Skip to main content

Families aan zet in Familio

  • 25/05/2017

Met twintig zijn ze in totaal, overlaters en opvolgers van zes familiebedrijven uit de provincie Antwerpen die in het lerend netwerk Familio van de Mechelse Kamer zijn gestapt. Daarin gaan ze samen aan de slag, om elk hun eigen overdrachtstraject uit te tekenen.

Elk bedrijf heeft zijn eigen verhaal. Maar de valkuilen zijn bij veel bedrijven hetzelfde. Overlaters willen de goede vrede bewaren in de familie, terwijl opvolgers hun familie niet willen teleurstellen ondanks de verschillen in visie en persoonlijke ambities. Overlaters kunnen moeilijk loslaten of willen net té bruusk van het toneel verdwijnen. Opvolgers zijn ook bang dat ze niet aanvaard worden als nieuwe leiders, overlaters verwachten dat dit wel losloopt. Maar zijn de opvolgers effectief wel geschikt of bereid om die leidersrol op te nemen? En dan zijn er vaak nog niet-actieve familieleden, al dan niet met aandelen in het bedrijf. Wat willen die eigenlijk?

 

FamilioTwinplast
Voor veel familiebedrijven is de vrees voor de reactie op die vragen voldoende reden om de confrontatie uit de weg te gaan, om frustraties en ambities onder de mat te schuiven. In sommige families wordt niet gepraat. In andere wordt veel gepraat, maar weinig gezegd. Maar dat is niet langer het geval bij de deelnemers aan het lerend netwerk Familio. Die weten sinds kort hoe belangrijk het is om moeilijke dingen bespreekbaar te maken.  “Ik probeer altijd zo snel mogelijk de emoties op tafel te krijgen. Dat betekent af en toe dat ouders, kinderen, broers, zussen, nonkels en tantes even verdrietig zijn of misschien zelfs teleurgesteld. Maar zodra de emotie uit de weg is, kunnen we samen aan de toekomst van het bedrijf gaan werken”, stelt experte Kirsten Coeck van Familymind. “Maar eerst moet het duidelijk zijn wat ieder individueel wil en hoe ieder individueel het ideale toekomstscenario ziet voor zichzelf, voor het bedrijf en voor de familie.”

 

Die oefening heeft bij de meeste deelnemers al heel wat in beweging gebracht. Er vielen al enkele verrassende én emotionele uitspraken, waarop verder kan worden gebouwd om een geschikt overdrachtstraject uit te tekenen. “Tijdens de sessies worden onderwerpen besproken én zaken uitgesproken waar je anders geen tijd voor maakt. Uitspreken wat je denkt, is niet altijd makkelijk. Maar je moet erdoor en moeilijk gaat ook. De kick-off inspireerde ons onmiddellijk om met zijn allen rond de tafel te zitten”, getuigt Sven Wouters van Twinplast (foto), die het lerend netwerk samen met Luc Wouters, Kristof Volckaerts en Louis Volckaerts volgt.

Er loopt één lerend netwerk Familio per jaar in de provincie Antwerpen. Meer weten over Familio en andere initiatieven voor familiebedrijven? Contacteer Stefan Van Ouytsel op 0495-50 83 07.

Advertentie Vermant - mei
Gosselin
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Welt white paper