Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • ETIB/Concrete House bouwt voor de toekomst

ETIB/Concrete House bouwt voor de toekomst

  • 01/06/2022

ETIB/Concrete House uit Olen is al vele jaren gespecialiseerd in kelderbouw en toonaangevend in de constructie van prefab woningen en kantoorgebouwen in beton. Om aan de top te blijven investeert het bedrijf voortdurend in innovatie en kwaliteit. “Zo fabriceren we sinds kort het grootste deel van onze betonnen wanden zelf”, zegt gedelegeerd bestuurder Steven Van Olmen. “Hierdoor winnen we enorm aan flexibiliteit én leveren we aan dezelfde prijs wanden die kwalitatief een stuk beter zijn.”

ETIB/Concrete House vierde in 2021 zijn vijfentwintigste verjaardag. “Oorspronkelijk zijn we gestart met het uitvoeren van kelders in beton”, vertelt Steven Van Olmen. “We bouwen kelders voor woningen, voor appartementsgebouwen en voor de industrie. Vanaf 2004 zijn we ook begonnen met het ontwikkelen en bouwen van lage-energiewoningen in beton. Die bedrijfstak is intussen uitgegroeid tot onze core business. 90% van onze omzet halen we uit het bouwen van prefab betongebouwen, 10% komt nog uit het aanleggen van kelders. En in die discipline focussen we ons vandaag vooral op uitdagende projecten. Een basic niet-geïsoleerde voorraadkelder staat niet vaak meer op het orderboek.”
 

Oerdegelijk en snel

Het bedrijf ontwikkelde zich meer en meer tot een specialist in prefab betonbouw. “We bouwen op dit moment jaarlijks een zestigtal gebouwen”, licht Steven Van Olmen toe. “Dat gaat zowel om particuliere woningen als om handelspanden. De steeds strenger wordende EPB-eisen zorgen ervoor dat mensen meer en meer interesse krijgen in onze bouwmethode, aangezien we de hoge eisen op het gebied van isolatie en luchtdichtheid makkelijker bereiken. Prefab betonbouw heeft daarnaast een korte bouwtijd, op een halve dag kunnen we het volledige gelijkvloers van een gebouw optrekken. Ook leent onze techniek zich perfect voor moderne architectuur, aangezien we door de sterke materialen grote overspanningen en grote raampartijen kunnen optrekken. En een laatste grote troef is de duurzaamheid en flexibiliteit van het gebouw. Onze betonnen structuren zijn oerdegelijk, de buitenmuren zijn dragend en enkel de noodzakelijk dragende binnenwanden worden in beton uitgevoerd. Hierdoor kan de volledige inrichting makkelijk aangepast worden. Mensen kunnen de kamerindeling veranderen of het gebouw zelfs een volledig andere functie geven.”
 

Innoveren

De technieken gebruikt bij het bouwen van prefab betonwoningen stonden de jongste jaren ook niet stil. “We innoveren continu”, vertelt Steven Van Olmen.“Zo gebruiken we vandaag veel minder materialen dan vroeger. Ook is er heel veel aandacht voor het hergebruiken van materialen. Circulariteit is heel belangrijk en op die manier verminderen we ook onze CO2-uitstoot. Een hele stap is dat we intussen het grootste deel van onze betonnen wanden zelf fabriceren. We beschikken hiervoor over twee productietafels van 14 meter op 4 meter, waar we dagelijks wanden op maat in gieten. Na een dag uitharden kunnen we die rechtop zetten om verder te drogen en start het proces opnieuw. Op die manier kunnen we jaarlijks 15.000 m² aan wanden en ornamenten zoals bordessen, balkons en trappen zelf maken. Dat is voor ons zeker niet goedkoper, maar we hebben op die manier de kwaliteit van onze betonproducten wel helemaal zelf onder controle. Wat dan weer een veel beter eindresultaat oplevert. Ook zijn we dankzij die eigen productie veel flexibeler, aangezien we nu zelf – indien nodig – planningen makkelijk kunnen aanpassen en bijsturen.”
 

Kijkwoningen

Dankzij die innovaties en investeringen slaagt ETIB/Concrete House er in om te blijven groeien. “Het zijn niet de makkelijkste tijden”, weet Steven Van Olmen. “De coronajaren liggen amper achter ons en nu worden we geconfronteerd met zeer hoge energie- en materiaalprijzen. Dat vergt heel wat overleg met zowel leveranciers als klanten. Maar omdat ons eindproduct vaak het best mogelijke antwoord is op al die uitdagingen, slagen we er de jongste jaren toch in om telkens 5 à 10% te groeien. En om mensen te overtuigen van de kracht van ons product zijn onze kijkwoningen in Olen en Herent heel belangrijk. In die woningen tonen we hoe prefab betonbouw gecombineerd met de juiste technieken zoals zonnepanelen, zonneboilers en een batterijenpakket voor een zo goed als energieneutrale woning zorgt. Beton beschikt over een hoge thermische inertie waardoor de binnentemperatuur heel constant blijft. Zelfs met grote raampartijen moet je in de winter amper stoken en is in de zomer koeling bijna overbodig. Het rendement van zonnepanelen en zonneboilers kan hierdoor gebruikt worden om te voorzien in het overige verbruik in de woning. Zo vang je piekverbruik op en zijn onze woningen al klaar voor het nieuwe capaciteitstarief dat er zit aan te komen. Sterker nog, in onze woningen ga je nog amper elektriciteit van het net moeten gebruiken.”
 

Artikel uit publicatie