Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Frederick Jonckheere pleit voor het vlot verlenen van vergunningen

Frederick Jonckheere pleit voor het vlot verlenen van vergunningen

  • 08/02/2024

Frederick Jonckheere zet zit met veel engagement en enthousiasme in voor familiebedrijf Kerkstoel. Daarnaast is hij ook al elf jaar een al even geëngageerde voorzitter van Voka Lokaal Kempen West. Dat engagement komt goed van pas in 2024. In het verkiezingsjaar schuift Voka vijf essentials naar voren: meer industriegrond, het vereenvoudigen van vergunningen, het activeren van mensen, meer investeringen en de ontknopingen van bedrijventerreinen. Frederick Jonckheere trekt mee aan de kar in Vorselaar, Grobbendonk, Herentals, Herenthout en Olen.

Wat is de grootste troef van ondernemen in de regio Kempen West?

“De ligging in combinatie met de sterke aanwezigheid van nuchter en gedreven ondernemerschap. Met de autosnelweg (E313) en de waterweg (Albertkanaal) die Voka Lokaal Kempen West doorkruist is er voor onze bedrijven een enorme opportuniteit naar het importeren en exporteren van goederen en producten naar de rest van Vlaanderen, België, Europa en zelfs de wereld. Dit in combinatie met een nuchter en gedreven ondernemerschap zorgt ervoor dat we binnen onze regio kleine, middelgrote, grote en zelfs internationale bedrijven huisvesten.”
 

Voka Mechelen-Kempen pleit voor meer industriegrond, het vereenvoudigen van vergunningen, activeren van mensen, meer investeringen en ontknopingen van bedrijventerreinen. Hoe voel je die pijnpunten concreet in jouw regio?

“De feedback die we vanuit de bedrijven krijgen is dat het enerzijds inderdaad moeilijk is om bedrijfsterreinen te vinden maar vooral om hun investeringen op de terreinen vergund te krijgen. De procedure is complex, traag en biedt weinig rechtszekerheid. Daarnaast blijft de zoektocht naar mensen voor veel bedrijven extreem moeilijk waardoor een opschaling van activiteiten vaak uitgesteld dient te worden of minstens vertraagd wordt. Tot slot stellen onze bedrijven vast dat door de congestie op ons wegennet, door het niet op elkaar afgestemd zijn van infrastructuurwerken en door het meer en meer eenzijdig weren van transport uit gemeenten en dorpskernen klanten, projecten, werven alsmaar moeilijker bereikbaar worden.”

Als je één initiatief naar voren mag schuiven, welk zou het zijn?

“Eigenlijk zijn alle initiatieven onlosmakelijk met elkaar verbonden maar als ik één initiatief moet kiezen - wat ik het vaakst hoor van collega ondernemers - dan is dat het vereenvoudigen van vergunningen, want zonder vergunningen zijn er geen investeringen mogelijk. En zonder investeringen is er geen behoefte aan extra mensen en aan meer en betere ontsluitingen.”

 

Frederick Jonckheere maakt deel uit van het familiebedrijf, Groep Kerkstoel. Hij is een ondersteunende echtgenoot en papa van drie en draagt zijn steentje bij aan het Heren2team van Hockeyclub Blackbirds.

Artikel uit publicatie