Skip to main content
Map

Export van diensten: grijp je kans!

  • 17/01/2020

De wereldeconomie lijkt steeds meer op zichzelf te plooien, maar de export van diensten daarentegen is booming. De handel in diensten groeide de voorbije 10 jaar 60% sneller dan de handel in goederen. Als exportkampioen vaart Vlaanderen mee op die positieve golf, maar het zou beter kunnen. Sommige ondernemers daarentegen hebben dit zeer goed begrepen en plukken volop de vruchten van de export van hun diensten.

Exportkampioen

De wereldeconomie lijkt steeds meer op zichzelf terug te plooien. Zo wordt bijna 74% van de wereldhandel gevat door handelsrestrictieve maatregelen, terwijl dat in 2009 nog maar 40% was. Dat is slecht nieuws voor een echte exportkampioen als Vlaanderen. 

Maar op één vlak is de integratie van de wereldeconomie allesbehalve aan het vertragen: de handel in diensten. Die groeide de afgelopen tien jaar 60% sneller dan handel in goederen. Ook de Vlaamse dienstenexport is fors gestegen, maar ze is de voorbije 5 jaar wel blijven hangen op om en bij de 23%. Dat terwijl in Nederland en de Scandinavische landen het soortelijk gewicht van de dienstenexport de afgelopen jaren net veel meer gestegen is. Dit kan erop wijzen dat Vlaanderen niet haar volle dienstenexportpotentieel benut.

‘Born globals’

Volgens Gilles Suply, expert internationaal ondernemen bij Voka, heeft Vlaanderen nog heel wat potentieel op het vlak van telecommunicatie, informatica en technische diensten: “Dienstverleners in deze sectoren zijn vaak ‘micronationals’ of ‘born globals’, relatief kleine bedrijven die toch zeer internationaal actief zijn.” 

Vlaanderen heeft zeker genoeg vernieuwende ‘born globals’ om internationaal het verschil te maken. Dat bewijzen onder andere Comsof, Skyline Communications en Luminex die ook het woord nemen in de nieuwe Voka Paper 'Tot uw dienst – Hoe halen we het volle potentieel uit onze dienstenexport?’. Hoe halen we het volle potentieel uit onze dienstenexport’. Daarin roept Voka het beleid op om in te zetten op meer geïntegreerde internationale begeleiding en meer matchmaking tussen grotere industrie 4.0 ondernemingen en kleinere techbedrijven. Samen kunnen ze de wereld aan.

Lees de case van Comsof.

Voka organiseert tal van activiteiten, studiereizen en seminaries die ondernemingen helpen internationaal te ondernemen. Ontdek een greep uit het aanbod op www.voka.be/activiteiten.

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce