Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Energiedossier: wat is nu de stand van zaken?

Energiedossier: wat is nu de stand van zaken?

  • 17/02/2022

We riepen deze week de regering op om twee kerncentrales te verlengen. Wat zijn de reacties en hoe gaat het nu verder?

Deze week vroeg Voka samen met de werkgeversorganisaties VBO, UWE en Beci in een gezamenlijke verklaring aan de federale regering om te allen tijde de energiebevoorrading te verzekeren. 

De context in ons land en in Europa is immers dermate gewijzigd dat het nu niet te verantwoorden is om in 2025 een volledige kernuitstap door te voeren.  

Andere context

We zien namelijk dat het gasbeleid van Rusland een sterke invloed heeft op de beschikbare hoeveelheden gas en op de marktprijzen. Onze buurlanden hebben bovendien ook te kampen met hun eigen energietransitie en productieproblemen waardoor hun exportvermogen onzekerder wordt. Daarnaast worden de geplande gascentrales ter vervanging van de nucleaire capaciteit geconfronteerd met onzekere vergunningstrajecten.

Al die elementen leiden onder meer tot stijgende energieprijzen en onzekere bevoorrading. Dat leidt dan weer tot inflatie, loonaanpassingen en een competitiviteit die onder druk staat.

Grote bezorgdheid

"We hebben nu zekerheid nodig. Geen avonturen. En die zekerheid wordt het best gegarandeerd door twee kerncentrales langer open te houden en door te gaan met het CRM-steunmechanisme voor flexibele gascentrales en vraagbeheer. We kunnen het ons niet veroorloven dat na 2025 het licht uitgaat of dat bedrijven zonder stroom vallen. Daarom hebben we een plan A én een plan B nodig", wierp Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, op in De Tijd.

"Onze bedrijven hebben grote zorgen over de zekerheid in de bevoorrading", stelde hij ook nog in ‘De Ochtend’ op Radio 1. "Het is daarom dat we onze ongerustheid over de bevoorrading en prijzen nu gezamenlijk willen uiten, een maand voor de beslissing zou genomen moeten worden."

"Het is tijd om weg te gaan van de politiek en over te stappen naar realiteitszin. We gaan de komende jaren ook meer energie nodig hebben door de elektrificatie", aldus Maertens nog in 'De Ochtend'. 

Politieke reacties

Er kwamen heel wat politieke reacties op de oproep. De twijfel over de kernuitstap neemt toe, stelde De Tijd vast. Ook De Morgen kwam tot die conclusie. 

Verschillende Vlaamse regeringspartijen vinden het langer openhouden van kerncentrales geen taboe meer en er wordt gesproken van een “gamechanger”.

"Ik snap de zenuwachtigheid bij de werkgevers", klonk het dan weer bij Wouter De Vriendt (Groen) in 'De Ochtend'. "Maar ik vraag aan politici om het hoofd koel te houden en uit te voeren wat er amper anderhalve maand geleden werd beslist." 

"De piekende prijzen zijn niet de schuld van de kernuitstap. Wel van 20 jaar non-beleid en 20 jaar stilstand. Het is naar de toekomst kijken en de zaken echt in handen pakken, dat telt", voerde zijn partijgenote en energieminister Tinne Van der Straeten gisteren aan in de Kamer.

Hoe gaat dit nu verder?

Premier Alexander De Croo liet gisteren aan VTM Nieuws verstaan dat de knoop over de kerncentrales zoals gepland midden maart wordt doorgehakt.

"Eén: het garanderen van de bevoorrading. Twee: ervoor zorgen dat het betaalbaar is. We hebben afgesproken dat die analyse zal leiden tot een beslissing midden maart", zei de premier. "Het is natuurlijk logisch dat, als je die analyse maakt, je dan rekening houdt met de feiten en ook met de meest recente ontwikkelingen."


 

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel