Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • First Lego League: Deze bedrijven bouwen met lego aan technisch talent

First Lego League: Deze bedrijven bouwen met lego aan technisch talent

  • 24/02/2021

De krapte op de arbeidsmarkt is zeker voor de technische sector geen onbekend probleem. Vacatures blijven een eeuwigheid openstaan, waardoor bedrijven hun groeiambities zien smelten als sneeuw voor de zon. De FIRST LEGO League van Voka – KvK Limburg en Confederatie Bouw Limburg wil jongeren aanzetten om te kiezen voor technische richtingen en krijgt daarvoor de hulp van 45 partnerbedrijven. Zij ervaren één voor één hoezeer technische beroepen mee onze toekomst bepalen.

First Lego League


Voor het ingenieurs- en adviesbureau ACE, met een vestiging in Lummen, was het een logische keuze om de FIRST LEGO League te steunen. “Wij zijn gespecialiseerd in onder andere automatiseringsopdrachten en laat net robotica ook een belangrijk onderdeel zijn van deze wedstrijd”, zegt hr-verantwoordelijke Deborah Nysten. “Ook onze kernwaarde ‘BE INGENIOUS’ is terug te vinden in een deelopdracht van de FIRST LEGO League.

"Wij steunen dit initiatief omdat er nu eenmaal meer aandacht nodig is voor techniek."

ACE kan fraaie referenties voorleggen met bedrijven als Barco, Siemens, SKF en Datwyler. “We werken voor onze klanten in diverse sectoren aan allerhande automatiseringsprojecten. We zijn voortdurend op zoek naar Engineers (bachelors of masters) vanuit diverse technische specialisaties. Dat kan onder meer gaan van het mechanisch ontwerpen in diverse CAD-programma’s tot het schrijven van PLC-sturingen en elektrische schema’s.”

Het tekort aan technisch talent laat zich voelen, want veel klantaanvragen moeten noodgedwongen de koelkast in. “We vinden vaak met moeite de juiste medewerkers voor potentiële klanten, gezien hun schaarste. Je zit op aanwervingsvlak met uitdagingen op verschillende niveaus: de krapte op de arbeidsmarkt en je moet zien dat je het talent als eerste bereikt en kan binnenhalen. En zelfs dan moet je zeker zijn dat die persoon behalve de kennis ook de juiste persoonlijke vaardigheden heeft”, legt ze uit.

Je zit op aanwervingsvlak met uitdagingen op verschillende niveaus

Meer projectmanagement

Een onderneming die het afgelopen jaar niet uit het nieuws was weg te slaan, is drankenproducent Konings uit Zonhoven. “Wij steunen dit initiatief omdat er nu eenmaal meer aandacht nodig is voor techniek. Ik voel dat er toch een tekort aan interesse is voor de maakindustrie. Dankzij de persaandacht voor onder meer de alcoholgel-productie krijgen we vandaag weliswaar sollicitanten over de vloer waar we vroeger alleen maar van konden dromen”, zegt projectmanager Frank Vandebeek.

Voor ons is de wedstrijd een mooie kans om techniek tot in het basisonderwijs te brengen

Hij ziet ook dat de competenties voor de technische beroepen evolueren. “Er is veel meer projectmanagement nodig, omdat de processen veel meer gestructureerd zijn dan vroeger. Waar je voor het onderhoud van een productielijn vroeger meer ad hoc werkte, wordt dat nu veel conceptmatiger aangepakt met een volledige jaarplanning.”


Op bedrijfsbezoek

Ook Rezinal, een toonaangevend zinkrecyclagebedrijf in Heusden-Zolder, draagt de FIRST LEGO League een warm hart toe. “Wij hebben zowat ieder technisch profiel nodig in onze onderneming: mechanica, elektronica, chemie enzovoort. Voor ons is het tekort aan technisch talent ook voelbaar. We hebben bijvoorbeeld erg lang gezocht naar een onderhoudstechnieker”, zegt directeur Kristiaan Dekkers.

“Voor ons is de wedstrijd een mooie kans om techniek tot in het basisonderwijs te brengen. De leerkrachten hebben daar niet altijd evenveel interesse in. Andere competenties hebben er voorrang: het leesniveau of rekenkampioen worden”, glimlacht hij.

Maar als techniek niet in de klas wil komen, dan brengt Rezinal die techniek naar de kinderen. “We zijn het partnerbedrijf voor Daltonschool De TalenTuin in Lummen en hebben de klas uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek wanneer de coronamaatregelen dat weer toelaten. In tussentijd hebben we wel al een chatsessie georganiseerd met de klas”, besluit de directeur.

Contactpersoon

Kristof Thijs

Coördinator Onderwijs

Artikel uit publicatie