In deze nieuwe reeks knoopt International Business Development Manager Petra Van Bouwelen een gesprek aan over de uitdagingen van internationalisering met ondernemers uit regio Mechelen-Kempen die de stap met succes hebben gezet.
Welke is de bedrijfsactiviteit van Proliver en waarom zijn jullie internationaal gegaan?
Proliver produceert functionele en nutritionele ingrediënten op basis van eiwitten uit kip en kalkoen. Door middel van hun hoogtechnologische installatie en biochemisch proces worden kiponderdelen omgezet in eiwitpoeders bestemd als smaakbrenger of eiwitbron in bereide maaltijden, vlees, soepen, en premium huisdierenvoeding. Vandaag bieden onze poeders de perfecte oplossing in de “Clean Label” trend waarbij fabrikanten van levensmiddelen de E-nummers trachten te vervangen door clean-label ingrediënten. Onze klanten zijn internationale spelers met meerdere productievestigingen en daarom worden onze poeders wereldwijd afgezet.
Naar hoeveel landen exporteren jullie en naar welke groeimarkten kijk je nog?
Deze export is vanaf onze beginjaren zeer belangrijk. Op dit moment exporteren wij naar 28 landen, dus we kunnen spreken van een globale markt. De groeimarkten op de dag van vandaag zijn vooral USA en Azië.
Hoe blijf je competitief ten opzichte van andere internationale spelers?
Belangrijk is om naar de klant te luisteren en producten aan te bieden die hij vraagt binnen onze productiemogelijkheden. We hebben dan ook een heel persoonlijke relatie met onze partners en zijn steeds op zoek naar de juiste feedback voor onze prodcuten. Daarnaast zijn we werkzaam in de voedingsindustrie en dat heeft natuurlijk veel gevolgen voor onze kwaliteitsstandaarden, zowel intern als extern. De verwachtingen van de klanten liggen hoog maar het is voor ons steeds weer een uitdaging om ons productieproces zodanig te finetunen om hier met verve aan te voldoen. Daarnaast gebruiken we enkel de beste, verse en meest natuurlijke ingrediënten en werken aan een zeer duurzame supply chain. We zijn er prat op dat we voldoen aan de meest strenge normen in de voedingsindustrie (clean label).
Welke trends of evoluties merk je in het internationaal zakendoen?
De wereld verandert aan sneltempo, zeker nu met de corona pandemie. Vroeger kon je als bedrijf rekenen op een aantal zekerheden en je groei geleidelijk aan plannen / financieren. Dit is nu niet meer mogelijk: de veranderingen volgen elkaar snel op en dit betekent dat je als bedrijf heel alert moet zijn en snel moet kunnen inspelen op deze marktwijzigingen. Als groeiend bedrijf betekent dit ook dat je je productieapparaat continu moet uitbreiden en aanpassen. Soms zijn dit kleine aanpassingen, soms grotere. Op dit moment investeren we meer dan 12 miljoen euro in extra productiecapaciteit, goed wetende dat een volgende uitbreiding er wel eens snel zal kunnen aankomen). Dit vraagt heel wat, voor de aandeelhouders, de leidinggevende én voor alle medewerkers. We spelen hier op in door zo goed en zo transparant mogelijk te blijven communiceren.
Hoe is jullie ervaring met de dienstverlening internationaal ondernemen van Voka Mechelen-Kempen en leg uit waarom?
Wij zijn zeer tevreden over Voka, zij bieden regelmatig nuttige opleidingen aan om je medewerkers wegwijs te maken in de formaliteiten die komen kijken bij export, zoals douaneformaliteiten, de nieuw incoterms 2020, de oorsprongs- en leveranciersverklaring. Zij geven ook regelmatig nuttige weetjes door per e-mail zoals nieuwe exportformaliteiten voor een bepaald land, exportsteun nav brexit, …. Los van deze praktische voordelen is het ook gewoon nuttig om af en toe een klankbord te hebben en om eens met mede-ondernemers van gedachten te kunnen wisselen.
Een laatste tip voor de startende exporteur?
Goede vraag. Het is inderdaad cruciaal dat ondernemers onder elkaar best practices uitwisselen. Wat mij zo te binnenschiet is het toekennen van een douanecode aan het product dat je wenst te exporteren, eventueel met hulp van extern bedrijf want hierdoor worden import en exporttarieven berekend.
Een nuttige website voor ons is ook “market access database” : in deze database kun je per land checken welke extra documenten en tarieven er van toepassing zijn wanneer je gaat exporteren (buiten Europa).
Als derde punt wil ik marktonderzoek naar voor schuiven: vaak stuit men bij export op hindernissen die men had kunnen vermijden door een grondig marktonderzoek te voeren of aan te kopen.
Daarbovenop zou ik iedereen aanmoedigen om enkele cursussen te volgen bij Voka. Op die manier krijg je een goed overzicht van wat er allemaal bij export komt kijken.