Sinds 1 april 2024 is de wet tot invoering van de Federal Learning Account (FLA) van kracht. Dat is een tool waarin bedrijven de opleidingsdagen van hun werknemers moeten registreren. Op die manier wil men controleren of het individuele opleidingsrecht van 5 dagen per jaar voor elke werknemer zoals ingevoerd met de Arbeidsdeal, door ondernemingen wel wordt gerespecteerd. Die blinde verplichting in de privésector is onwerkbaar én hoogst ongewenst. Bovendien was er niemand vragende partij voor en nu blijkt de maatregel op de koop toe technisch onuitvoerbaar te zijn. Voka Oost-Vlaanderen raadt ondernemingen dan ook aan om voorlopig af te wachten.
De Federal Learning Account is een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. Het leitmotiv is regelrecht wantrouwen ten aanzien van de werkgever, een beleid dat grossiert in micromanagement en waar het ontbreekt aan visie of richting. Kind van de rekening zijn onze ondernemers die opnieuw geconfronteerd worden met een complex en dus administratief belastend systeem. Voka Oost-Vlaanderen herhaalt dan ook zijn vraag voor het afschaffing van de FLA.
Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen: “Vlaanderen heeft één echte grondstof en dat is menselijk talent. Ondernemingen die hun medewerkers onvoldoende opleiding aanbieden, snijden zichzelf in het vlees. Ofwel zijn mensen dan immers minder geschikt voor hun job, ofwel vertrekken ze. De vrije markt doet hier perfect haar werk en bestraft ondernemingen sowieso die hier niet voluntaristisch mee omgaan. Waarom moet een overheid gaan reguleren wat de markt zelf doet? En wanneer gaat de overheid eindelijk haar belofte gestand doen om niet voortdurend nieuwe administratieve lasten op ondernemingen te leggen?”
Failed Learning Account
Sinds de Federal Learning Account (FLA) in werking trad heerst er grote onduidelijkheid. Via een nieuwe digitale toepassing moeten werkgevers de vormingsadministratie bijhouden. Die nieuwe applicatie werkt echter niet naar behoren waardoor de inwerkingtreding al met minstens 2 maanden is uitgesteld. De verwarring leidt in de bedrijven tot grote onduidelijkheid en extra kosten.
“Na de invoering van de wet blijven talloze vraagtekens onbeantwoord. Bovendien zijn nog niet alle vereiste functies geïmplementeerd. Gezien de grote onduidelijkheid en de immense administratieve rompslomp roepen we ondernemers op om af te wachten tot de federale overheid deze overdreven vorm van regulitis afschaft. Ik koester de hoop dat er na de verkiezingen een frisse blik komt op dit soort administratieve rompslomp,” besluit Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen.