Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Evelien Torfs: "Investeer in persoonlijke groei als opvolger binnen het familiebedrijf"

Evelien Torfs: "Investeer in persoonlijke groei als opvolger binnen het familiebedrijf"

  • 09/02/2021

In het leven van Evelien Torfs (33) staat de persoonlijke ontwikkeling van andere mensen centraal. Ze weet als geen ander hoe het is om op te groeien in een ondernemend nest, want haar vader is CEO bij schoenen Torfs. Die kennis vanuit haar persoonlijke leefwereld zet ze om in een coachingverhaal voor de opvolgende generatie in familiebedrijven. Zij staan voor specifieke uitdagingen en dat vraagt voor een bijzondere aanpak.

Evelien Torfs

Je begeleidt het Nextgen Growth-traject waarin opvolgers in familiebedrijven kunnen werken aan hun individueel ontwikkelingstraject. Vanwaar die keuze?

Evelien: “Ik ben zelf opgegroeid in een ondernemende familie waar privé en bedrijfsleven volledig met elkaar zijn vervlochten. Het familiebedrijf is logischerwijze een onderwerp dat al generaties lang leeft in onze familie, ook aan de keukentafel. Tijdens het traject van Nextgen Growth werk ik met kinderen uit ondernemende families en mijn achtergrond speelt hier een belangrijke rol in. We begrijpen elkaar, we weten hoe dat voelt en we delen een gemeenschappelijke basis.”

Hoe ziet zo’n persoonlijk ontwikkelingstraject er uit?

Evelien: “Het is belangrijk dat de deelnemers eerst gaan benoemen wat er speelt. Wat zijn dillema’s waar zij tegenaan kijken? Dat kan heel uiteenlopend zijn. Bijvoorbeeld: ‘mijn vader gaat op pensioen en kijkt naar mij als opvolger, maar wil ik dat wel?’ Of: ‘ik merk dat collega’s mij anders bekijken en met een andere maatstaf beoordelen omdat ik familie ben’. Dat zijn twee veelvoorkomende issues waar opvolgers mee moeten omgaan. Daarnaast gaan we op zoek naar de krachten en talenten waar de deelnemers in uitblinken. Hoe kunnen we hun sterktes maximaal benutten en inzetten? Deze zijn van onnoemelijk waarde in zowel hun professionele als privé carrière.”

“Tijdens het traject wordt er ingezoomd op modellen en oefeningen rond deze persoonlijke thema’s. De vragen die we constant in het achterhoofd houden hierbij zijn: ‘wat zegt dit over mezelf en waarom heb ik het hier zo moeilijk mee?’ We hebben vaak geen vat op een ander persoon of op een bepaalde situatie, maar we kunnen wel iets veranderen bij onszelf. Zo krijg je een beeld van de richting waarheen je wil groeien.”

“De kracht van samen in zo’n traject te stappen met andere ‘next gen’ers’ is van onschatbare waarde."

“De kracht van samen in zo’n traject te stappen met andere ‘next gen’ers’ is van onschatbare waarde. Leren van elkaar en kruisbestuiving staan centraal. Door het gesloten karakter van dit traject kunnen de deelnemers open en vrijuit spreken over uitdagingen, problemen of bekommernissen.”

Wanneer is een coaching geslaagd?

Evelien: “Ik ben tevreden wanneer de deelnemer in kwestie iets heeft bijgeleerd over zichzelf, dat mag groot of klein zijn. Ik hoop dat hij of zij na het traject een gevoel heeft in welke richting hij wil groeien om de beste versie van zichzelf te worden. Het mag natuurlijk niet alleen bij theorie blijven. Ik vind het ook belangrijk dat deelnemers effectief aan de slag gaan met wat ze geleerd hebben. We plannen een opvolgmoment in. Dit helpt hen om de acties die ze gekoppeld hebben aan hun intenties ook effectief te gaan uitvoeren.”

"Je privéleven is zodanig vervlochten met je professionele loopbaan dat het geen overbodig luxe is om jezelf af en toe een spiegel voor te houden."

Welke tip zou je meegeven vanuit jouw expertise aan familiale opvolgers?

Evelien: “Het is beetje een open deur, maar investeer in je persoonlijke groei. Onze maatschappij is vooral vertrouwd met professionele groei via bijscholingen en opleidingen om up-to-date te blijven met de sector. Nochtans is de impact van jouw persoonlijke ontwikkeling op je werk en je relaties immens. Werken in het bedrijf van je familie is boeiend, maar de uitdaging is tegelijkertijd zeer groot. Je privéleven is zodanig vervlochten met je professionele loopbaan dat het geen overbodige luxe is om jezelf af en toe een spiegel voor te houden.

Vorm je sterktes en zwaktes om naar opportuniteiten met Nextgen Growth

Als opvolger binnen het familiebedrijf sta je voor specifieke uitdagingen. Ben je op zoek naar persoonlijke ontwikkeling? Tijdens een tweedaagse workshop met een groep van gelijkgestemde potentiële 'next gen'ers' ontdek je waar je verlangens en sterktes liggen binnen het familiebedrijf.

Meer weten over Nextgen Growth? Klik hier!

Contactpersoon

Carolien Houbrechts

Adviseur eigenaars-ondernemers