Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Fakkel 2023 brandt bij Claes Retail Group in Houthalen-Helchteren

Fakkel 2023 brandt bij Claes Retail Group in Houthalen-Helchteren

  • 10/05/2023

persbericht

De Fakkel 2023 verhuist van Hamont-Achel naar Houthalen-Helchteren. Retailspecialist Claes Retail Group (CRG) – bekend van het modemerk JBC – mag zich de trotse eigenaar van deze familiale onderscheiding noemen. Euro Shoe Group uit Beringen en Hoogmartens Wegenbouw uit Oudsbergen staan mee op het podium. “Met deze onderscheiding willen we familiale ondernemingen in onze provincie belonen en tegelijk inspireren om dezelfde continuïteit en visie aan de dag te leggen als onze laureaat en de andere genomineerden”, zeggen Bart Balis & Ellen Olislagers, voorzitter van het Family Business Center en directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg.

Het was allesbehalve een makkelijke opdracht voor onze deskundige jury om een winnaar aan te duiden uit het selecte kransje van drie topgenomineerden. Het zijn immers drie sterke familiebedrijven die visie, continuïteit en familiale governance uitstralen doorheen hun bedrijfsvoering. Maar er kan maar één met de prijs naar huis gaan, en dat is dit jaar Claes Retail Group (CRG). Zaakvoerders Ann & Bart Claes kregen de prijs uit handen van Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg, en Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, tijdens de Family Business Happening bij het Hamontse bedrijf Hegge, de laureaat van vorig jaar. Bart Balis, voorzitter van het Family Business Center, en Ellen Olislagers, directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg, motiveren namens de jury de keuze als volgt: 

“Sinds 1975 is de familiale holding CRG – het moederbedrijf boven de modemerken JBC, CKS & Mayerline - uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de Belgische retailmarkt. De nadruk ligt er op het aanbieden van betaalbare, kwaliteitsvolle en duurzame kledij, geproduceerd met respect voor mens en natuur. Zo was CRG de eerste retailer in ons land die het Bangladesh Veiligheidsakkoord ondertekende dat zich ertoe verbindt enkel met veilige en gecontroleerde fabrieken ter plaatse samen te werken. De aandelen zijn 100% in handen van de familie, die zich op het vlak van familiale governance al verscheidene jaren laat begeleiden door een gespecialiseerd team. Er is een familiecharter met familiale waarden uitgewerkt en er hebben ‘non-dits’ sessies plaatsgevonden over de generaties heen. Intussen zetelt de derde generatie ook in de Raad van Bestuur en neemt deze generatie een steeds actievere rol op in het familiebedrijf.” 

Ann & Bart Claes (Claes Retail Group): "Deze Fakkel is een mooie bekroning van het harde werk van de afgelopen jaren, en een bevestiging dat we goed bezig zijn binnen de Claes Retail Group. We zien deze award ook als een extra stimulans om de derde generatie op een verstandige manier te integreren in het bedrijf."

Onze drie genomineerden werden geselecteerd op basis van een aantal specifieke criteria. Eén van de belangrijkste voorwaarden bij deze nominatie is dat er minstens drie generaties al een actieve rol hebben gespeeld en dat de meerderheid van de aandelen in handen van de familie is. Naast de familiale governance, cultuur en visie op continuïteit van het familiebedrijf kijkt de jury ook naar prestaties op vlak van financieel management, internationalisatie, innovatie en maatschappelijke betrokkenheid. 

Family Business Center 

“Deze drie bedrijven zijn een inspiratiebron voor anderen in Limburg”, zegt Ellen Olislagers, directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg. “Ongeveer 80% van de ondernemingen in Limburg zijn familiebedrijven. Zij vormen de ruggengraat van het bedrijfsleven en zijn een belangrijke motor voor onze economie. Het blijft daarom cruciaal om ze goed te begeleiden, zeker in deze economisch uitdagende tijden. Ons Family Business Center is hét aanspreekpunt en kenniscentrum voor familiebedrijven. Vertrouwen, ervaringsuitwisseling en maatwerk vormen de basis van de ondersteuning aan familiale eigenaars-ondernemers, in eender welke fase het bedrijf zich bevindt. Een goede begeleiding op maat verhoogt namelijk de kans op een succesvolle overdracht. Hiervoor kunnen onze familiebedrijven op ons rekenen.” 

Alle info over ons Family Business Center vind je hier.

Contactpersonen

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers