Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Firma en Cantine: “Een gedroomde plek voor jong, creatief talent waar synergiën ontstaan.”

Firma en Cantine: “Een gedroomde plek voor jong, creatief talent waar synergiën ontstaan.”

  • 09/11/2020

Toegang tot veelzijdige en flexibele ruimtes, vergaderplekken in overvloed, de mogelijkheid tot creatieve samenwerkingen … Flexibele coworkingspaces bieden heel wat voordelen. Zeker als er een hippe in-house lunchbar met een uniek concept aan verbonden is. Dat is ook Anne Van Assche niet ontgaan. In 2015 richtte ze Firma op, een creatieve co-werkplek met inmiddels twee vestigingen, en nadien bracht ze op beide locaties ook een gezonde lunchbar onder die de naam Cantine meekreeg.

Tekst: Willem Gijbels

“Het idee voor het concept van Firma ontstond in Zweden, waar ik enkele maanden doorbracht voor mijn studies Interieur en Design”, steekt Van Assche van wal. “Ik leerde er voor het eerst hoe samenwerkingen met andere ontwerpers en de verkenning van nieuwe disciplines je veel verder brengen dan wanneer je individueel werkt. Door die ervaring droomde ik ervan om zelf een plek in te richten waar jong, creatief talent zich kon verenigen en waar synergiën konden ontstaan.”

Meer dan een kantoor

In dat opzet lijkt Van Assche geslaagd. Firma is niet zomaar een kantoorruimte. Het is een multifunctionele plek die toegewijd is aan creëren en maken. “We bieden startups, designers en creatieve ondernemingen bureaus en kantoren aan, ongeacht of men nu op zoek is naar een flexibele of vaste werkplek, meeting rooms of event spaces … Dat kan voor één dag zijn, maar je kan even goed maandelijks huren. We willen een plek zijn die inspireert en opportuniteiten biedt. We focussen niet alleen op het individu, maar vooral op het creëren van een community.” 

Firma telt twee vestigingen. Firma I is gelegen in een oud fabriekspand in Vilvoorde, vlak aan het kanaal. Firma II vind je op de tweede verdieping van het voormalige Actirisgebouw op de Anspachlaan in Brussel.

In-house lunch- en koffiebar

Bij de opstart van Firma merkte Van Assche al snel dat er iets ontbrak. “Om van Firma een echte inspiratie- en ontmoetingsplek te maken, was er nood aan ruimte om samen te komen, te ontspannen en te genieten. Daarop richtten we Cantine op, een lunch- en koffiebar waar je terecht kan voor een verse kop koffie en een gezonde, vegetarische maaltijd, maar die ook catering aanbiedt. Dat concept slaat enorm aan.” Cantine is ondergebracht in beide vestigingen van Firma.

Cantine

Coronaproof concepten

Een mooie omzet, een trouw cliënteel … de zaken liepen prima voor Firma en Cantine. Maar dan slaat corona plots in als een bom. “Firma draait voor een groot deel op het organiseren van events, maar die liggen sinds maart helaas volledig plat. We kregen nog wel wat vaste klanten en thuiswerkers die nood hadden aan afwisseling over de vloer, maar verder vielen de aanvragen volledig stil.” 

“Hetzelfde geldt voor Cantine. Net als alle andere horecagelegenheden waren we genoodzaakt te sluiten, waardoor ons personeel zonder werk kwam te zitten. Daarop heb ik meteen beslist om takeaway brunches en dinner boxes te beginnen aanbieden. De bestellingen en reacties die binnenstroomden waren oprecht hartverwarmend. De heropening in juni bleek echter een minder groot succes, en dus maakten we de moeilijke beslissing om in augustus opnieuw de deuren te sluiten. Momenteel vallen we terug op ongeveer 50% van ons normale aantal couverts. De toekomst ziet er niet bijzonder rooskleurig uit, maar we blijven zeker niet bij de pakken zitten en denken steeds na over nieuwe coronaproof concepten. Enkele maanden geleden renoveerden we op amper twee weken tijd bijvoorbeeld een oude schoenmakersruimte op onze locatie in Brussel. Daar openden we een derde Cantine, specifiek gericht op takeaway. Die is trouwens nog steeds open”

“Als heel het coronaverhaal ons iets geleerd heeft, is het wel dat we zorg moeten dragen voor onszelf. We hebben tenslotte maar één lichaam. Daarom vinden we het belangrijk om onze boodschap – het belang van gezonde, evenwichtige voeding die bovendien superlekker is – te blijven verspreiden.”

Firma
Proximus

Artikel uit publicatie