Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • ‘Engagement geeft ons extra slagkracht’

‘Engagement geeft ons extra slagkracht’

  • 04/11/2022

Voor industriële reuzen zoals Bekaert of Arcelor Mittal heeft het kleine Lint heel wat te betekenen, al zeker bij de huidige uitdaging op energievlak. Bij het daar gevestigde Blondeau & Zonen vinden ze een antwoord op de vraag hoe ze hun broodnodige proceswarmte zo optimaal mogelijk kunnen benutten. Ook om industriële gebouwen zo efficiënt mogelijk te verwarmen, kan dit familiebedrijf van intussen de vierde generatie bijna 70 jaar aan knowhow in de schaal leggen.

Vanuit zijn opdracht om de temperatuur in industriële ruimtes zo economisch mogelijk op peil te houden, gaat Blondeau & Zonen zelf voortdurend met zijn tijd mee. Samen met zijn zonen Antoine, Guy en Louis begon Gérard Blondeau in 1955 met zijn bedrijf, toen de Europese industrie in volle heropbouw was na de Tweede Wereldoorlog. De eerste decennia zette hij in op systemen met branders op stookolie en gas. Later kwamen daar ook nog verwarmingsoplossingen op elektriciteit bij. In volle oliecrisis bewees Blondeau & Zonen de industrie dan weer diensten als leverancier van heel economische systemen met gasgestookte stralingsbuizen. ‘Door de jaren heen zijn de gebruikte technologieën altijd geëvolueerd. Ondertussen lijken systemen op elektriciteit uit groene waterstof de grootste toekomst te hebben. Maar dat zal nog enkele jaren duren vooraleer het zover is’, zeggen Jean en Guy Blondeau. 


Beiden runnen het familiebedrijf samen sinds ze het in 2000 hebben overgenomen van hun vader Louis. Twee jaar eerder hadden beide broers al het initiatief genomen om het bedrijf te verhuizen naar een pand in Lint, met meer ruimte voor opslag en assemblage. ‘Van jongs af aan hadden we een sterke band met het familiebedrijf, dat voordien in Antwerpen gevestigd was onder de ouderlijke woning. Als kinderen speelden we al op de werkvloer en leerden we alle medewerkers goed kennen. Zo zijn we er langzamerhand ingerold’, herinnert Jean zich. Intussen werkt hij al bijna 25 jaar intensief samen met Guy. Na al die tijd zitten beide broers nog steeds letterlijk zij aan zij op kantoor. ‘Uiteraard hebben we weleens een verschillende kijk op de dingen gehad en dat is eigenlijk maar normaal. Door onderling altijd te blijven praten, zijn we er vanuit die verschillende visies altijd wel uitgekomen’, vertelt Guy Blondeau. 
 

Bijspringen waar nodig

Vanuit zijn technische knowhow legt hij zich vooral toe op het ontwerpen en uitwerken van warmte-oplossingen in de procesindustrie, terwijl Jean zich focust op het financiële plaatje en verwarming van industriële ruimtes. Sinds 2016 kunnen beide broers ook rekenen op de inbreng van Matthieu. Jeans vierde zoon is de enige Blondeau van de vierde generatie die in het familiebedrijf actief is. ‘Als je kinderen andere interesses hebben, dan moeten ze vooral daar verder in gaan’, begrijpt Guy dat volkomen. ‘Net als mijn vader en oom ben ik opgegroeid met het bedrijf. Bij elk familiebezoek bij mijn grootouders kwam ik er automatisch mee in contact. Later als student deed ik er ook vakantiejobs. Hoewel ik geen technische richting had gekozen, ontstond na mijn studies wel de interesse om iets voor het familiebedrijf te betekenen’, legt Matthieu uit. ‘In die periode zochten we net iemand om de dienstverlening op vlak van naverkoop en wisselstukken op te volgen. Guy en ik waren er dan snel uit dat Matthieu daarvoor de juiste persoon zou zijn’, pikt Jean in.


Binnen Blondeau & Zonen heeft elk van de drie betrokken familieleden nog steeds zijn specifieke rol. ‘Al is voor elk van ons logisch dat we elkaar bijspringen waar nodig. Zo hoort dat in een familiebedrijf met in totaal slechts vijf vaste medewerkers. Wie ons nog maar pas leert kennen, stelt zich hierdoor misschien wel vragen bij onze slagkracht. Maar naast onze vaste kern werken we permanent samen met technisch vaardige onderaannemers’, vertellen Jean en Guy voort. ‘Als familiebedrijf pur sang willen we steeds het beste voor onze klanten. Daarvoor spannen we ons tot het uiterste in, ook met overuren wanneer dat nodig is. Niet zomaar schenkt een toonaangevende wereldspeler als Honeywell ons het vertrouwen als zijn officiële partner op vlak van industriële verwarmingssystemen voor België. Ook uit ons trackrecord en het feit dat grote industriële bedrijven ons voortdurend het vertrouwen schenken, spreekt ons engagement om kwalitatief werk af te leveren.’


 

Extern bloed voor de toekomst

Vanaf volgend jaar neemt Blondeau & Zonen trouwens ook meet- en regelsystemen specifiek gericht op de petrochemische industrie op in zijn aanbod. Na een carrière van bijna 25 jaar aan het roer kunnen Jean en Guy hierdoor binnenkort een gezond bedrijf toevertrouwen aan de volgende generatie. ‘In nauw overleg met hen kijken we wel uit naar een extern persoon om het familiebedrijf in de toekomst mee aan te sturen. Omdat ik zelf minder affiniteit met de werking van onze systemen heb, moet de geschikte kandidaat technisch onderlegd zijn. Met het oog op de toekomst is dat voor Blondeau & Zonen de beste optie’, schat Matthieu in. Terwijl Jean volgend jaar al officieel met pensioen wil gaan, blijft Guy de volgende jaren overigens nog op post om zijn technische knowhow door te geven aan die aanwinst. ‘Maar vooral Matthieu moet beslissen met wie hij in zee wil gaan. Ten slotte zal hij er de komende jaren mee moeten samenwerken’, besluit Guy Blondeau.