Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Energievreters in kaart gebracht

  • 02/01/2023

Dat het orderboekje van het Genkse Ensatec vandaag meer dan goed gevuld is, is geen verrassing. Want is er anno 2023 één ondernemer die niet wakker ligt van stijgende energieprijzen? Bedrijven wegwijs maken in maatschappelijk verantwoord ondernemen, met energiebesparende oplossingen als groene draad in dit proces. Dat is de missie van deze ambitieuze scale-up, onder leiding van Davy Breuls en Hans Nastasi.

Hans & Davy (Ensatec)

 

Davy en Hans richtten Ensatec op in juni 2020, dus vlak na de eerste lockdownperiode tijdens de coronapandemie. “Ik ontmoette Davy bij een bedrijf in relighting waar we allebei aan de slag waren”, blikt Hans terug. “Samen hebben we ruim een kwarteeuw ervaring in de energiesector. Vanuit onze ambitie om collega- ondernemers vakkundig bij te staan in maatschappelijk verantwoord ondernemen op het vlak van energiebesparende technieken, besloten we om de krachten te bundelen. Van verlichting over HVAC tot zonnepanelen: met Ensatec bieden we alle technische kennis aan om een bedrijf van een grijze naar een groene zone te laten evolueren.”

Focus op lokale expertise

Vandaag hebben beide vennoten zich omringd met vier vaste medewerkers, aangevuld met acht ploegen die in onderaanneming energiebesparende oplossingen installeren bij klanten. “Vooral voor kleine en middelgrote industriële bedrijven nemen we hun duurzaamheidsprojecten in handen, van analyse tot uitvoering”, geeft Hans aan. “Vanuit ons businessplan focussen we voornamelijk op relightingtechnieken, aangevuld met oplossingen inzake zonnepanelen, laadpalen en industriële batterijen. Via een energiescan leggen we bij een klant pijnpunten bloot, waarna we in nauw overleg een totaaloplossing uitwerken die we vervolgens in samenwerking met een aantal vaste fabrikanten en installateurs laten uitvoeren. Hierbij gaan we trouwens maximaal voor lokale partners, zodat onze klanten profiteren van uitstekende vakkennis van bij ons. De klant heeft trouwens de mogelijkheid om via ons het hele project te leasen. Dit omdat de besparing vaak (veel) hoger ligt dan de maandelijkse aflossing.”

Nuchter bedrijfsbeleid

Het voorbije jaar is duurzaam en energiezuinig ondernemen een belangrijk gespreksonderwerp geworden in heel wat directiekamers. “De energiecrisis heeft onze bedrijfsgroei een enorme boost gegeven”, zegt Hans. “De verleiding is dan ook groot om ons Ensatec-team versneld uit te breiden. Toch blijven we met beide voeten op de grond staan, want we willen niet geconfronteerd worden met groeipijnen. Al van bij de oprichting laten Davy en ikzelf ons bijstaan door enkele bedrijfsleiders die als een externe raad van advies strategische bedrijfsbeslissingen kritisch onder de loep nemen. Ook hebben we een eigen tool ontwikkeld om de impact van elke wijziging in ons businessplan op onze financiële kerncijfers na te gaan. Die nuchtere aanpak vermijdt dat we overmoedige beslissingen nemen.”

Meebouwen aan duurzame groei

“Met Ensatec maken we bedrijven klaar voor een groene toekomst.”

Hans is erg trots op het parcours dat Ensatec tot nu toe heeft afgelegd. “De voorbije 2,5 jaar hebben we al heel wat mooie energiebesparende bedrijfsprojecten gerealiseerd. Het geeft veel voldoening om collega-ondernemers mee te helpen bouwen aan duurzame groei. Dankzij ons compacte team kunnen we trouwens steeds een directe en transparante manier van communiceren garanderen, inclusief de nodige intakegesprekken om noden en wensen van klanten goed in kaart te brengen. Zo leren we ook goed van welke specifieke bedrijfsinterne energievreters ze wakker liggen.”

Bryo ScaleUp

Bryo ScaleUp van Voka is voor Hans een onmisbaar platform geworden om eigen zakelijke ideeën over groeithema’s af te toetsen met experten en andere ondernemers. “Contacten met andere groeibedrijven zijn sowieso verrijkend, maar ook op inhoudelijk vlak kan ik Bryo ScaleUp alleen maar aanraden. Via blended learning en oefeningen heb ik al heel wat nieuwe kennis verworven. Ik kijk alvast heel erg uit naar één-op-ééngesprekken met de experten van Voka!”

Is dit iets voor jou?

Wil je graag meer info over onze starterswerking?

Neem dan even contact op met Joeri of Lucas of neem een kijkje op de webpagina van Bryo.

Klik hier 

Contactpersoon

Joeri Stoop

Senior adviseur eigenaars-ondernemers

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie