Skip to main content
Map

Focus op de essentie

  • 29/11/2021

Na alweer een moeilijk jaar kunnen we eindelijk terug uitkijken naar die feestelijke eindejaarsdagen. Waar voor sommigen de symboliek hiervan nog steeds belangrijk is, is de essentie al een poos verschoven. Het gaat vandaag vooral om het samenzijn met familie en vrienden. En dat is prima, want we vieren waar het écht om gaat. Het is belangrijk dat we die essentie nooit uit het oog verliezen. Ook op professioneel vlak niet. Voor ons is dat jou als ondernemer zoveel mogelijk ontlasten, voor jullie is dat ondernemen, werkgelegenheid creëren, innoveren en nog zoveel meer. 

Johann Leten

 

Ik wens onze politici een prettig eindejaar toe, maar hoop dat er onder ieders boom een pakje ‘beleidsessentie’ komt te liggen. Hoe langer hoe meer verliest ons beleid zich in randzaken, terwijl de kern van heel wat problemen onberoerd blijft.

Zo is het schrijnend om te zien hoe het probleem dat bij jullie met stip op nummer één staat, de arbeidsmarkt, (niet) aangepakt wordt. Een werkbezoek van onze koning en ministers van Werk aan Denemarken moest helderheid brengen over hoe we meer mensen aan het werk krijgen. Maar de recepten die ze mee naar huis kregen, stonden in 2019 al in ons verkiezingsmemorandum. Van de structurele hervormingen om pensioenen betaalbaar te houden, flexibeler en langer te werken, levenslang te leren en de lasten op arbeid te verlagen, is nog weinig in huis gekomen. De OESO becijferde onlangs dat het doorvoeren van deze hervormingen ons land tachtig miljard euro zou opleveren. Maar toch blijkt de discussie over het fiscale voordeel van topsporters meer urgent te zijn voor de beleidsmakers. Sorry, maar die 43 miljoen, dat is niét de essentie.

Hetzelfde onvermogen om de kern te onderscheiden van randzaken zien we in het energiedossier. Uiteindelijk draait het slechts hierom: met welke energiemix kunnen we duurzaamheid, prijscompetitiviteit en leverzekerheid garanderen? Een vraag die heel rationeel beantwoord kan worden, maar nu vooral voorwerp is van politiek gekrakeel tussen verschillende partijen én regeringen. In het licht van de enorme energiefacturen voor zowel bedrijven als gezinnen is het haast schaamteloos dat niemand boven zichzelf uit kan stijgen om zo een helder perspectief te bieden aan ons allen. 

Heren en dames politici, herbron je de komende weken. Zonder daadkracht van jullie dreigt de toekomst er bijzonder grijs uit te zien.

Artikel uit publicatie