Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

EU ondersteunt KMO-projecten

  • 09/12/2019

KMO’s kunnen voor tal van hun projecten steun krijgen van de EU. Vele vinden evenwel de weg niet. Daarom organiseerde Voka Metropolitan samen met VLEVA (Vlaams-Europees Verbindingsagentschap) een infosessies rond alle EU programma’s voor Vlaamse KMO’s op 4 december.

Veronique Vennekens, Liaison officer bij VLEVA begon de sessie met de rol van VLEVA toe lichten. Dit agentschap werd namelijk opgericht om een brug te slaan tussen Europese overheden en het Vlaams middenveld. Eén van hun kerntaken is hun eerstelijns adviesloket waar ze voornamelijk informatie geven over EU subsidies en de verschillende beschikbare EU programma’s (momenteel een 40-tal). Bedrijven kunnen contact nemen bij VLEVA

Wees goed voorbereid, ken je partners, wees bewust van het aantal werkuren en houd rekening met de timing

Een gouden tip van VLEVA als je gebruik wilt maken van één van de EU-programma’s voor KMO’s

De sessie ging van start met het programma: Erasmus for Young Entrepreneurs. Een grensoverschrijdend uitwisselingsprogramma tussen jonge en ervaren ondernemers dat hen de kans biedt om te leren van elkaar. Het geeft de jonge ondernemers de mogelijkheid om een buitenlandse on-the-job ervaring op te doen terwijl het de gastondernemers de kans biedt om nieuwe, innoverende ideeën te verkrijgen van een jonge geesten.
Erasmus for Young Entrepreneurs

Johan Michiels van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) kwam het Eurostars programma toelichten. In dit programma, dat is ontstaan vanuit een samenwerking van EUREKA en de EU, staan innovatie, onderzoek en ontwikkeling centraal. 
Eurostars

De NCP’s van Vlaanderen (Ann Hauwaert en Magali Parent) gaven ons inzicht in het European Innovation Council Pilot van Horizon2020. Dit project is er gekomen om het tekort aan baanbrekende innovatie te overbruggen en om ervoor te zorgen dat Europa een voortrekkersrol kan opnemen op vlak van innovatie.
European Innovation Council Pilot

Emmanuel Damman van PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen) gaf toelichting bij het programma EIF (European Investment Fund), waarmee PMV samenwerkt.
EIF-samenwerkingen met PMV/z

Christophe Baulny van ING gaf hierop een goed vervolg door het EIB (European Investment Bank) en EIF (European Investment Fund) voor KMO’s verder toe te lichten. Duurzame investering in innovatieve projecten staan hier centraal.
EIB en EIF Innovin

Afsluiten deden we met een de voorstelling van het nieuwe Invest EU-plan door Johan Reynaert van PMV. Het nieuwe programma zal lopen van 2021 tot 2027 en bouwt verder op het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) van het plan Juncker. Invest EU, dat 650 miljard EUR aan extra investeringen wil mobiliseren, zal zowel overheids- als particuliere investeringen in de EU mobiliseren, om zo marktfalen en investeringstekorten aan te pakken.
Het nieuwe invest EU plan

Voor meer informatie omtrent deze programma’s kan u contact opnemen met

Isabelle Meulemeester via isabelle.meulemeester@voka.be