Skip to main content
  • Nieuws
  • Felix Alen (Hof te Rhode): "Ik vergelijk onze sector vaak met topsport"

Felix Alen (Hof te Rhode): "Ik vergelijk onze sector vaak met topsport"

  • 21/03/2019

In Diest, te midden van het rustige groen, ligt feestzaal Hof te Rhode. Een zaal die niet alleen gekend staat om de vele zakelijke en privé-evenementen die er plaatsvinden, maar ook om de familiale en persoonlijke sfeer waarin je er ontvangen wordt. Het geheim van dat succes? Drie generaties van de familie Alen die er met hart en ziel werk(t)en.

Tekst: Jolien Vandeven - Foto’s: Berten Steenwegen

Als we toekomen op Hof te Rhode moeten we zaakvoerder Felix Alen in de keuken gaan zoeken. Hij is al twee jaar op pensioen maar stuurt nog altijd zelf zijn keukenteam aan. Koken zit hem letterlijk in het bloed, want de geschiedenis van Hof te Rhode begint bij Felix zijn ouders.

Felix: “In de jaren 50 hadden mijn ouders de eerste frituur in Diest. Maar toen bleek dat mijn vader allergisch was aan het frietvet, is hij bij het leger terechtgekomen. Hij maakte er carrière in de mess officieren. Tegelijkertijd had hij met mijn moeder een buurtwinkeltje naast het recreatiepark De Halve Maan in Diest. Op een bepaald moment vond hij dat de bezoekers van De Halve Maan ook iets moesten kunnen eten. Zo begon hij met het maken van picknicksalades en het verkopen van gebraden kippen. En ik moest naar de hotelschool.”

Felix Alen (Hof te Rhode)

Het ondernemerschap was bij Felix’ ouders niet vreemd. Zo begonnen ze in ’68 een klein feestzaaltje voor 150 gasten. “Dat zaaltje draaide zo goed, dat mijn ouders de middelen konden vergaren om de oude boerderij, die vroeger Hof te Rhode was, te kunnen kopen. Op dat moment hadden we een traiteurwinkel, een patisseriezaak, deden we een dagschotelronde en mochten we de catering verzorgen voor verschillende luxediners. We hebben dan beslist om die nevenactiviteiten van de hand te doen en met de vrijgekomen middelen een wintertuin te zetten. Vanaf dan hebben we ons 100% gefocust op evenementen en banketten. In de week doen we vooral zakelijke events en in het weekend familie- en trouwfeesten.”

Familie troef

Intussen staat de derde generatie, de zoon en schoondochter, klaar om over te nemen van Felix en zijn vrouw. Hof te Rhode blijft dus een echte familiezaak. En die familiewaarden trekken ze ook door in het runnen van de zaak zelf. Felix: “Alles wat we doen, doen we alsof het voor onszelf was. En dat gaat tot in de kleinste details van decoratie tot eten, dranken… We doen elke keer opnieuw alles om de klant zo goed mogelijk in de watten te leggen. En de klant moet dat voelen. We zijn niet de zoveelste in de rij, dat is een van onze sterkte punten.”

Ook op het vlak van personeel staat dat familiale centraal. “Ik moet niet wegstoppen dat er een gevecht is voor goed personeel. Maar op een bepaalde manier zijn we daarin een klein beetje verwend. We hebben hier een heel deel vaste mensen die hier al bijna 40 jaar werken. Onze chef-kok staat bv. al 38 jaar aan mijn zij. Zo’n mensen vertrekken niet zo vlug. Die hun leven is letterlijk opgebouwd rond Hof te Rhode. En daar moet je iets tegenover kunnen zetten. En ik denk dat dat spontaan gekomen is. Na al die jaren als familiebedrijf is ons personeel zo betrokken dat ze ook familie geworden zijn. Zo fel zelfs dat ze een huis hier in de buurt bouwen om sneller op hun werk te zijn.”

Met vallen en opstaan

In Felix zijn geval is ondernemen met vallen en opstaan bijna een understatement. Gezondheidsproblemen, een brand… het ging niet allemaal van een leien dakje. Felix: “Ik vergelijk onze sector vaak met topsport. Dagen van 17-18 uur zijn geen uitzondering. En het is niet alleen fysiek zwaar, ook sociaal moet je heel wat opofferingen doen. Wij werken altijd ’s avonds, in het weekend én als anderen aan het feesten zijn. De generatie die er nu aankomt, is daar wel anders in. Die stellen hun familiale leven meer en meer voorop. En gelukkig maar.” Maar de passie voor het vak zorgt ervoor dat Felix nog altijd met evenveel plezier in zijn zaak staat. “Het is bij ons een beetje vanzelf gelopen, je begint aan iets, dat wordt je vak, je laat je meeslepen en dan wordt dat je passie. Als ik op verlof ga, kan ik geen patisseriezaak of beenhouwer voorbijlopen zonder die etalage van kop tot teen te bestuderen. Ik lees veel, ga naar elke mogelijk beurs… Voor mij blijft dat allemaal spannend.”

Felix Alen: "Het klinkt misschien cliché, maar het leukste blijft de waardering van de klanten zelf."

Die passie zorgt er ook voor dat Felix en zijn team weinig uitdagingen uit de weg gaan. “Een van de mooiste dingen die we tot nu toe hebben mogen doen is voor The Mastercooks of Belgium, zo’n twee tot drie jaar geleden. Toen hebben we in Tour en Taxis voor 300 tot 400 genodigden twintig ‘time tables’ uitgewerkt. Elke tafel representeerde toen een moment uit de culinaire geschiedenis van ons land, van de koloniale tijd tot de bourgeoisie enzovoort. Samen met hotelscholen en heel wat collega’s hebben we dat event toen in goede banen geleid.”

“Daarnaast zijn we ook huiskok voor Cera. Wij verzorgen in die hoedanigheid ook de evenementen voor hun vennoten. Zo vroegen ze ons al om 14.000 Brusselse wafels te bakken voor een Cera-dag in Plopsaland of voor 5.000 man stoofvlees met frietjes te voorzien op het wereldkampioenschap Cyclocross in Koksijde. Dat zit culinair misschien niet op een hoog niveau, maar dat zijn wel uitdagingen waar ik met veel plezier aan mee werk.”

Kroon op het werk

Maar wat vindt Felix nu het plezantste aan zijn werk? De grote evenementen voor duizenden mensen of toch de kleinere trouwfeesten in ‘zijn’ Hof te Rhode? “Het klinkt misschien cliché maar het leukste blijft de waardering van de klanten zelf. Als je figuurlijk applaus in ontvangst mag nemen van mensen die zeggen dat ze lekker gegeten hebben en een fijne tijd hebben gehad. Nog elke keer als er borden worden afgeruimd, loopt ons hele keukenteam naar de afwasplaats om te kijken hoeveel er nog op de borden ligt. En om aan de kelners te vragen of de klanten tevreden zijn.”

Voorlopig gaat Felix nog niet meteen ‘echt’ op pensioen. “Straks komt er een volledige nieuwe wintertuin en wordt de zaak wat hedendaagser gemaakt en uitgebreid. De droom is dan dat mijn kinderen er terug 30 jaar tegenaan kunnen gaan, net zoals ik.”

Dit artikel verscheen in de special Events & Horeca van het magazine Ondernemers, editie maart 2019.

Proximus