Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Ergotrics is klaar om de wereld te veroveren

Ergotrics is klaar om de wereld te veroveren

  • 01/06/2022

Na een zeer succesvolle carrière bij multinational Philips staat Inge Bruynooghe vandaag aan het hoofd van haar eigen start-up Ergotrics, een bedrijf uit Turnhout gespecialiseerd in het positioneren en verplaatsen van patiënten met perslucht. “Ik heb altijd graag en met veel enthousiasme bij Philips gewerkt”, zegt Inge Bruynooghe. “Maar vandaag, als CEO van mijn eigen bedrijf, ben ik een echte ondernemer en dat bevalt me enorm.”

Inge Bruynooghe is afkomstig uit een echte ondernemersfamilie. Haar ouders hadden een koffiebranderij in West- Vlaanderen, die gevestigd was naast het ouderlijk huis. “Het bedrijf was hierdoor alomtegenwoordig in ons leven en ik heb mijn beide ouders steeds hard zien werken”, vertelt Inge Bruynooghe. “Na mijn studies als handelsingenieur en een bijkomende MBA in Amerika, ging ik aan de slag bij Philips. Ik bekleedde er verschillende functies en was de eerste jaren vooral in het buitenland - meestal in Azië - actief. Toen mijn man en ik terugkeerden naar België, gingen we op zoek naar een woonplaats die goed gelegen was voor onze beide jobs. Mijn man werkte in Antwerpen, ikzelf als vicepresident bij Philips in Eindhoven, dus zo zijn we in de Kempen beland. We voelden ons er snel thuis, de Kempense mentaliteit lijkt erg op deze in West- Vlaanderen. De branderij van mijn ouders is intussen overgenomen door Miko uit Turnhout. Een bedrijf waar ik nu in de raad van bestuur zit. Op die manier is de cirkel echt wel rond.”
 

Eigen bedrijf

In 2014 werd Inge Bruynooghe plant manager bij Philips in Turnhout. “In die functie was ik nauw betrokken bij de oprichting van de Open Manufacturing Campus op de Philips-site in Turnhout”, blikt Inge Bruynooghe terug. “Ik zag start-ups en scale-ups groeien binnen dat ecosysteem. Dat was heel inspirerend en het maakte de ondernemer in mezelf helemaal wakker (lacht). Na 21 mooie jaren binnen een multinational was ik klaar voor een nieuwe uitdaging.” Die kwam er in 2018 door de ontmoeting met neurochirurg Paul Depauw. “Paul had enkele jaren eerder een bedrijf opgericht om zijn idee – het verplaatsen en positioneren van patiënten met perslucht – uit te werken en de eerste afgeleide producten te ontwikkelen. Maar hij had iemand nodig om van het prototype een commercieel succes te maken. Als zakenpartners zijn we samen heel hard aan de kar beginnen trekken.”
 

Dood gewicht

Het concept van Ergotrics is even eenvoudig als geniaal. “Paul zelf noemt onze oplossing de paperclip van de neurochirurgie, omdat ze eigenlijk simpel en voor de hand liggend is”, legt Inge Bruynooghe uit. “Wanneer je iemand onder narcose brengt, ligt die persoon op zijn rug. Maar een rugingreep gebeurt in buiklig. Om patiënten om te keren moeten verpleegkundigen trekken en sleuren om ze op hun buik en in de juiste positie te krijgen. Tussen de zestig en honderdtwintig kilo ‘dood gewicht’ omdraaien is echter geen pretje. 47% van de verpleegkundigen hebben hierdoor rugproblemen, op specifieke afdelingen loopt dit cijfer zelfs op tot 70%. Met onze opblaaskussens, die gebruik maken van perslucht, kunnen patiënten omgedraaid worden en daarna in de juiste positie gelegd, zonder dat er nog tilwerk aan te pas komt. Paul kreeg het idee toen hij zag hoe ze een omgekantelde vrachtwagen met behulp van perslucht en kussens terug rechtop plaatsten.”
 

Leading Ladies geven vrouwelijke ondernemers een gezicht

Trein vertrokken

Het omzetten van de ideeën in de praktijk kostte wel wat tijd. “Gelukkig zijn Paul en ikzelf heel complementair”,
weet Inge Bruynooghe. “Hij kent de medische wereld door en door, weet wat de noden in de operatiekamer zijn en is hierdoor de geknipte man om praktische toepassingen voor zijn ideeën te bedenken en ontwikkelen. Ik ben de ondernemer, die zorgt voor de dagelijkse leiding en strategie. Zo ben ik op zoek gegaan naar de nodige financiering om onze producten te testen, te patenteren en te produceren. De coronacrisis zorgde nog wel voor een serieuze bobbel in de weg, aangezien niet-dringende medische zorg overal ter wereld werd uitgesteld. Maar intussen is de trein vertrokken en overtuigen we steeds meer ziekenhuizen om met onze producten te werken. Wereldwijd verkopen we al in achttien landen en we zijn er vast van overtuigd dat dit nog maar het begin is. Op dit moment vinden er enkel in Europa en de Verenigde Staten jaarlijks meer dan 3,8 miljoen operaties in buiklig plaats en dat cijfer gaat enkel maar de hoogte in. En intussen groeit ons gamma aan producten permanent. We ontwikkelen ook al hulpmiddelen die bij andere operaties en in de reguliere zorg bruikbaar zijn. Het is onze droom om verpleegkundigen overal ter wereld de kans te geven om met onze hulpmiddelen te werken.”
 

Advertentie VanRoey- nov

Artikel uit publicatie