoofdaandeelhouder is Ackermans & van Haaren met 65% van de aandelen. “Het feit dat we én ontwikkelaar én investeerder zijn, maakt ons uniek”, vertelt Michel Van Geyte. “We houden alles zoveel mogelijk in eigen handen, van de bouwput tot de verhuur, verkoop en exploitatie van de gebouwen.”

Gevel Gare Maritime

 

Grootste zonnefabriek

Nextensa wil zich uitdrukkelijk profileren als een duurzaam bedrijf. “Alle gebouwen die we opleveren voldoen aan de hoogste standaarden qua duurzaamheid. Maar met Gare Maritime zijn we nog een stap verder gegaan. Dat project vormt ons uithangbord”, zegt Van Geyte. “Het hele gebouw is energieneutraal. Met de zonnepanelen op ons dak vormen we de grootste zonnefabriek van Brussel. We beschikken over een BEO-veld (Boorgat Energie Opslag, red.) dat via geo-thermie in de winter warmte uit de bodem kan halen en in de zomer verkoeling. We hebben ook een systeem opgezet voor de recuperatie van regenwater waarmee we onder meer onze acht binnentuinen kunnen besproeien. Daarnaast zijn al onze kantoren in het Gare Maritime gebouwd uit hout, wat goed is voor onze CO2-uitstoot. We zetten ook maximaal in op het hergebruik van materialen, met respect voor de rijke historiek van dit gebouw. Zo hebben we de kasseien die op de middenstrook van het gebouw liggen één voor één gelabeld, bewerkt en terug op hun oorspronkelijke plek gelegd. We hebben ook twee derde van de oorspronkelijke planchetten van het dak gerecupereerd, ...”

“Die duurzaamheidsfilosofie vertaalt zich ook in onze missie. We willen events, retail-, werk- en hang-outervaringen combineren. Met onze residentiële appartementen naast het Gare Maritime trachten we onze bewoners alles te bieden wat ze maar nodig hebben. Zo willen we inzetten op geïntegreerde stadsontwikkeling. Ook dat is goed voor het milieu en de mobiliteit.”

 

Michel Van Geyte in Gare Maritime

 

Er heerst hier – ook bij onze klanten – een ware pioniersgeest.

Michel Van Geyte

Food Market, mét topchefs

Een van de uithangborden is de Food Market in het hart van de site. “Ook hier gingen we voor een bijzonder concept. De markt bestaat uit een tiental ‘kraampjes’ waar topchefs gezonde en lekkere voeding aanbieden met lokale producten en aan een betaalbare prijs. Wie onze Food Market bezoekt, kan ter plekke het eten bestellen via zijn smartphone. Zo trekken we veel jonge mensen aan uit de buurt, de binnenstad, maar ook uit de rand van Brussel. Precies onze doelgroep. De Food Market startte in november vorig jaar, na twee maanden hadden we al 40.000 bezoekers.”

Hard werken

Het klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar het was een bijzonder dure investering en het was ook hard werken om de rendabiliteit uit dit project te halen, geeft Van Geyte toe. Ook de pandemie was zoals voor velen een serieuze streep door de rekening. “Het gebouw was net opgeleverd toen corona uitbrak. Zo hebben we bijna twee jaar verloren. We hebben die tijd gebruikt om volop in te zetten op het residentiële gedeelte van Tour & Taxis. In een eerste fase leverden we 450 appartementen op die bijna allemaal verkocht zijn. Daarna volgenden er nog eens 350, hiervoor zijn de pre-sales net gestart. En we hebben nog uitbreidingsplannen: in totaal telt de site van Tour & Taxis 3 hectare, en daar komt in de komende drie jaar nog eens 130.000 vierkante meter bij. We zijn met een gans team bezig met de voorbereiding van de bouwvergunning voor nog eens 1.000 appartement en 40.000 kantoren. 
Dat is niet altijd evident met de stijgende materiaalprijzen.”

Ook de kantoren in het Gare Maritime zijn intussen bijna allemaal ingenomen. “Van de 40.000 vierkante meter is ongeveer 25.000 à 30.000 voorbehouden voor kantoren, 10.000 voor retail. 

Ons grootste werk is nu nog de invulling van de retail. Daarbij mikken we op design en destination stores van onconventionele merken. Shoppen in het Gare Maritime wordt zo een soort beleving. Ook willen we voldoende comfort bieden aan onze residenten door het aanbod van voedingswinkels en sportgelegenheid zoals een fitness.” 

“Ook al zijn onze prijzen boven gemiddeld, we merken dat onze klanten bereid zijn om te betalen voor de kwaliteit die we bieden. Onder hen rekenen we onder meer Accenture, Universal Studio’s, Colibri en Unicef. Ook bieden we met ‘Spaces’ onderdak aan tal van start-ups. Zij willen zich stuk voor stuk uitdrukkelijk associëren met ons duurzaamheidsverhaal. De combinatie van al die ingrediënten maakt dat hier een ware ‘pioniersgeest’ leeft. Ik ben ervan overtuigd dat we alles in huis hebben om uit te groeien tot de populairste lifestylebestemming van Brussel.”
 

imu - vzw - dieteren

Artikel uit publicatie