Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Fair share moet zorgen voor meer West-Vlaamse tech start-ups

Fair share moet zorgen voor meer West-Vlaamse tech start-ups

  • 13/01/2020

Onlangs is een Viona-rapport gepubliceerd waarbij de omvang en de tewerkstellingsdynamiek bij technologische start-ups in beeld gebracht wordt.

Technologie en digitale innovatie lopen meer en meer als een rode draad doorheen de economie in Vlaanderen en ver daarbuiten. De voorbije jaren zijn heel wat nieuwe tech start-ups gecreëerd, vooral in de sectoren health, hr en manufacturing, en hoofdzakelijk B2B gericht. 69% van alle tech start-ups in België werd opgericht in Vlaanderen.

We zien een sterke concentratie in Brussel en de grotere Vlaamse steden. Spijtig genoeg merken we dat West-Vlaanderen achterophinkt wat betreft technologische start-ups. Dit kunnen we duidelijk wijten aan het gebrek aan investeringen in onze West-Vlaamse universiteiten en hogescholen. De nabijheid van een universiteit heeft immers duidelijk een positief effect op het aantal opgerichte tech start-ups.

Fair share voor West-Vlaanderen

Voka West-Vlaanderen roept daarom nog maar eens op voor een fair share voor West-Vlaanderen wat betreft investeringen in onderzoek, ontwikkeling en technologie. Er bestaan ook regio’s buiten de Vlaamse ruit.

Deze start-ups zorgen voor heel wat extra tewerkstelling (meer dan 5.000), maar daar pikt West-Vlaanderen dus geen graantje mee. De braindrain wordt zelfs in de hand gewerkt. De tewerkstelling bij deze tech start-ups is immers vooral jong en hoogopgeleid, net die groep die West-Vlaanderen moet verlaten om hun universitaire studies af te werken.

Voka West-Vlaanderen roept op om de 5 miljoen euro die vrijgemaakt is door minister van Onderwijs Ben Weyts voor postgraduaten en ma-na-ma’s slim te gebruiken voor opleidingen die aansluiten bij onze West-Vlaamse speerpunten en de technologische evoluties.

Het volledige rapport kunt u hier bekijken.

Contactpersoon

Davy Maes

Kennis & advies / Menselijk kapitaal

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag