Skip to main content
  • Nieuws
  • Federale regering moet snel uit crisis geraken

Federale regering moet snel uit crisis geraken

  • 05/12/2018

De federale coalitiepartners moeten snel een manier vinden om alsnog door één deur te geraken. Voka vraagt dat zij het noodzakelijke sociaal-economische werk dat nog op de plank ligt in hun belangenafweging laten primeren.

  • Voka vraagt de federale coalitiepartners om snel een oplossing te zoeken voor de politieke crisis en het sociaal-economische werk te laten primeren in hun belangenafweging. 
  • De federale regering heeft nog meer dan genoeg werk op de plank voor de komende maanden om sociaal-economisch het verschil te maken.
  • Bijvoorbeeld: de Arbeidsdeal moet zo snel mogelijk integraal worden goedgekeurd.
Wetstraat
 ©Shutterstock.com

Heel wat sociaal-economische prioriteiten moeten nog afgewerkt worden. De Arbeidsdeal moet zo snel mogelijk integraal worden goedgekeurd, zodat nog meer mensen aan het werk kunnen geraken. We wachten ook nog op een hervorming van de zware beroepen, die moet garanderen dat meer mensen langer aan het werk blijven in plaats van zo snel mogelijk het pensioen op te zoeken. 

Verder riskeren we nog altijd een stroomtekort als het kwik zakt in januari en februari. De federale regering moet daarover zeer waakzaam blijven en de nodige initiatieven nemen zodat het licht niet uitgaat. Er is ook snel duidelijkheid nodig over de uitvoering van het Energiepact, opdat de nodige investeringen voor de energietransitie op gang kunnen komen. We kunnen het ons als ontwikkeld land niet permitteren om risico te lopen op energieprijzen die de pan uit swingen, stroomtekorten of black-outs.

Daarnaast heeft de Europese Commissie aangegeven dat de toestand van onze overheidsfinanciën de voorbije jaren weliswaar verbeterde, maar nog altijd niet structureel onder controle is. Om haar begrotingswerk niet ongedaan te laten worden, moet de federale regering nog ingrijpen komend voorjaar. Het heeft immers geen zin om de begrotingsuitdagingen door te schuiven naar de volgende legislatuur.

“Deze regering heeft sociaal-economische hervormingen doorgevoerd, maar ze moet dit werk nu ook afmaken.”

Ten slotte kan er in het voorjaar van 2019 grote onzekerheid rijzen over onze export naar het VK als er geen brexitdeal komt. In dat geval verwachten we dat de federale regering snel de nodige maatregelen neemt om de handel over het Kanaal vlot te laten verlopen.

Kortom, de federale regering heeft meer dan genoeg werk op de plank voor de komende maanden. Zij moet dan ook snel een oplossing vinden voor de aanslepende politieke crisis, zodat ze zich weer kan focussen op de broodnodige sociaal-economische hervormingen. Deze regering heeft immers al een aantal goede sociaal-economische hervormingen doorgevoerd, maar ze moet dit werk nu ook finaliseren om echt duurzaam het verschil te kunnen maken.

Niko Demeester - Secretaris-Generaal - niko.demeester@voka.be - 0472 20 06 00
IMU Multiburo
Imu Salesforce
ING
SD  Worx