Ahead of the curve zijn en blijven. Snel schakelen en leren uit best practices, in eigen regio maar zeker ook internationaal, laat elke onderneming toe om te groeien.
Bij Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen willen we niet alleen de vinger aan de pols houden en aan onze ondernemers duiding geven bij nieuwe key trends rond ondernemerschap. We willen die trends ook vertalen naar wat relevant is voor de regio en het ondernemerschap. We focussen daarbij op trends die een blijvende impact kunnen hebben. Daarom houden we een open blik en monitoren we best practices uit binnen-en buitenland. Zo’n inspirerend voorbeeld is Estland. Eind september ging ik samen met een groep ondernemers op inspiratie-missie naar Tallinn.
Op het eerste zicht geen voor de hand liggende keuze. En toch is deze kleine Baltische staat een toonbeeld van ondernemerschap en digitale transformatie. Volgens het World Economic Forum is het zelfs het meest ondernemende land ter wereld. En ook op het vlak van digitalisering maakt Estland volgens Wired het verschil. Op vele vlakken is het land vergelijkbaar met België: het is geografisch ongeveer even groot en het aandeel hoogopgeleide burgers is groot. Des te opmerkelijker is het dan ook dat er nergens anders ter wereld zoveel start-ups per capita zijn. Vandaag zijn er in Estland meer dan 500 tech-start-ups en elk jaar komen er daar 200 bij. Meer dan een bezoek waard dus.
In het voorbeeld van Estland komen veel zaken samen die ook in West-Vlaanderen de ogen moeten openen. Een eerste grote eyeopener is de afwezigheid van administratieve overheidsrompslomp voor zowel burgers als ondernemers. De overheid is er sterk gedigitaliseerd: ze biedt diensten aan als een echt platform binnen een digitaal ecosysteem. Maar liefst 99% van de interactie tussen burger en overheid gebeurt er online. Dat gaat veel verder dan je belastingen online indienen. Sinds 2005 al kan je er bij verkiezingen online je stem uitbrengen. Een onderneming oprichten via het web doe je in 17 minuten (en voor een luttele 190 euro). Onder de noemer e-residency kan je zelfs burger worden van Estland zonder er een voet aan de grond te zetten. En wat meer is, alle diensten hangen samen in een digitaal ecosysteem, genaamd de X-Road.
De X-Road is de digitale ruggengraad van de Estse overheid. Het is een platform waarop alle overheidsdiensten én 52.000 organisaties zijn aangesloten. Dit maakt het onestopshop-principe mogelijk. Burgers geven hun data (zoals burgerlijke staat, gezinssamenstelling, inkomsten, werksituatie,…) één keer in. Daarna kunnen ze gebruik maken van alle overheidsdiensten en de vele geconnecteerde private diensten, zonder die telkens opnieuw te moeten ingeven. Een voorschrift aanvragen? Met één druk op de knop beschikken de gezondheidsdiensten meteen over de nodige gegevens. Een lening aanvragen? Via de X-Road kan de bank alle fiscale en administratieve documenten opvragen. Een nakende geboorte? Het ziekenhuis heeft al een digitaal profiel van je baby vóór die geboren is. Je hoeft je kindje bij de geboorte enkel nog een naam te geven. Elk jaar gebeuren er meer dan 500 miljoen transacties via de X-Road, wat de Esten jaarlijks 800 jaar (!) aan tijdsbesparing oplevert.
Het Estse voorbeeld toont aan dat het belangrijk is dat openbare besturen voortrekkers zijn op het vlak van duurzame innovatie en digitalisering. Een ondernemend lokaal bestuur bijvoorbeeld met één aanspreekpunt voor ondernemingen en een vlotte communicatie naar en betrokkenheid van ondernemers versterkt de slagkracht van ondernemingen. Niet toevallig speerpunten uit het Voka Groeiplan gericht naar de toekomstige nieuwe lokale besturen.
Een tweede grote eyeopener is het belang om ook vanuit lokaal ondernemerschap steeds internationaal te denken. Prille start-ups laten zich niet beperken door landsgrenzen en gaan hun klanten en partners onmiddellijk in het buitenland zoeken. Het succesverhaal van Skype - opgericht in 2003 en sinds 2011 onderdeel van Microsoft - heeft daar zeker ook aan bijgedragen. Dat zorgde voor een boost en een groter geloof in het eigen kunnen. Daarom moeten we ook in West-Vlaanderen het succes van onze West-Vlaamse ondernemingen vieren en uitdragen. Een rol die Voka West-Vlaanderen graag op zich neemt. Want niet alleen Estland verdient '12 points'.
En als u dit leest, beste ondernemer, zijn de eerste bestuursakkoorden na de gemeenteraadsverkiezingen 2018 een feit. Voka West-Vlaanderen bezoekt in de komende weken alle 64 nieuwe gemeentebesturen en weest gerust: ik neem de Estse ervaring mee!