Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Er moet iemand de eerste én de beste zijn!

Er moet iemand de eerste én de beste zijn!

  • 01/12/2022

Terecht fier, dat mogen ze zijn! Als allereerste op de erelijst van de Limburgse Vastgoed Awards prijken de uitvoerders van woonzorgproject Angelahof in Diepenbeek, het stadhuis in Beringen, bedrijvenpark Laar 26 in Lummen én het Terhills Resort in Dilsen-Stokkem. Stuk voor stuk toonaangevende en inspirerende realisaties, aldus de vakjury die door Voka – KvK Limburg werd samengesteld. Alle gelauwerde partijen weten sinds de bekendmaking met hun vreugde geen blijf…

Na een spannende eindstrijd, waarbij de jury alles uit de kast moest halen om uit de tientallen inzendingen de allerbeste projecten te selecteren, werden zopas de eerste winnaars bekendgemaakt van de Limburgse Vastgoed Awards. Voor Voka – KvK Limburg en haar Community Vastgoed was het een bijzondere oefening om laureaten te verkiezen die – elk in hun specialiteit – uitblinken in een innovatieve, dynamische en duurzame visie op vastgoedontwikkeling. Dat leverde vier spraakmakende winnaars op, als daar zijn:

Voor Jan en Alleman

In de categorie voor residentieel vastgoed ging de overwinning naar het woonzorgproject Angelahof in Diepenbeek. Daar hebben Vercammen Woonprojecten en Curon een ontwerp van A2O architecten laten uitvoeren om het voormalige Ursulinenklooster helemaal om te vormen tot een modern woonzorgcentrum met 44 kamers en 46 assistentiewoningen. Er is ook een Grand Café en een ondergrondse parkeergarage die het comfort voor bezoekers en bewoners moeten maximaliseren. De prachtige kloostertuinen zorgen voor een oase van rust. De jury was gecharmeerd door de keuze om de site open te stellen voor alle inwoners van Diepenbeek, zodat het project integraal deel uitmaakt van de lokale community. “Een duurzame, betekenisvolle én sociale invulling van een historisch pand: daar kunnen we alleen maar respect voor opbrengen”, aldus de vakjury onder leiding van Véronique Claessens.

Vercammen Woonprojecten


Ivo Vercammen, één van de trekkers van het project, is bijzonder fier over het binnenhalen van de hoofdprijs voor woonzorgproject Angelahof. “We hebben in deze ontwikkeling, samen met Curon en A2O architecten, getracht om een maatschappelijk relevant project te ontwikkelen”, zegt hij. “Daarbij hebben we zonder verpinken de focus gelegd op duurzaamheid en sociale inclusie. Zo is het project dus niet alleen een bijzondere meerwaarde voor de senioren die gehuisvest zijn in het gebouw, maar ook voor alle inwoners van Diepenbeek en omstreken.” Vercammen steekt niet onder stoelen of banken dat hij de waardering van de Limburgse Vastgoed Award sterk apprecieert. “Ja, we mogen best fier zijn op deze prestatie”, vindt hij. “Toch wil ik hierbij benadrukken dat het een inspanning van het hele team is geweest, en daarom wil ik dan ook expliciet al onze partners bedanken voor de schitterende samenwerking.”

 

Uitzonderlijke investeringen

In de categorie voor bedrijfsvastgoed viel het dubbeltje naar de kant van Bedrijvenpark Laar 26, een herontwikkeling van de enorme bedrijfssite van Mobis Parts tot een modern complex waar kmo’s van verschillende types en grootte-ordes hun thuisbasis vinden. Naar een ontwerp van MaMu architects wist ontwikkelaar Futurn Vestra een project op de wereld te zetten dat in vele opzichten spraakmakend mag genoemd worden. Zo had de jury niets dan lof voor de samenwerking die tussen de bedrijven werd gestimuleerd dankzij de veelzijdige en slimme invulling van de beschikbare ruimte. De combinatie tussen de herbestemming van de bestaande hallen, aangevuld met functionele nieuwbouw, was niet evident. En ook de moderne architectuur wordt expliciet aangehaald als voorbeeld van een meerwaarde die Laar 26 voor de ruime omgeving biedt.

MaMu Architects


Kato Van Nerum en Jeroen Maesen van MaMu architects zijn enthousiast dat zij tijdens de prijsuitreiking op het hoogste schavot mochten plaatsnemen. “De grote uitdaging voor ons was de flexibiliteit die tijdens de uitvoering van het masterplan aan de dag moest gelegd worden”, aldus het duo. “Waar je in traditionele projecten een duidelijk afgebakend plan voor uitvoering volgt, was het programma in dit geval, toen de werken al bezig waren, onderhevig aan beslissingen van het moment of last minute-wensen van de klanten. Dat is soms moeilijk, maar zo kan je je wel als architect onderscheiden.”

Het winnende architectenteam spreekt ook met veel bewondering over ontwikkelaar Futurn Vestra. “De high-end afwerking waar zij voor gekozen hebben, is allerminst evident voor bedrijfsgebouwen”, aldus nog Van Nerum en Maesen. “De materialen en kleuren van de gevels, de uitgekiende groenaanleg of de ruimtelijke ordening in functie van de verkeersveiligheid voor de omwonenden: echt knap dat we mochten samenwerken met zo’n visionaire en in alle opzichten duurzame partners.”

 

Referentieproject

In de categorie voor publiek vastgoed was de hoofdprijs weggelegd voor het stedelijk administratief centrum van Beringen, zeg maar het nieuwe gemeentehuis… Het ontwerp van UAUcollectiv en Jaspers-Eyers Architects werd tot in de puntjes uitgevoerd door tijdelijke vereniging The College, waartoe onder meer Democo, Willemen, Arcadis en BuroLandschap behoorden. In de motivatie van de jury kwam het visionaire ontwerp duidelijk als een troef naar voor: “We waarderen de zeer moedige keuze om als kleine stad een nieuw stadskantoor te integreren in een totaal ontwikkelingsplan”, zo luidt het verslag. “Omwille van de zoektocht naar alternatieve financiering, omwille van de geslaagde integratie van erfgoedonderdelen, maar vooral omwille van de enorm innovatieve kijk op de hedendaagse dienstverlening van een lokale overheid, is dit een spraakmakende realisatie.”

UAUcollectiv


“We gaan er prat op dat dit project een duurzaam en toekomstgerichte finaliteit heeft”, zegt Frederik Vaes van UAUcollectiv. “Ondanks de niet zo evidente combinatie van renovatie en nieuwbouw, hebben we resoluut gekozen voor energiezuinige technieken, zoals de KWO-installatie waarmee kan verwarmd én gekoeld worden. Ik ben er zeker van dat we met dit referentieproject mee vorm geven aan de toekomst van Beringen. Hiermee krijgt de stad een belangrijke signaalfunctie naar de positionering als een moderne, innovatieve en creatieve instantie. Net wat hier nodig was”, vindt Vaes. Wim Briels, projectdirecteur van Willemen Construct, schaart zich daar achter: “Als je opsomt wat hier werd gerealiseerd, mag dat gerust baanbrekend en trendsetting genoemd worden. De onderscheiding van de Limburgse Vastgoed Awards is dan ook een mooie bekroning.”

 

Statement gemaakt

Tot slot werd er ook een award uitgereikt voor het meest sustainable project. Die eer viel deze keer te beurt aan het Terhills Resort, door LRM gebouwd op de voormalige mijnsite van Eisden (grens Maasmechelen en Dilsen-Stokkem). Het denkwerk van Zeelenberg Architectuur, Tractebel Engineering, Studio LST (Maaseik), Architectenbureau Luc Buelens en Architect Erik Craps, werd op de wereld gezet door onder meer Creneau International en Machiels Building Solutions.

LRM


“Dat we deze onderscheiding hebben gewonnen, doet veel deugd”, zegt Koen Nulens, hoofd Real Estate bij LRM. “Het is een bekroning voor alle strategische keuzes die zijn gemaakt om van duurzaamheid een topprioriteit te maken”, zegt hij. “Dat uit zich op diverse niveaus: denk maar aan het gebruik van houtskeletbouw, wat ook door de snelle bouwmethode de impact op de omgeving beperkt. Onze vakantiewoningen worden volledig aangedreven door elektriciteit, opgewekt door 2 grote zonneparken in de directe omgeving. En daarnaast zijn er nog tientallen andere voorbeelden van grote en kleine maatregelen die onze ecologische voetafdruk
fors hebben gereduceerd. Het mag duidelijk zijn dat we hier een echt statement hebben willen maken naar duurzaamheid, en daarom verdienen we deze award dus wel. Met de nadruk op ‘we’, want het project is het werk geweest van vele handen. Zonder de fijne samenwerking met andere instanties was dit nooit mogelijk geweest, vandaar onze grote dank aan alle partners.”

 

Uitdagingen van morgen

“We mogen fier zijn op onze winnaars en al onze genomineerden”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Ze laten zien dat ze letterlijk meebouwen aan onze toekomst. Willen we een antwoord bieden op de economische uitdagingen van morgen, dan zullen we ook in ons infrastructuuren woonbeleid moeten samenwerken in Limburg. Een soepeler vergunningenbeleid en administratieve vereenvoudiging zijn hiervoor noodzakelijk. Als we deze obstakels kunnen wegnemen, geven we onze ondernemingen de tools in handen om onze Limburgse samenleving letterlijk en figuurlijk te versterken.”

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

LI - RECORE

Artikel uit publicatie