Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Energieneutrale woning in 24u

  • 13/03/2023

BuildUp uit Aarschot innoveert met woningen die van de fabrieksband rollen

“Veranderen hoe we bouwen”, dat is de missie van BuildUp. Dit jonge bedrijf uit Aarschot wil huizen sneller en duurzamer bouwen. Tegelijk moet de kwaliteit omhoog en mag geen creatieve vrijheid verloren gaan. Het antwoord van founder Hélène De Troostembergh? Offsite construction, oftewel: je huis bouwen in een fabriek, en vervolgens extreem snel en efficiënt op locatie in elkaar zetten. Dat vraagt om uitleg. 

In 2020 is het eindelijk zover. Dan rolt het allereerste volledige huis uit de fabriek, gebouwd op slechts één dag. Het is een mijlpaal voor Hélène De Troostembergh en haar team. Onder de naam beSteel focusten zij aanvankelijk nog op staalconstructies. Maar al snel komen ze tot de conclusie dat er meer mogelijk is. beSteel wordt BuildUp en al snel volgen ook investeerders. Onder hen ook de BESIX Group, Belgisch marktleider in de bouwsector. 

Hélène de Troostembergh

Duurzamer bouwproces 

Wat goed is, komt snel, zeggen ze. Dat lijkt nog te kloppen ook: als 33-jarige leidt Hélène een bedrijf met 90 werknemers en haalt ze in sneltempo grote projecten binnen. Zo werd begin dit jaar bekend dat de Europese Commissie het Aarschotse bedrijf inschakelt voor een grootschalig project rond energetische renovatie. Met hun businessmodel om offsite complete gevels en daken te bouwen en vervolgens ter plekke te leveren en te monteren, maakt BuildUp in een mum van tijd een woning klimaatneutraal. 

Dat treft, want op Europees vlak is de doelstelling om tegen 2050 dat zo’n 43 miljoen woningen een energetische renovatie ondergaan om als continent klimaatneutraal te worden. Naast zonnepanelen en warmtepompen is een isolerende bouwschil rondom huizen de snelste manier om zo’n energierenovatie te realiseren. “In Wattrelos bij Rijsel in Frankrijk voerden we een Europees pilootproject uit met 160 woningen uit de jaren ’60 met energielabel F. We zijn erin geslaagd om op 10 maanden tijd nieuwe gevels en daken voor al die huizen te maken én ter plaatse in elkaar te zetten. Heel die wijk is nu energieneutraal.” 

Overigens heeft niet alleen het eindresultaat een positief effect op het klimaat, ook met de productiewijze zelf wil BuildUp een verschil maken. “Offsite productie laat toe om exact te berekenen hoeveel er van elk materiaal nodig is”, verklaart Hélène. “Daardoor wordt elke grondstof die we bestellen, ook effectief gebruikt en produceren we met zero waste. Ook verplaatsingen van en naar de werf met arbeiders en materiaal verminderen we met zo’n 60%. We moeten immers maar één keer naar de site rijden om het huis te plaatsen. Om de cirkel rond te maken: zit een van onze gebouwen aan het einde van zijn levenscyclus, kunnen we ze eenvoudig ontmantelen en materialen hergebruiken of recycleren.” 

paneel

Om Europa klimaatneutraal te maken, moeten we huizen renoveren aan een ritme van 6000 huizen per dag.

Politieke actie nodig 

160 huizen op 10 maanden tijd klinkt al behoorlijk indrukwekkend, maar toch is dat niet snel genoeg, zo rekent Hélène uit: “Wil je die 43 miljoen huizen over 27 jaar gerenoveerd hebben, dan is een tempo van zo’n 6.000 huizen per dag nodig. Het lijkt me duidelijk dat de traditionele manier van renoveren daarvoor geen optie is. Offsite produceren verhoogt de snelheid en laat toe ingrijpender te renoveren. Het is de enige oplossing om energiearmoede op de lange termijn te vermijden.”  

De Europese belangstelling en financiering via het LIFE subsidietraject voor BuildUp is een opsteker, zegt Hélène, maar het volstaat niet om de achterstand in ons land op vlak van energetische renovatie snel in te halen. “Het is vooral een signaal naar onze lokale overheden dat offsite constructie dankzij de snelheid en kostenefficiëntie de toekomst is voor duurzaam bouwen en verbouwen.” Niet toevallig vond hun pilootproject in Frankrijk plaats: “De Fransen hebben drastische beslissingen genomen die de circulaire economie en koolstofneutrale bouw bevorderen. Dat hebben we in België ook nodig. Hier blijven we jammer genoeg teveel analyseren zonder echt in gang te schieten.” 

Een veilige en gezonde wereld voor onze kinderen, dat is de grote motivatie van Hélène om voluit in te zetten op een radicale verandering in de bouwsector. “Duurzaamheid is hét startpunt van alles wat we doen met BuildUp. We geloven echt dat we met onze visie en aanpak een antwoord kunnen bieden op de klimaat- en humanitaire uitdagingen die voor ons liggen.” 

Een spoedcursus snelbouwen 

BuildUp slaagt erin een huis op één dag te kunnen bouwen. Maar hoe gaat dat juist in zijn werk? “De essentie is dat we de onderdelen van je huis gaan bouwen in onze fabriek in Aarschot, van dragende structuren tot afwerking”, legt Hélène uit. “We werken in een fabriek met geautomatiseerde productielijn en niet in open lucht en met louter mankracht zoals het klassieke bouwen. Zo creëren we perfect gecontroleerde omstandigheden en kunnen we altijd dezelfde kwaliteit afleveren.” 

“Onze ingenieurs vertalen een bouwproject naar afzonderlijke elementen die in de fabriek gebouwd worden: wanden met ramen en deuren, daken en alles wat nodig is voor de realisatie. Eens alles klaar is, wordt alles in één keer naar de bouwsite verplaatst en gemonteerd. Dankzij de uitgebreide controles en het gestroomlijnde productieproces, weten we dat alles perfect zal passen. Zo kunnen we op één dag een volledig huis plaatsen.” 

foto afgewerkt huis

Bekijk hieronder een buildUp renovatie.

Proximus

Artikel uit publicatie