Zaakvoerders van bedrijven met meer dan 50 werknemers in dienst kunnen hun ervaringen gedurende een jaar uitwisselen in het groeitraject Flow. Arne Vandenberghe en Annelies De Meyer maakten daar gretig gebruik van en getuigen na de eerste editie over hun deelname.
“Bedrijven met dezelfde grootteorde kampen meestal met dezelfde uitdagingen. Ik wilde graag weten hoe zij zich daar tegen wapenen”, start Arne Vandenberghe (37). Hij nam acht jaar geleden De Lift over, toen nog een lokale kmo van 10 medewerkers. Onder zijn vleugels groeide het bedrijf dat gespecialiseerd is in onderhoud, herstelling en renovatie van liften, uit tot een team van 100 liftspecialisten. “Intussen beheren we zo’n 8.000 liftinstallaties verspreid over Vlaanderen en Brussel. Vanuit onze regionale kantoren sturen we onze medewerkers aan. Als je een kwaliteitsvolle service wil blijven garanderen en wil uitbreiden buiten de grenzen, moeten onze processen nog meer gestroomlijnd raken. Daar zal voor ons de komende jaren veel van afhangen.”
Een ander groeiverhaal horen we bij Annelies De Meyer (34). Zij neemt alles van administratie, boekhouding en personeel op zich in het familiebedrijf Allgro. “Vanuit onze gebouwen in Sint-Lievens-Houtem versnijden we dagelijks met 150 medewerkers groenten en fruit en verdelen ze onder meer over ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, universiteiten en hogescholen”, vertelt Annelies. “Hoewel we tijdens de pandemie heel wat omzetschommelingen te verduren kregen, bleven we toch groeien. Medewerkers vinden blijft ook voor ons een eeuwigdurend vraagstuk, net als bij alle deelnemers uit het Flow-traject.”
Af en toe eens sparren met andere ondernemers is voor mij de perfecte manier om even te ontkoppelen van het bedrijf.
Annelies De Meyer (Allgro)
Bradford-factor
Over de grenzen van de sector heen kijken en leren hoe bedrijven omgaan met hun dagelijkse werking, was voor Annelies de grootste trigger om zich in te schrijven voor het Flow-traject. “Vooraleer ik in het familiebedrijf startte, had ik slechts zes maanden ergens anders gewerkt. Die ervaring was voor mij te beperkt om Allgro mee te leiden.” Voor Arne zat de grootste meerwaarde in het klankbord dat hij in de groep terugvond. “We doen op dit ogenblik niet echt beroep op externe raadgevers dus zag ik de andere deelnemers wat als mijn persoonlijke raad van advies (lacht).”
Waar andere trajecten soms theoretisch zijn van aard, viel de praktische aanpak van Flow erg in de smaak. “Soms ben je met een goede tip van iemand al een hele eind geholpen”, zegt Arne. “Zo bleek tijdens een van de sessies ziekteverzuim een groot issue. Een van de deelnemers werkte met de Bradford-factor, een systeem om ziekteverzuim objectief voor te stellen. Ik ben er zelf meteen mee aan de slag gegaan. Ook naar interne communicatie toe heb ik veel opgestoken van een iemand uit de groep. Als je dat wat op punt stelt, kan het alleszins helpen om personeelsverloop tegen te gaan en medewerkers die al schaars zijn te behouden.”
“Er zijn veel uitdagingen voor kmo’s maar dat is ook het mooie eraan”, stelt Annelies. “De groep bestaat stuk voor stuk uit groeibedrijven en tijdens de sessies merk je wel dat we al goed bezig zijn. Die bevestiging helpt soms wel voor extra gemoedsrust. Dat gevoel wil ik blijven houden en daarom heb ik me opnieuw ingeschreven voor een vervolgtraject. Af en toe eens sparren met andere ondernemers is voor mij de perfecte manier om even te ontkoppelen van het bedrijf.”