Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Fransen Bouwonderneming groeit en bloeit

Fransen Bouwonderneming groeit en bloeit

  • 31/03/2022

Fransen Bouwonderneming groeide in minder dan zesentwintig jaar van een eenmanszaak uit tot een multidisciplinaire bouwgroep met een indrukwekkende hoofdzetel op industrieterrein Beyntel in Oud-Turnhout. Naast het moederbedrijf telt de groep nog acht andere bouwgerelateerde bedrijven en in totaal zijn er 250 medewerkers in dienst. “Onze focus ligt op middelgrote totaalprojecten en een aantal goed gekozen nicheactiviteiten”, zegt CEO Tom Fransen. “We willen zeker niet alles doen. Maar wat we doen, dat doen we heel goed. Met oog voor kwaliteit, snelheid van uitvoering en innovatie.”

Tom Fransen begon zijn ondernemerscarrière 26 jaar geleden heel onverwacht en veel sneller dan gepland.
Hij zat in het laatste jaar van zijn humaniora en het plan was om verder te gaan studeren als bouwkundig ingenieur. Zijn vader was net daarvoor een klein bouwbedrijf met enkele medewerkers gestart, toen het noodlot toesloeg. “Een hersenbloeding trof mijn vader en hij kon onmogelijk de activiteiten verder zetten”, vertelt Tom Fransen. “Mijn moeder heeft toen de eerste schok opgevangen en de leiding van het bedrijf even overgenomen, terwijl ik mijn schooljaar nog kon afmaken. Maar daarna moesten we een beslissing nemen. Ofwel deden we de boeken toe, ofwel nam ik – als negentienjarige knaap – het bedrijfje over.

Ik koos heel bewust voor de tweede optie. Die eerste maanden waren echt niet te doen. Ik had twee medewerkers op het moment dat ik de prille zaak overnam. De eerste ging heel snel met pensioen en de tweede zag het niet zitten om voor een tiener te werken. Gevolg was dat ik er het eerste jaar helemaal alleen voor stond. Door de dag stond ik op de werf en ’s avonds en ’s nachts zorgde ik voor de administratie. Na dat helse jaar kon ik eindelijk mijn eerste eigen medewerker aannemen, een man die we dit jaar gevierd hebben voor zijn 25 jaar dienst. Daarna volgde snel een eerste ploeg en tijdens mijn derde jaar ging de tweede ploeg aan de slag. Vanaf dat ogenblik kon ik wat minderen met het fysieke werk op de werven en me meer gaan toeleggen op mijn managementtaken.”
 

foto1

 

FST Funderingstechniek

En die switch wierp al snel vruchten af, want Fransen Bouwonderneming bleef gestaag en gestructureerd groeien en nog voor zijn tienjarig jubileum deed Tom Fransen de eerste overname van een klein bouwbedrijf, dat volledig opgenomen werd binnen Fransen Bouwonderneming. “Onze ruwbouwploegen bleven in aantal toenemen en ook de projecten die we uitvoerden groeiden in omvang”, blikt Tom Fransen terug. “Vandaag telt het aannemingsbedrijf meer dan vijftig medewerkers. Bekwame en gemotiveerde vakmensen, ondersteund door een team van werkvoorbereiders, projectleiders en klantenbegeleiders. We realiseren 50% bouwprojecten in eigen beheer via dochteronderneming Fransen vastgoed en 50% voor derden. Door de jaren heen zijn we geëvolueerd van een klassieke aannemer die inschrijft op aanbestedingen tot een veelzijdig bedrijf dat heel wat toegevoegde waarde aan de projecten geeft. De meeste van de projecten die we uitvoeren voor derden zijn design and build opdrachten en bouwteamsamenwerkingen. Opdrachten waarbij we – naast de uitvoering op de werf – meestal vroeg in het project betrokken zijn. Daardoor ondersteunen we de projecten technisch en geven we ze vorm binnen het afgesproken budget.

 

Bouwbedrijf

 

We zijn vooral actief in het ontwikkelen van woonprojecten van tien tot vijftig huizen en meergezinsgebouwen tot honderd appartementen – ongeveer 75 tot 80% van onze omzet. Maar daarnaast bouwen we ook bedrijfsgebouwen en elk jaar enkele exclusieve villa’s. We onderscheiden ons door te werken met eigen mensen, echte Kempense stielmannen voor de ruwbouwwerken. Mannen die garant staan voor kwaliteit en een snelle uitvoering van de werken. Voor afwerkingswerken doen we beroep op een geselecteerd team van vaste onderaannemers. Dankzij het succes van het aannemingsbedrijf kregen we meer financiële armslag en kon ik uitkijken naar zakelijke opportuniteiten. Extra bedrijven oprichten en overnames doen zijn nooit een doel op zich geweest, maar een manier om de basis van de groep te verstevigen. Een belangrijke stap hebben we gezet met de oprichting van FST Funderingstechniek in 2008.

Van een klein bedrijf groeide dit verhaal ook snel uit tot een gewaardeerde partner in de sector. Met FST Funderingstechniek focussen we ons op complexe en technisch uitdagende funderings­ en beschoeiingsopdrachten. Het bedrijf werkt in opdracht voor Fransen Bouwonderneming, maar daarnaast en vooral ook voor een brede waaier aan externe opdrachtgevers. De overname van Ottaer Funderingstechnieken in 2020 zorgde recent nog voor een extra doorgedreven kennis in een andere niche binnen de complexe funderingswereld.”
 

Ik kom nog iedere dag met heel veel drive en ambitie werken.

CS Raamconstructies en CS Interieur

Om de permanente groei in goede banen te blijven leiden, richtte Tom Fransen in 2017 een overkoepelende holding op. Deze holding zorgt voor meer structuur en een hefboom om gerichte overnames te kunnen doen. “We zetten in op niches in de bouwsector”, vertelt Tom Fransen. “Zo namen we in 2019 CS Metaalconstructies, CS Aluconstructies en FW Bouw & Schrijnwerkerij over. Overnames die meer dan 100 bedreigde jobs in de regio gered hebben. Dankzij hard werken en inzetten op innovaties hebben we met die bedrijven – die met CS Raamconstructies en CS Interieur ook een nieuwe naam kregen – een nieuwe start genomen. Alle medewerkers, klanten en vele leveranciers hebben
we kunnen behouden en dankzij de frisse wind die we laten waaien, verwelkomden we intussen al heel wat extra medewerkers en klanten.

CS Raamconstructies focust zich naast glasgevels op het vervaardigen en plaatsen van ramen en deuren in staal en aluminium, vooral voor grotere projecten. CS Interieur is dé specialist in brandwerende deuren, maatmeubilair en verdere interieurinrichting. Ook met deze twee bedrijven werken we in onderaanneming voor Fransen Bouwonderneming en voor tal van andere grotere bouwprojecten van derden. Drie jaar na de overname beschikken deze bedrijven al over een sterke en solide basis en in de zomer zullen ze verhuizen naar een gloednieuwe productiesite, naast ons hoofdgebouw in Oud­Turnhout. En recent zijn we ook nog gestart met een nieuw bedrijf Concreate, waarmee we ons toeleggen op de productie van prefab architectonische betonelementen. Elementen die we gebruiken voor onze eigen gebouwen en bedrijven, maar ook hier werken we ook weer vooral voor andere aannemers en ontwikkelaars.”

Goede mensen

Tom Fransen is vandaag nog steeds de drijvende kracht achter al de bedrijven binnen de holding. “Mijn hoofdtaak is het besturen van de holding en het uitzetten van de strategische lijnen”, zegt de ondernemer. “Maar ik blijf wel nauw betrokken bij elk van de zusterbedrijven. Binnen ieder bedrijf is er een operationele bedrijfsleider en de bedrijven mogen ook een eigen koers varen. Vanuit de holding zijn er natuurlijk wel een aantal zaken die we overkoepelend toepassen. Maar onze bedrijven hebben de vrijheid om een eigen visie en een eigen operationele structuur uit te bouwen. Op die manier blijven ze allen wendbaar en flexibel, met een collegiale hands on mentaliteit. Ik hou ze zeker niet aan het handje, als ondernemer moet je vertrouwen en initiatief durven geven aan je medewerkers. Maar ik volg het wel van nabij: ik sluit regelmatig aan bij diverse operationele vergaderingen, ben betrokken bij de beslissingen en hou zeker ook de vinger aan de pols bij de medewerkers. Ik ken iedereen bij naam en volg hun ontwikkelingen op de voet.

Als bedrijfsleider vind ik het heel belangrijk dat al onze bedrijven innovatief zijn. We zorgen ervoor dat we up to date zijn qua materiaal en technieken. Het is niet nodig om dé trendsetter te zijn, maar we willen toch steeds early adopters zijn. Om dat te kunnen waarmaken hebben we goede mensen nodig. Iedere medewerker krijgt daarom volop kansen om bij te leren en initiatief te nemen. We organiseren interne opleidingen voor al onze ploegen en de meer specifieke profielen volgen extern de nodige opleidingen. Op die manier zorgen we er ook voor dat we onze mensen betrokken houden én aan boord. In de hele groep gaan we voor langdurige engagementen, mensen moeten zich goed voelen in hun job en voelen dat ze met respect behandeld worden. Wanneer je dat doet, dan is dat respect wederzijds. Ik kom na zesentwintig jaar nog iedere dag met heel veel drive en ambitie werken. Voor mezelf ligt de lat hoog. Dat gevoel probeer ik over te brengen op de medewerkers. Zij weten dat de lat voor hen ook hoog ligt, maar we geven ze wel alle middelen om er vlot over te kunnen springen.”

foto
 

We gaan voor langdurige engagementen: mensen moeten zich goed voelen in hun job en met respect behandeld worden. Wanneer je dat doet, dan is dat respect wederzijds.

Trots

De drive van Tom Fransen en het positieve personeelsbeleid binnen de bedrijven, zorgt voor een ambitieuze sfeer. “We willen samen – op een gezonde manier – vooruit”, weet Tom Fransen. “Het is heel leuk om te zien dat mensen zich bij ons thuis voelen. Ieder jaar hebben we heel wat jubilarissen te vieren, vakmensen met tien, vijftien en twintig jaar dienst. Zoals ik eerder al vertelde hebben we dit jaar het 25­jarige jubileum gevierd van mijn eerste medewerker. Dat doet me echt deugd. Je ziet dat ook op personeelsfeesten of uitjes.

Wanneer we iets organiseren, dan is iedereen er. Dat zijn niet alleen collega’s, dat zijn kameraden. Toen ik 26 jaar geleden hals over kop de zaak mocht overnemen, durfde ik niet te dromen dat we vandaag hier zouden staan. Mijn vader en moeder zijn nog steeds mijn grootste supporters. En ik denk wel dat ze trots zijn. Maar daar praten we eigenlijk niet over, onze Kempense nuchterheid houdt ons met twee voeten op de grond. En dat vind ik zeer belangrijk, ik probeer dat ook mijn twee kinderen absoluut mee te geven: niets komt voor niets, je moet er je best voor doen. Mijn kinderen zijn nog jong, ze moeten hun keuzes nog maken. Van mij mogen ze hun eigen weg zoeken, ik zal ze daar volop in ondersteunen. Is dat binnen het bedrijf: heel graag. Is dat iets anders: ook prima. Maar ze moeten er zelf voor gaan.”
 

Mijn vader en moeder zijn nog steeds mijn grootste supporters.

Gezond groeien

En dat is ook de manier waarop de ondernemer naar de toekomst kijkt. “Ik heb nog tal van ideeën en ambities”, lacht Tom Fransen. “Elke week schiet er wel iets door mijn hoofd waarvan ik zeg: dat zou ook nog iets voor ons zijn. Ze zijn hier dus nog niet van mij af. Het bedrijf mag en moet nog groeien, maar zeker niet ten koste van onze waarden, de kwaliteit die we leveren en het plezier dat we vandaag samen hebben. Ik wil blijven werken met mensen van hier.

Mensen uit de Kempen, ongeacht hun oorspronkelijke roots, die de juiste mentaliteit en drive meebrengen. Ik ben een toekomstgerichte ondernemer en zal altijd blijven vooruit kijken. Zolang ik met plezier kom werken, zal ik blijven doorgaan. Wat niet wil zeggen dat ik niet heb leren loslaten. Ik ben graag van alles op de hoogte, maar ik moet niet meer absoluut zelf alles oplossen. Wanneer ik thuis ben, dan ben ik ook thuis. Dan is er aandacht voor het gezin en kan ik – behalve natuurlijk wanneer er zich echt dringende zaken aandienen – het bedrijf even loslaten. Ik trek mij nog altijd alles aan, maar heb gelukkig geleerd er niet
meer wakker van te liggen.” 
 

Artikel uit publicatie