Skip to main content
  • Nieuws
  • Finland: een land boordevol zakelijke opportuniteiten

Finland: een land boordevol zakelijke opportuniteiten

  • 29/11/2021

Tijdens de Week Internationaal Ondernemen – die eind november georganiseerd werd door Voka en Flanders Investment & Trade – was Finland een van de landen die in de kijker stond. En terecht, want dit welvarende en innovatieve land heeft heel wat potentieel. Via twee getuigenissen zetten we de belangrijkste troeven van Finland op een rij.

Annika Akerfelt
Aan het woord: Annika Åkerfelt, Vlaams Economisch Vertegenwoordiger voor Flanders Investment & Trade

 

Zoals haar naam al doet vermoeden, is Annika ­Åkerfelt een rasechte Scan­­dinavische. Maar omdat ze de liefde in ons land vond en vijf jaar in Vlaanderen woonde, kan ze de Finse en Vlaamse cultuur perfect met elkaar vergelijken. Sinds 2019 werkt Annika in Helsinki als Vlaams Economisch Vertegenwoordiger voor Flanders Investment & Trade (FIT). Samen met haar collega’s adviseert ze Vlaamse ondernemers die naar Finland willen exporteren. Tegelijk helpt ze Finse bedrijfsleiders die zaken willen doen met Vlaamse ondernemers.

Zeer stabiele economie

Annika: “Bij Finland denken de meeste mensen aan de kerstman, Lapland, uitgestrekte bossen en barre temperaturen. Vanuit FIT doen we er alles aan om deze clichés te doorbreken. Want Finland is al vele jaren een van de meest stabiele economieën van Europa, met technologie, energie, bouw en voeding als bloeiende sectoren. Houtproducten en papier zijn toppers qua export. Met 5,5 miljoen inwoners is Finland geen supergrote markt, maar met een hoge koopkracht en oog voor topkwaliteit rolt het land de rode loper uit voor buitenlandse ondernemers. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Zweden of Denemarken kan je er trouwens in euro’s zakendoen.”

“Finnen lijken steeds afstand te houden bij zakelijke contacten, maar schijn bedriegt.”

Punctueel en correct

Annika geeft toe dat het Fins geen eenvoudige taal is en soms voor een taalbarrière kan zorgen. Maar: “De meeste Finnen spreken vlot Engels. Tegelijk verschillen de Vlaamse en Finse zakencultuur niet veel van elkaar. Finnen waarderen punctualiteit, komen hun beloftes na én respecteren hoge ethische normen en standaarden. Omdat ze early adopters zijn van digitale communicatie – geen verrassing in het land van Nokia! – zijn Finnen gewend om online business te doen. Hierdoor gaat zakendoen in het land erg vlot.”

Vertrouwensrelatie levert warme contacten op

Finnen houden van een directe en no-nonsense stijl. Annika: “Voor Vlaamse ondernemers is het vaak even wennen aan die ‘straight forward’-aanpak. Uitgebreide zakelijke lunches zijn aan Finse ondernemers niet besteed, en bovendien heerst in het land een erg strikte scheiding tussen werk en privé. Maar ook al lijken Finnen bij de start van een zakelijke relatie koel en afstandelijk over te komen, toch zal je na een tijdje ontdekken dat – zodra het vertrouwen opgebouwd is – contacten erg warm en hartelijk kunnen zijn.”

 

geert proost
Een Vlaamse ondernemer getuigt: Geert Proost, Country Manager Benelux, Europress

 

Nokia, Stora Enso, Valmet, Kone,… Deze Finse wereld­spelers doen bij de meeste ondernemers een belletje rinkelen. In deze rij hoort zeker ook Europress thuis, een toonaangevende producent van afvalpersen. Vanuit Houthalen-Helchteren opereert Europress Benelux als dochterbedrijf. Geert Proost, Country Manager Benelux, reist bijna maandelijks naar Finland om er zaken te doen.

Gidsland op het vlak van technologie

Geert heeft alleen maar lof over hoe Finnen technologie en digitale communicatie omarmen. “Het succes van Nokia heeft het land technologisch op de wereldkaart gezet. Wist je dat het land het eerste gsm-netwerk ter wereld had? In Finland zijn er 9,9 miljoen mobiele connecties, terwijl er slechts 5,5 miljoen inwoners zijn. Die focus op technologie en innovatie geeft een boost aan klassieke sectoren zoals bosbouw, staal- en papierproductie. In deze sectoren – en ook bij Europress trouwens – wordt steeds meer ingezet op AI, data-analyse en machine learning. Ook in de kranenbouw en petrochemie zijn Finse bedrijven toonaangevend.”

“Jonge Finse ondernemers staan te popelen om zaken te doen met buitenlandse collega’s.”

Een woord is een woord

Geert kijkt er telkens enorm naar uit om richting noorden te vertrekken. “Ik hou van de gedisciplineerde en correcte manier van zakendoen met onze Finse klanten en partners. Een woord is een woord. Finnen zijn erg gedisciplineerd in het opvolgen van wetten en regels. Vriendjespolitiek of corruptie komen in het land dan ook nauwelijks voor. Dat creëert een prettige zakelijke omgeving, met duidelijke afspraken en oog voor resultaat.”

Bescheiden en trots

Na meer dan 20 jaar zakelijke ervaring in Finland kan Geert zijn gesprekspartners goed inschatten. “Finnen kunnen soms nors overkomen, maar toch zijn ze – zodra je een vertrouwensband opgebouwd hebt – heel open en vriendelijk. Tegelijk combineren ze bescheidenheid met trots en een protectionistische aanpak. Of anders gezegd: Finnen zijn erg trots op hun bedrijven en de producten en diensten die ze vervaardigen, maar het ontbreekt hen vaak aan durf om dit aanbod over de grenzen aan de man te brengen. Al zie ik bij jonge Finse ondernemers wel het nodige zelfvertrouwen om internationaal handel te drijven.” 
 

Contactpersoon

Christine Thonnon

Adviseur internationalisatie

Artikel uit publicatie