Skip to main content
Map
 • Nieuws
 • Fluvius, Sunconfex en Moerman gaan aan de slag om hun reststromen te valoriseren

Fluvius, Sunconfex en Moerman gaan aan de slag om hun reststromen te valoriseren

 • 06/09/2021

In samenwerking met Designregio Kortrijk en de partners van het ESF-project CICO Hub lanceerde Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen halfweg mei 2021 een oproep naar bedrijven die het engagement wilden aangaan om in samenwerking met studenten, designers en maatwerkbedrijven werk te maken van de valorisatie van hun reststromen. 6 bedrijven verklaarden zich bereid en stelden op 1 juli hun bedrijf, reststromen en bestaande activiteiten en visie op duurzaam ondernemen voor. 

Een aantal bedrijven werden doorverwezen naar aanverwante projecten en oplossingen. De jury selecteerde na beraadslaging 3 ondernemingen om in het project te stappen.

 • Als multi-utility bedrijf over heel Vlaanderen beschikt Fluvius over een waaier aan reststromen:
  • tegen 2030 wil de maatschappij alle oude armaturen voor openbare verlichting vervangen door exemplaren voor LED-verlichting;
  • door de installatie van de digitale meter bij de klanten, dreigen de polycarbonaat deksels van de oude elektriciteitsmeters op de afvalberg te belanden;
  • tot slot wordt - als gevolg van de fusie van ex-Eandis, ex-Infrax en ex-Integan - ook een groot volume werk/imagokledij onbruikbaar.
 • Bij Sunconfex, producent van screendoeken voor zonnewering in Ieper, blijven vandaag nog elk jaar zo’n 150.000 m² kwaliteitsvolle snijresten glasvezel screenstof ongebruikt achter. Sunconfex zette in het verleden reeds stappen naar recyclage, maar zal deze reststroom verder opwaarderen binnen het co-creatietraject.
 • Moerman, de Meulebeekse producent van schoonmaakgereedschap voor ramen en vloeren, wil binnen het project zijn overschotten van natuurrubber vellen en synthetische mousse aanpakken.

In een volgende stap - vanaf september 2021 - worden de studenten productontwikkeling van Howest aan het werk gezet: zij zullen de reststromen van de 3 ondernemingen inventariseren en onderzoeken naar mogelijke bruikbare toepassingen.

De resultaten van die exploraties worden in december voorgelegd aan een ruime poule van designers en designbureaus. Vanaf dan krijgt elke onderneming een match met maar liefst 3 designbureaus die elk een mogelijk concept voor valorisatie van de reststroom zullen uitwerken.

CICO Hub

  DRK  Leiedal  Waak  howest

ESF

Contactpersoon

Marijke Bouciqué

Kennis & advies/Innovatie - Innovatie & digitalisering

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag