Skip to main content

ETAP - Klaar voor de toekomst

  • 04/01/2019

Net zoals voor vele sectorgenoten zijn het woelige jaren geweest voor verlichtingsproducent ETAP. Door de ommezwaai naar ledverlichting moest het bedrijf zich heruitvinden en dat ging gepaard met zware investeringen in nieuw materiaal, onderzoek en ontwikkeling. Vandaag is het bedrijf klaar voor de toekomst, onder meer met het aanbod Light as a service. "En we blijven vooruitkijken", zegt Michaël Joris, die de transformatie mee in goede banen leidt. "We denken bijvoorbeeld na over Internet of Things, Indoor Positioning of LIFI: hoe je data kunt transporteren via het lichtnetwerk." 

ETAP Michaël Joris
Michaël Joris

ETAP ontwikkelt en produceert noodverlichting en op maat gemaakte verlichtingssystemen voor onder meer ziekenhuizen, scholen, kantoren en industriële gebouwen. Het handelsmerk van dit verlichtingsbedrijf uit Malle is dat het steeds kiest voor de beste kwaliteit en de meest duurzame oplossing.

Aanvankelijk focuste het bedrijf zich op tl-verlichting. Toen zorgde ETAP met geavanceerde reflectortechnieken voor hoge rendementen en een minimale verblinding voor de gebruiker. Mooi weetje daarbij: ETAP leverde de belichting van de Mona Lisa in het Louvre.

Hoogtechnologisch

Vandaag is de sector volop in transformatie naar ledverlichting, en dat is een totaal nieuwe technologie. 

Michaël Joris, broer van het ETAP-gezicht Christ'l Joris en telg uit de Joris-familie die eigenaar is van ETAP, legt uit hoe dat in mekaar zit. "Als vroeger een lamp stuk was, dan draaide je de lamp eruit en een nieuwe erin en je kon weer verder voor 15.000 uur. Bij ledverlichting werk je met elektronische componenten (leds) die aangestuurd worden door een driver (stroombron). Een lens of diffusor zorgt voor de gewenste lichtverdeling. Het elektronisch en thermisch ontwerp zijn erg bepalend voor het energetisch rendement en voor het behoud van dat rendement in de tijd."

Om tot deze producten te kunnen komen, heeft ETAP belangrijke beslissingen moeten nemen. 

"We wisten al dat ledverlichting de toekomst zou zijn, maar het heeft lang geduurd vooraleer de omwenteling naar hoogvermogen leds mogelijk was met technologie die op punt stond. Klanten hebben lang de kat uit de boom gekeken: aanvankelijk was de technologie nog te duur. Bedrijven stelden hun investeringen in verlichting uit in de hoop dat de producten in prijs zouden zakken. Wij moesten een tijd de twee technologieën tegelijk aanbieden. Dat was een lastige periode."

Toekomst

Dankzij de investeringen bieden er zich vandaag enorm veel nieuwe mogelijkheden aan. Light as a service, bijvoorbeeld, waarbij lichtsystemen voor lange termijn verhuurd en onderhouden worden door ETAP.

"Dat is voor beide partijen interessant. De bedrijven of overheden die hiervan gebruik maken, hoeven zich geen zorgen te maken over hun verlichting. Alles wordt door ons op maat geleverd en onderhouden. Zij moeten geen zware investeringen doen, maar enkel maandelijks of jaarlijks een bedrag betalen waarbij ze van dag 1 besparen op hun energiekost. Voor ons past dit helemaal in onze duurzaamheidsstrategie. Net omdat onze installaties zo lang meegaan kunnen we ze een tweede of een derde leven geven. Omdat alles door een eigen lichtregelsysteem aangestuurd wordt, kunnen we ook alle data over het onderhoud en verbruik bijhouden. Zo kunnen we perfect voorspellen wanneer een driver vervangen moet worden of wat het verbruik zal zijn."

En er zijn nog eindeloos veel toepassingen mogelijk, die we ons vandaag nog niet kunnen inbeelden.

"Als je weet dat leds in elke ruimte aanwezig zijn en met elkaar in verbinding staan, dan betekent dat dat je over een heel nieuw netwerk beschikt. Met LIFI-technologie, afgeleid van WIFI, kunnen gegevens met hoge snelheid door ledlampen verstuurd worden. De leds zorgen zo dus voor de communicatie tussen de computer en het net. Dat open een gigantisch kanaal aan toepassingsmogelijkheden. Als LIFI de standaard wordt, dan verandert onze business opnieuw. Daarom denken we daar nu al over na."

Contactpersoon

Sandy Panis

Content manager

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez