Skip to main content
Map
 • Nieuws
 • Ergonomie is meer dan ooit een interessante investering

Ergonomie is meer dan ooit een interessante investering

 • 19/02/2020

Dat we lijf en leden moeten soigneren – ook op de werkvloer – is hoe langer hoe meer duidelijk. De dagelijkse praktijk illustreert dat een verhoogde aandacht voor ergonomie ook leidt tot betere resultaten, zowel voor de organisatie als op persoonlijk vlak. Maar hoe pakt u dat het beste aan? Wij geven u alvast 4 tips om samen met uw externe dienst aan de slag te gaan.

 1. Zet in op een multidisciplinaire aanpak

  Een multidisciplinaire, participatieve aanpak is vaak de sleutel tot succes om de juiste keuzes te maken en te weten wat er aangepast moet worden en op welke manier. Aankoop en ontwerp zijn dé momenten bij uitstek om aandacht te besteden aan ergonomie. Overleg en slimme keuzes van bij de start zorgen ervoor dat er achteraf geen aanpassingen meer moeten gebeuren, wat dan tijd en geld bespaart. 

  Zo pakt restaurantketen Autogrill het ook aan: aan elke renovatie van een vestiging gaat een ergonomische studie vooraf. Hans van Zundert, preventieadviseur bij Autogrill: “De ergonomische verbeteringen maken een wereld van verschil. Zo kruisen medewerkers elkaar nu moeiteloos achter de open toog door de brede doorgangen en maken ingewerkte soepterrines het inscheppen minder belastend. Een extra koffiemachine verkort de wandeltijd voor elk kopje koffie. Een nieuwe locatie voor de glazenwasser vermijdt dan weer dat die de doorgang verspert. Ten slotte zorgt de aangepaste werkmethode voor de diepvries dat er minder gebukt moet worden. Ergonomische oplossingen hoeven dus niet groots te zijn om een wezenlijk verschil te maken.”
   

 2. Ontwikkel individueel advies op basis van werkbelastingsprofielen

  Er zijn ook werkplekken waar, ondanks ingrijpende omgevingsveranderingen, de fysieke belasting een risico blijft vormen vanwege de specifieke handelingen en lasten. Door een goed zicht te krijgen op de werkbelastingsprofielen per werkpost kunnen medewerkers gericht gecoacht worden. Jelle Bonroy, preventieadviseur bij Carglass: “Als de werkplekken niet verder aan de medewerker aangepast kunnen worden, dan leren we de medewerker zelf om anders te werken. Via wearables, bewegingsanalyse en metingen van onder andere spieractiviteit, bepalen we de fysieke belasting van elke werkpost. Die gieten we in profielen, die we visueel weergeven op een body chart. Eenvoudig te interpreteren voor ons en voor de werknemer: hij of zij ziet meteen waar het schoentje knelt.

  Daarna gaan we op zoek naar manieren om de belasting te verminderen. Dat kan door nieuwe gewoonten aan te leren, taken af te wisselen of innovatieve hulpmiddelen – denk aan exoskeletten – in te schakelen. Met de ondersteuning van Mensura testen we gericht nieuwe technieken en experimenteren we niet in het wilde weg.”

  Aan de hand van die ergonomische profielen krijgen medewerkers individueel advies. Als bijvoorbeeld blijkt dat vooral de schouders het zwaar te verduren krijgen, dan helpen specifieke spierversterkende oefeningen. Oudere werknemers blijven zo ook langer aan het werk en collega’s die terugkomen na een arbeidsongeval worden beter begeleid. 
   

 3. Van opleiding naar zelfzorg

  Het is belangrijk medewerkers bewust te blijven maken van de ergonomische verantwoordelijkheid van de werkgever, maar ook van henzelf. Zelfzorg is een cruciaal gegeven. Opleidingen moeten dan ook verder reiken dan louter het aanreiken van basistechnieken. Een goede toepassing op de bedrijfssituatie, in combinatie met het triggeren van lichaamsbewustzijn en zelfzorg, zijn bijkomende cruciale onderdelen van een opleiding. Logi9 doet dat door haar eigen medewerkers een opleiding te laten volgen en hen daarna de poetshulpen te laten coachen. Cécile Gérôme van Logi9: “In deze vorm van peer-to-peer training ontmoeten ze elkaar en kunnen ze echt problemen aanpakken. Volgens mij is het ook – eindelijk – het begin van de erkenning van hun beroep. Ze doen een volwaardige job die specifieke vaardigheden vereist, waaronder ergonomisch werken.” 
   

 4. Bouw belevingsmomenten in bij het aanleren van ergonomische handelingen

  Soms worden werknemers volledig ondergedompeld in ergonomie tijdens een themadag. Door hier een belevingselement aan te koppelen, blijven de belangrijke elementen veel beter hangen. Zo werd ook de veiligheidsdag bij Sodemat een groot succes. Er werd een programma uitgewerkt, volledig op maat van het bedrijf, waarin zowel bedienden als arbeiders hun gading konden vinden. Het visualiseren van de spieractiviteit deed de deelnemers inzien waarom het zo belangrijk is om door de benen te buigen. Het touwtrekken had dan weer een grote funfactor, maar ook daar zaten belangrijke ergonomische principes in verweven.

  Verdere opvolging is uiteraard belangrijk om er een echte cultuur van te maken. Mits goede communicatie en samenwerking tussen verschillende partners kan er heel wat ten goede veranderen op de werkvloer, zowel voor de medewerkers als voor de organisatie.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag