Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • ESTA: verplichte reisvergunning voor de Verenigde Staten

ESTA: verplichte reisvergunning voor de Verenigde Staten

  • 03/01/2024

Wie naar de Verenigde Staten wil reizen, heeft een geldige reisvergunning nodig. Het Electronic System for Travel Authorisation (ESTA) is een efficiënte en snelle manier om toegang te krijgen tot dit land, zonder dat je een traditioneel visum moet aanvragen.

Het ESTA is een elektronische reisvergunning die je eenvoudig via een digitaal formulier kan aanvragen. Dit document is bedoeld voor zakenreizen en vakanties van maximaal 90 dagen in de VS. Enkel reizigers met het paspoort van een land dat deelneemt aan het Amerikaanse Visa Waiver Program (waaronder Nederland en België), komen in aanmerking voor een ESTA.

Praktische werking

Om een ESTA-aanvraag in te dienen, heb je als reiziger een geldig paspoort nodig, een e-mailadres en een creditcard voor de betaling van de aanvraagkosten. Je moet jouw aanvraag uiterlijk 72 uur voor vertrek indienen, maar het wordt aanbevolen dit ruim van tevoren te doen om mogelijke problemen te voorkomen.
 

Vereisten van het ESTA

De meeste Nederlandse en Belgische reizigers met een geldig paspoort komen in aanmerking voor een ESTA. Toch is het essentieel dat je aan de volgende voorwaarden voldoet:

▶ Als reiziger heb je een geldig biometrisch paspoort
▶ Het verblijf in de Verenigde Staten duurt niet langer dan 90 dagen
▶ Het reisdoel is zakelijk of toeristisch
▶ Als reiziger ga je niet wonen of studeren in de VS
▶ Na 1 maart 2011 ben je niet in Noord-Korea, Iran, Irak, Jemen, Soedan, Somalië, Libië en/of Syrië geweest
▶ Op of na 12 januari 2021 ben je niet in Cuba geweest
▶ Je vormt geen bedreiging voor de veiligheid of rechtshandhaving van de VS

 

Werking van ESTA

Het ESTA-proces is volledig elektronisch en vereist dat je als reiziger een online formulier invult met persoonlijke en reisgerelateerde informatie. Het systeem beoordeelt automatisch de ingevoerde gegevens aan de hand van verschillende beveiligingsprotocollen en databases, waaronder criminele en terroristische watchlists.

Na het indienen van de aanvraag ontvang je doorgaans binnen enkele minuten een reactie. De goedkeuring van een ESTA-aanvraag is meestal 24 maanden geldig, tenzij het paspoort eerder verloopt. Het is belangrijk om te weten dat een goedgekeurde ESTA geen garantie is voor toegang tot de VS, maar eerder de toestemming om aan boord te gaan van een vliegtuig of schip met bestemming VS.
 

Voordelen van ESTA

Een van de grootste voordelen van ESTA is de snelheid waarmee het wordt verwerkt, zeker in vergelijking met de aanvraag van een traditioneel visum.

Bovendien vereenvoudigt ESTA het reisproces, omdat je als reiziger geen fysieke documenten moet indienen of niet persoonlijk naar een ambassade moet gaan.

Omdat ESTA geldig is voor zowel zakelijke als toeristische doeleinden, kan je op een flexibele manier gebruikmaken van deze digitale reisvergunning, afhankelijk van je reisdoel.

Ten slotte zijn de kosten voor een ESTA-aanvraag over het algemeen lager dan die voor een traditioneel visum. Dit maakt het een kosten­effectieve optie voor reizigers. 

 

Meer info?

www.usa.gov/visa-waiver-esta
 

Contactpersoon

Astrid Van Hirtum

Adviseur internationalisatie

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie