Skip to main content
  • Nieuws
  • Flokk stelt duurzaamheid en ecologie voorop: Lang leve de stoel

Flokk stelt duurzaamheid en ecologie voorop: Lang leve de stoel

  • 18/12/2017

Bureaustoelenproducent Flokk uit Roosdaal, dat deel uitmaakt van de gelijknamige groep die marktleider is in verschillende landen in West-Europa en Scandinavië, neemt deel aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Niet zomaar, want duurzaam ondernemen zit in het DNA van deze onderneming. “En dat werkt zeer aanstekelijk bij onze stakeholders”, zegt gedelegeerd bestuurder Marc Timmermans.

FlokkHet verhaal van Flokk uit Roosdaal start in 1988 als BMA Ergonomics, het Biomechanisch Adviesbureau (BMA). De doelstelling is zeer nobel: werknemers na een aandoening sneller terug operatief maken. Eerst curatief, later werd die doelstelling ook preventief. “We kregen van de nieuwe kantoorwerkers –mensen die lang voor een scherm of computer werken- heel veel klachten over pijnen in de lage rug, hals, schouder en nek”, legt gedelegeerd bestuurder Marc Timmermans uit. “Die klachten resulteerden in doorgedreven onderzoek. We schreven een lastenboek voor de ontwikkeling van een stoel die de beste zithouding heeft. Tussen 1988 en 1991 reisden we de wereld rond om zo’n geschikte stoel te vinden. Maar die bleek niet te bestaan. En dus ontwikkelde BMA Ergonomics zelf een zitconcept. Dat was na liefst 7 jaar ontwikkeling klaar in 1997. We lieten onderdelen maken bij specialisten en assembleerden de stoelen zelf in Nederland volgens het ontwerpprincipe ‘Design For Disassembly’. Met andere woorden: de stoel wordt modulair ontworpen zodat de onderdelen apart kunnen worden hersteld. Dat is beter voor het milieu –want we moeten geen stoel weggooien- en op die manier zaten ergonomie en duurzaamheid van in het begin in de genen van het bedrijf. ”

“Onze bureaustoel wordt modulair zo ontworpen dat de onderdelen apart kunnen worden hersteld. Beter voor het milieu, want we gooien geen stoel weg, en zo zaten ergonomie en duurzaamheid van bij het begin in de genen van het bedrijf.”

Marktleider in ergonomische kantoorstoelen

Het bedrijf ging in 1997 serieus op de markt en werd marktleider in België en Nederland op vlak van ergonomische kantoorstoelen. BMA werd ook een serieuze speler in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, en groeide door verdere productontwikkeling door. In 2015 is  BMA ingetreden in de Flokk-groep. “Dat is een win-win-situatie”, gaat Timmermans verder. “Elk onderdeel van die groep ontwikkelt zich verder en maakt zo de groep sterker. Bij de overname in 2015 had BMA zo’n 100-tal mensen in dienst. Vandaag behoren we tot de Flokk-groep, die ook het Zwitserse Giroflex met meer dan 200 werknemers kocht. In totaal werken we nu met 730 voltijds equivalenten in de Flokk Groep. We zijn marktleider in verschillende West-Europese landen en Scandinavië, goed voor een productie van meer dan een half miljoen stoelen per jaar. Steeds met dezelfde focus: duurzaam ondernemerschap, de gezondheid van de mensen en de zorg voor de mens: dat zit in ons DNA.”

“We gaan daar ontzettend ver in. Zo berekenden we wat een bureaustoel aan energie kost, wetende dat die gemiddeld 7,5 jaar meegaat van productie tot verbranding op het einde van zijn leven. We kwamen op 1040 megajoul uit. Dat is veel en dat konden we halveren door onderdelen te recycleren. We lukken er nu ook in om een stoel tot 20 jaar te laten meegaan, mits onderhoud. Toch komt er een moment dat een stoel ‘moe’ is. Dan kopen we die voor 50 euro terug van de klant, we ontmantelen die en hergebruiken de materialen, uitgezonderd de mousse en het textiel. Die downcyclen we. De rest van de materialen gaan allemaal terug naar een nieuwe stoel. We recycleren zo tot 75 procent van de onderdelen van een oude stoel om er een nieuwe stoel van te maken. Zo hebben we de technische kringloop helemaal onder controle. We maken ons product zo steeds duurzamer. Stoelen krijgen een tweede en derde leven.”

“Flokk blijft ook zoeken naar alternatieve materialen voor de materialen die we niet meer kunnen recycleren. En als er dan echt na een lang ‘stoelleven’ niet meer kan gerecycleerd worden, dan gaat die naar de kringloopwinkel waar die via sociale economie nog waarde oplevert. Belangrijk ook: voor elke stoel doen we een gift aan Natuurpunt waarmee zij één vierkante meter bosgrond kunnen kopen. Zo dragen we ons steentje bij op vlak van ecologie.”

Dertien actiepunten

flokkDe Flokk groep gelooft sterk in het Voka Charter voor Duurzaam Ondernemen (VCDO). Het bedrijf maakt dit jaar werk van de uitvoering van dertien actiepunten, in het kader van de UN Sustainable Development Goals (SDG’s). Welzijn op het werk is daar bijvoorbeeld één actiepunt van. Timmermans: “We zorgen ervoor dat onze kennis tot op het niveau van de gebruiker komt. Zo krijgen jaarlijks +/- 15.000 klanten een opleiding over hoe ze een ergonomische stoel moeten gebruiken. We stellen die dan ook ter plaatse in. In grote bedrijven leiden we de managers op die de kennis dan doorgeven aan hun medewerkers. Mensen zitten soms 8 uur per dag op een stoel. Dan moet die goed geïnstalleerd zijn. Opleiding is daarbij belangrijk. We doen dat al 20 jaar en er komen zelfs spontane vragen om langs te komen en om alles eens te herhalen. Onze aanpak werkt zo heel aanstekelijk.” Een andere belangrijke SDG voor Flokk is ‘verantwoorde productie’. “Daar zijn we heel fier op”, weet de bedrijfsleider. “We hebben een sterk verhaal en geloven in ecologisch produceren. Dat komt de planeet ten goede. We gaan daar met diepgaande studies heel ver in. De gebruiksduur van stoelen konden we al verdrievoudigen en we gaan zelfs zover tot terugname van de stoel en recyclage. Ons verhaal willen we ook zoveel mogelijk delen met al onze stakeholders, dat is overigens nog één van onze SDG’s. We hebben een gigantische lijst van stakeholders. We trachten hen allemaal te informeren, enthousiasmeren en inspireren om zelf initiatieven rond duurzaamheid te nemen. Ik inspireer zelf al ruim 20 jaar klanten, medewerkers en leveranciers om mee te stappen in ons verhaal. Wij Vlamingen hebben alles en daarom doe ik ook steeds een warme oproep om positief te zijn rond onder andere belangrijke zaken zoals milieu. En dat werkt. Goede ideeën werken aanstekelijk en worden gemakkelijk uitgedragen. Een gevolg daarvan is dat vacatures ook gemakkelijk worden ingevuld omdat mensen ecologisch meedenken. Ze weten waarvoor we staan en stappen mee in het verhaal. Wij zijn daar bij Flokk absoluut leider in.”

“We recycleren tot 75% van de onderdelen van een oude stoel om er een nieuwe van te maken.”

Trilsignaal bij verkeerde zithouding

Ondanks alle inspanningen en evolutie van de markt, kunnen niet alle stakeholders overtuigd worden van het aanbod. Timmermans: “De laatste jaren merken we wel meer interesse bij bedrijven en overheden, maar er moet nog veel gesensibiliseerd worden. Bedrijven willen nog altijd ‘eigenaar’ zijn van hun meubilair. Wij proberen hen te overtuigen van de duurzaamheid van huur. Als ze eigenaar zijn, is het niet altijd gemakkelijk om de bureaustoelen terug te krijgen. We blijven daarom sleutelen aan onze service: niet alleen de garantie van 10 jaar is belangrijk, maar ook de verdere ontwikkeling van de technologie. Zo zit er momenteel al technologie in onze stoelen verwerkt, die de gebruiker verwittigen via een app en een trilsignaal in de stoel als het tijd is om het ‘langdurig zitten’ even te onderbreken. Ook bij een verkeerde zithouding verwittigt het trilsignaal in de stoel de gebruiker. Een goed gebruik van de stoel zorgt voor een langer levensduur van de bureaustoel. Al die technologieën gaan we steeds meer samen koppelen en dat draagt bij tot een langer leven van een stoel."

Tekst: Joris Herpol
Dit artikel verscheen eerder in Ondernemers Vlaams-Brabant, editie november.

 

miK Klimaatambassadeur

Flokk is één van de kandidaten voor de miK Klimaatambassadeur 2017. De award wordt op 16/11 uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Voka Vlaams-Brabant. Heb jij al gestemd op je favoriete kandidaat? Het kan nog tot 31 december via mikopklimaat.be

Proximus