Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Gangmaker 3 in de digitale revolutie: metaverse (AR & VR)

Gangmaker 3 in de digitale revolutie: metaverse (AR & VR)

  • 22/02/2022

Ontdek één van de huidige drie gangmakers in de digitale revolutie. AR-app van In The Pocket en Ingenium maakt technieken achter vals plafond magisch zichtbaar.

foto

In Vlaanderen werd ‘knaldrang’ dan wel het Woord van het Jaar, wereldwijd ging ‘metaverse’ misschien wel met die eer lopen. Eind oktober herdoopte Mark Zuckerberg moederbedrijf Facebook tot Meta en recent nog nam Microsoft computerspelontwikkelaar Activision Blizzard over voor een slordige 70 miljoen dollar. Het is de twee techreuzen, naast Apple en Google menens in de wedloop naar de metaverse. 

De term bestaat al langer dan vandaag. Metaverse is een verzamelwoord voor alle toepassingen die gericht zijn op het samenbrengen van de echte en virtuele wereld, waarin mensen kunnen communiceren, ontspannen en werken. Denk maar aan alle acroniemen zoals VR (Virtual Reality), MR (Mixed Reality), XR (Extended Reality) en AR (Augmented Reality). Thuis als geen ander in deze domeinen is de Gentse digital product studio In The Pocket. Naast Machine Learning, Mobile, Web of Cloud, heeft het bedrijf ook AR-experts in huis die een virtueel laagje op de werkelijkheid kunnen schilderen. Op vraag van studie- en adviesbureau Ingenium dokterden ze een oplossing uit voor voedingsbedrijf Vandemoortele om hun gebouwen slim te beheren tijdens exploitatie. 

Gezichtsveld

“Om de best mogelijke digitale producten te maken volgen we bij In The Pocket alle technologische trends op de voet op. Je zou ervan versteld staan hoe lang AR eigenlijk al bestaat”, begint Dieter Vanhooren, product manager bij In The Pocket. “Een gelijkaardig verhaal zien we bij de opkomst van andere digitale tools of toestellen. Het is pas als mensen er voor zichzelf het nut van inzien, dat het mainstream wordt. Volgens de Gartner Hype Cycle kan je stellen dat VR over een piek heen is en nu op een plateau zit. Dat is wel nog niet het geval bij het technologiebroertje AR, waar de hype misschien over is maar nog meer groeipotentieel heeft om tot het dagelijkse leven te behoren.”

“Momenteel is het nadeel dat je bij AR-toepassingen die op tablet of smartphone draaien geen gedetailleerde weergaves hebt door een beperkte schermresolutie. Het alternatief is dan om een bril te gebruiken maar dan moet je je afvragen hoe je het gezichtsveld indeelt en dus hoeveel digitale elementen je instelt. Van zodra de eerste knopen daar in worden doorgehakt, is zoals elk jaar reikhalzend uitkijken naar Apple die met een AR-bril op de markt zou komen. Hoe dan ook breken er boeiende tijden aan. Wie weet lopen we binnenkort allemaal rond met een bril en is het net zoals de smartphone een toestel dat we niet meer kunnen wegdenken in onze samenleving.”
 

(lees verder onder de foto)

foto
Dieter Vanhooren, In The Pocket

In afwachting daarvan laten bedrijven de AR-trends niet links liggen. “De voorbije drie jaar krijgen we veel vragen van bedrijven over het efficiënt inzetten van AR”, zegt Dieter. “Vaak wordt er eerst gekeken naar toepassingen om verkoop te stimuleren. Zo hebben we voor SMEG een AR-applicatie gebouwd om te kijken of een koelkast in jouw keuken past. Voor BMW maakten we een applicatie die toont hoe je auto er aan de binnenkant zou uitzien. Lingerie passen van het Oost-Vlaamse Van de Velde kan dankzij de technologie zonder de ongemakken van een pashokje.”

Achter de wand

Naast de ludieke AR-filters op Instagram die al een poosje vertrouwd zijn in ons leven, zet ook de bouwsector de eerste stappen naar de virtuele wereld. Vanuit een oproep van een VLAIO-gesubsidieerd project ging Ingenium aan de slag met een vraag van Vandemoortele. “Als ontwerpbureau waren wij betrokken bij de nieuwbouw van hun state-of-the-art kantoorgebouw in Gent waar zij het afgelopen jaar hun intrek namen”, vertelt COO Jan Desmet

“Naast hun gloednieuw hoofdkantoor hebben zij nog andere gebouwen in eigen beheer. Ze zochten een eenvoudige manier om technische mankementen in kaart te brengen en op te lossen. In The Pocket en IT-dienstverlener Savaco wilden mee hun schouders zetten onder het project en samen ontwikkelden we de applicatie BIMVisible. Daarbij maken we gebruik van AR om installaties die verstopt zitten achter een vals plafond toch zichtbaar te maken. Op die manier hoef je geen volledige wanden of plafonds op te breken om een probleem te verhelpen maar kan je net gericht te werk gaan.”

De applicatie kan verder informatie ophalen van sensoren die gelinkt zijn aan de installaties. “We hebben nu alles kunnen koppelen aan elkaar zodat een klassiek gebouwbeheersysteem niet meer op zichzelf moet bestaan. Bovendien heb je geen technische achtergrond nodig en dat is voor facility managers toch wel een enorme stap voorwaarts.”

Kosten-baten

Nu het VLAIO-traject is afgelopen en er een proof of concept is, kijkt Jan de toekomst hoopgevend tegemoet. “Overal waar we de applicatie tonen, is men positief. Dat is voor de bouwsector die traditioneel toch nog wat conservatief is, op zijn minst opvallend. Nu zullen we geleidelijk aan onderzoeken of er een markt voor is en wat de economische meerwaarde is. Organisaties zoals hogescholen of ziekenhuizen die veel infrastructuur in beheer hebben, zijn hier enorm mee gebaat.”

(lees verder onder de foto)

foto
Jan Desmet, Ingenium

“Ingenium maakt ook deel uit van een Europees netwerk (First Q Network) en ook daar hebben we BIMVisible al eens voorgesteld. Met onze Duitse partner voeren we nu gesprekken over hoe we de applicatie nog kunnen verbeteren. In de toekomst kunnen we met behulp van de AR-toepassing bijvoorbeeld anomalieën ontdekken tussen een aannemer zijn ontwerp en de uitvoering. Want dat kan je niet altijd even goed zien op een plan.”
“De randvoorwaarde is natuurlijk wel dat je een BIM-model hebt, een virtuele 3D-weergave van jouw gebouw. Ook dat is een evolutie die razendsnel gaat in de bouw. Waar tien jaar geleden nog maar de eerste voorlopers op het toneel verschenen, wordt BIM nu al standaard gevraagd bij openbare aanbestedingen. Zolang aan die modaliteit wordt voldaan, is het een weekje programmeerwerk om een AR-laagje over jouw BIM-model te gieten.”

Afspraak is afspraak

Jan en Dieter zien naast het gebruiksgemak nog een extra pluspunt dat wel eens zwaar zou kunnen doorwegen. “In de bouwsector nam een conflict al eens sneller de bovenhand dan dat er werd samengewerkt. Het gebeurde wel vaker dat een aannemer zocht naar een aantal fouten in een ontwerp om daarna te kunnen doorrekenen. Maar de laatste jaren is er een shift op til, onder meer met de ‘Design-and-Build’-procedure waarbij alle partijen bij het begin van een project met de neuzen in dezelfde richting zitten. Ook de applicatie zou duidelijkheid kunnen scheppen over wat er nog niet is opgeleverd en zo mee voor die omslag kunnen zorgen.”

Ben je op zoek naar manieren om meer te innoveren? Wil je digitalisering in al de domeinen van jouw bedrijf inbedden? Ontdek ‘Innoveren met Voka’.

Contactpersoon

Helena Vancampenhout

Arbeidsmarkt - Innovatie

Artikel uit publicatie