Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Facil als facilitator voor duurzaam ondernemen

Facil als facilitator voor duurzaam ondernemen

  • 05/10/2022

Onder de rook van de Genkse Ford-fabrieken werd ruim twintig jaar geleden Facil opgericht. Vandaag is dit bedrijf een wereldspeler wat bevestigingsmaterialen voor de automotive betreft. Ondertussen heeft de fabrieksrook plaats geruimd voor groene energie en bedrijfswaarden. Na een driejarig VCDO Pioneer-traject sleepte Facil vorige maand het VN-certificaat in de wacht. En daar zijn Stijn Moons, Strategy Office Director, en zijn collega’s erg trots op.

charter

 

Vliegende start voor Facil

Laat ons eerst even terugspoelen in de tijd. Stijn legt uit hoe Facil ontstaan is. “Toen eind jaren 90 in Genk de productie van de Ford Mondeo opgestart werd, besliste de directie om alle losse onderdelen bij één leverancier aan te kopen, en dus komaf te maken met gespreide bestellingen. Twee producenten van onderdelen – het Duitse Kamax en het Franse ARaymond – beslisten om de krachten te bundelen en een joint venture op te richten om zo dit contract binnen te rijven. Ze slaagden in hun opzet, en vandaag is Facil een globale speler met 650 werknemers en 465 miljoen euro omzet. We zijn een op-en-top Belgisch bedrijf, met hoofdzetel in Genk.”

Switch naar duurzaam ondernemen

Van bouten en moeren tot clips, van klemmen tot slangen… Facil ontzorgt tal van constructeurs voor de levering van alle mogelijke voertuigonderdelen. “We werken met 25.000 actieve referenties voor producenten als Volvo Truck, Renault Truck, Daimler Truck, Navistar en uiteraard ook Ford”, zegt Stijn. “In 2019 voelden we echter aan dat de automotive-sector zwaar onder druk kwam te staan. Contractonderhandelingen liepen niet altijd van een leien dakje, en ook werden sommige waardeproposities soms in vraag gesteld. Klanten begonnen steeds hogere eisen te stellen wat duurzaam produceren en ondernemen betreft. Binnen Facil hadden we tot dan toe voornamelijk gefocust op service, kost en kwaliteit. Het werd dus dringend tijd om het geweer van schouder te veranderen en duurzaamheid en MVO volop toe te voegen aan ons verhaal.”

VCDO als leidraad

“Net toen we die denkoefening opstartten, klopte Voka – Kvk Limburg bij ons aan met het VCDO-verhaal”, gaat Stijn verder. “Een perfecte timing, want drie jaar geleden waren we binnen Facil echte dummies op het vlak van duurzaam ondernemen. De specialisten van Voka gaven ons heel wat nuttige tips, waardoor we erin slaagden om duurzame adhoc-acties te laten evolueren tot een langetermijnaanpak met een nieuwe purpose en strategie, doordrenkt van – letterlijk – ‘waardevolle’ business. Ondertussen hebben we geleerd dat duurzaamheid geen soft geitenwollensokkenthema is, integendeel! Ecologie en economie kunnen perfect hand in hand gaan, en het is aan ons om alle stakeholders hiervan te overtuigen. Meer nog: we zijn er zelfs van overtuigd dat een duurzame aanpak op termijn de ‘golden buzzer’ voor succes kan zijn”. 

Klaar voor de toekomst

“Mede dankzij de faciliterende rol van Voka hebben we vorig jaar een nieuw strategisch plan opgesteld waarin duurzaamheid sterk verweven zit”, bevestigt Stijn. “Dit plan steunt op vijf pijlers – zogenaamde ‘strategic directions’ – en twee ‘enablers’, aangevuld met een volledig vernieuwde bedrijfsvisie (onze ‘purpose’) die we samenvatten in drie woorden: Fastening Future Mobility. Het woord ‘Future’ dekt de duurzame mindset om frontrunner te zijn in de dynamische wereld van morgen. Na drie jaar VCDO hebben we bewezen dat we vandaag klaar zijn om de zeventien duurzaamheidsdoelstellingen van de VN in de praktijk om te zetten.”

“We zien nu al de eerste kleine successen. Gevestigde klanten, die elk ook in volle transformatie zijn naar duurzame productie en electrificatie, appreciëren ten zeerste onze proactieve aanpak om hen te helpen bij het behalen van hun doelstellingen. Daarnaast valt ons aanbod ook erg in de smaak bij de nieuwe EV-spelers op de markt, zoals Fisker, Rivian, Nikola, Ineos en Vinfast. Samen met onze medewerkers, klanten, leveranciers en andere stakeholders blijven we vanaf nu volop investeren in toekomstgericht ondernemen!” 

 

Meer weten?

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Artikel uit publicatie