Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Elke dag houden wij 10 miljoen cyberaanvallen tegen”

“Elke dag houden wij 10 miljoen cyberaanvallen tegen”

  • 19/10/2023

Cybersecurity is een hot topic. Terecht, want een cyberaanval kan een bedrijf heel wat kopzorgen bezorgen. AXS Guard houdt elke dag 10 miljoen van die aanvallen op Belgische ondernemingen tegen. En dat allemaal vanuit Mechelen. Alex Ongena, CEO en Managing Director van AXS Guard, geeft tekst en uitleg.

De missie van AXS Guard is om bedrijven op een veilige en betaalbare manier gebruik te laten maken van het internet, zonder dat ze zich zorgen moeten maken. “Cybersecurity is een heuse specialiteit geworden”, legt Alex Ongena uit. “Wij hebben een eigen oplossing uitgewerkt waarbij wij de infrastructuur en alle software voorzien, samen met alle noodzakelijke diensten. Onze mensen houden de systemen die geïnstalleerd zijn up to date en staan de klant bij bij vragen of onzekerheden.”

Pieken tot 13 miljoen op één dag

De oplossingen van AXS Guard zijn geïnstalleerd bij meer dan 1.500 kleine, middelgrote en grote ondernemingen in België. De systemen worden gemonitord door AXS Guard-medewerkers, die cyberaanvallen detecteren en blokkeren. “Uit onze statistieken blijkt dat we gemiddeld 10 miljoen aanvallen per dag stoppen, met soms pieken tot 13 miljoen per dag. Bij een cyberaanval wordt de IT-infrastructuur van een organisatie geblokkeerd en geëncrypteerd, met grote gevolgen. Sommige ondernemingen zijn door zo’n aanval weken buiten strijd, of gaan er zelfs aan failliet. Door zoveel aanvallen te helpen blokkeren, is onze impact enorm.”

‘Made in Belgium’

Ongena is van opleiding burgerlijk ingenieur computerwetenschappen. Hij startte zijn bedrijf op in 1996, nadat een vriend hem wees op de opportuniteiten van het internet. Eerst maakte hij internetaansluitingen bij bedrijven mogelijk, maar al snel verschoof de focus naar het security-aspect. Tussen 2006 en 2017 werd het onderdeel van Vasco Data Security, maar intussen staat het weer op eigen benen.

Bij AXS Guard werken 26 mensen – stuk voor stuk Belgische ingenieurs die werken vanuit Mechelen. Een zeer bewuste keuze, zo blijkt. “We hebben in België een schat aan talent. Het is een misverstand dat het duurder is om met Belgische werknemers te werken: al te vaak worden de overheadkosten van outsourcing naar lageloonlanden vergeten. Bovendien is de kwaliteit van het werk niet te vergelijken, vind ik.”

De diensten van AXS Guard zijn dan ook volledig ‘made in Belgium’. “Daar zijn we fier op. We hebben medewerkers die hier al jaren werken. Op die manier hebben we een schat aan expertise en kennis kunnen opbouwen, en kunnen we stabiele oplossingen aanbieden. Dankzij die continuïteit en kwaliteit, kunnen we onze klanten écht ontzorgen.”

Talent van de toekomst

AXS Guard investeert ook in het talent van de toekomst. “We hebben connecties met hogescholen in de buurt en met KU Leuven, VUB en Universiteit van Antwerpen. We bieden enerzijds stages aan en begeleiden anderzijds ook bachelor- en masterproeven. Zo willen we Belgisch talent naar een hoger niveau tillen, en tonen we jongeren dat je helemaal niet naar het buitenland moet trekken voor hightech bedrijven.”

Net omdat het zich zo bewust is van de waarde van talent, geeft AXS Guard medewerkers veel verantwoordelijkheid en ruimte voor eigen initiatief, met een verloningspakket waarin de fiets expliciet gepromoot wordt. “70% van onze medewerkers komt dan ook met de fiets naar kantoor”, besluit Ongena.