Skip to main content
  • Nieuws
  • "Elk vertrouwelijk gesprek begint in een vertrouwde omgeving"

"Elk vertrouwelijk gesprek begint in een vertrouwde omgeving"

  • 22/12/2017

Delen Private Bank vierde vorig jaar haar tachtigste verjaardag. Een kwieke tachtiger in blakende gezondheid: het beheerd vermogen neemt toe, de rendementen op de portefeuilles zijn behoorlijk, de klanten tonen zich loyaal en tevreden, en het personeel verdubbelde op een paar jaar tijd. Toch blijft de bank met haar twee voeten op de grond staan.

Paul De Winter, CEO Bank Delen“Alles draait om evenwichtige groei bij Delen Private Bank”, zegt CEO Paul De Winter, “en dat geldt dus ook voor onze eigen bank. Alles wat wij onze klanten aanraden, brengen we ook zelf in de praktijk.”

Behoedzame én alerte huisvader

De beleggingsfilosofie is klaar en duidelijk: Delen Private Bank beheert en plant het vermogen van haar klanten als een dynamische goede huisvader. Zit daar geen tegenstelling in? “Eigenlijk niet, nee”, weet Paul De Winter. “Langs de ene kant hanteren onze beheerders een behoedzame en weldoordachte strategie, los van de waan van de dag. We investeren in begrijpelijke, duidelijke producten. In onze portefeuilles vind je geen complexe producten waarvan niemand het risico echt begrijpt. Maar naast die risicobewuste attitude is er nog voldoende ruimte om proactief in te spelen op marktopportuniteiten op korte termijn en tendensen op lange termijn.

Duurzame investeringen? Delen Private bank deed het al voor het hip was. In onze vermogensplanning vind je dezelfde doordachte maar alerte aanpak. Onze estate planners (of successieplanners) geven transparant advies, zonder fiscale of juridische spitstechnologie. Ons doel bestaat erin een evenwichtige groei van het vermogen te realiseren, en een optimale overdracht naar volgende generaties.”

Een succesvol groeiverhaal

De geschiedenis van Delen Private Bank begint in 1936, wanneer André Delen het wisselagentschap Delen opricht. In 1975 nemen zijn zonen, Jacques, Paul en Jean-Pierre Delen, de fakkel over. Doorheen de jaren speelt de bank in op de groeikansen die zich aanbieden. Fusies, overnames en samenwerkingsakkoorden hebben één doel voor ogen: de klanten nog beter bedienen. Zo nam de bank in 2011 een belang van 74% (vandaag 81%) in de Britse broker JM Finn & Co Ltd. En met de overname van Oyens & Van Eeghen zette de bank ook voet op Nederlandse bodem. “Hun teams zijn nagenoeg dezelfde gebleven”, beklemtoont Paul De Winter. “Continuïteit is van het allergrootste belang in ons metier. Een continue dienstverlening geeft de klant een veilig gevoel. Dat is de ideale basis om ons zijn vertrouwen te schenken.”

"Alles wat wij onze klanten aanraden, brengen we ook zelf in de praktijk"

En over continuïteit gesproken: de bank steunt op twee stabiele en historisch verankerde aandeelhouders: de familie Delen (via de vennootschap Promofi SA) en de groep Ackermans & van Haaren NV. De samenwerking tussen beide aandeelhouders gaat terug tot 1992. “Delen Private Bank combineert de flexibiliteit van een familiaal bedrijf met het  professionalisme van een internationale speler”, vindt Paul De Winter.

Delen Private Bank heeft overigens een gezonde en stabiele balans. Eind 2016 bedroeg het eigen vermogen 621 miljoen euro ; de Tier 1 capital ratio stond op 30.9%.

Dicht bij de klant

interieur Bank DelenVandaag gaat Delen Private Bank verder op hetzelfde elan van duurzame groei en continuïteit. Paul de Winter: “Wij verliezen nooit de personal touch uit het oog. Elke medewerker zet zich persoonlijk in om de klant een excellente service aan te bieden. Zo zetten zij de familiale waarden van de stichters voort – integriteit, discretie, vertrouwen, persoonlijke betrokkenheid. Wij staan dicht bij onze klanten, ook letterlijk: in hun vertrouwde omgeving, zonder files en zonder stress.” Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Delen Private Bank verschillende nieuwe kantoren opent. Naast de kantoren in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Luik en Roeselare, opende de bank er recent ook in Namen, de Kempen en Leuven.

"Continuïteit geeft de klant een veilig gevoel."

De bank is ook aanwezig in Luxemburg en Zwitserland en via haar dochters in het Verenigd Koninkrijk (JM Finn & Co Ltd ) en Nederland (Oyens & Van Eeghen). “Een internationaal netwerk is belangrijk voor onze klanten”, aldus Paul De Winter. “Vaak is hun business of hun familie verspreid over verschillende landen. Dan hebben ze een bank nodig die soepel met hen meebeweegt. Delen Private Bank volgt hen daarin.”

Best Digital Private Bank in België

Maar wie denkt dat Paul De Winter en zijn directiecomité door de aandacht voor brick and mortar de trein van de digitalisering gemist hebben, heeft het goed mis. “Technologie is van oudsher onze bondgenoot om klanten een persoonlijke service op maat te bieden. Want als IT-investeringen onze processen en administratie sneller en efficiënter maken, blijft er meer tijd over voor persoonlijk contact met onze klant. Bovendien wensen klanten hun financiële zaken te regelen waar en wanneer hen dat het best uitkomt. Met Delen OnLine en de Delen app is dat perfect mogelijk.”

"Klanten wensen een geïntegreerde aanpak voor hun vermogen; een combinatie van evenwichtige groei en optimale bescherming."

Met de Delen app kan de klant realtime zijn portefeuille in detail raadplegen, zijn rendementen en transacties opvolgen en de beursevoluties bekijken. Bovendien kan hij via de beveiligde berichtenmodule zijn relatiebeheerder op een snelle en veilige manier contacteren. Het leverde de bank recent de titel op van 'Best Digital Private Bank Belgium 2017', een award uitgereikt door het magazine Cfi.co. Volgens de jury voegt de Delen app een uitstekende digitale dimensie toe aan de reeds gekende services van de bank. De functionaliteiten van de app worden ook voortdurend vernieuwd en uitgebreid. In de pipeline zitten onder meer het digitaal ondertekenen van documenten en de mogelijkheid om via de app afspraken te maken.

Twee specialiteiten

Klanten van Delen Private Bank mogen zich verwachten aan een gefocuste aanpak. De bank heeft geen Corporate afdeling en kent haast geen hypotheken of leningen toe. “Klanten komen naar onze bank omdat ze een geïntegreerde aanpak wensen om hun vermogen te beheren. Enerzijds willen zij hun vermogen duurzaam zien aangroeien, daarvoor kunnen ze terecht bij onze  vermogensbeheerders. Dat zijn specialisten die de portefeuilles van de klanten samenstellen en nauwgezet opvolgen, inspelend op de opportuniteiten die de markten hen bieden. De portefeuille wordt samengesteld op maat van de rendementsverwachtingen en het risicoprofiel van de klant. Anderzijds willen de klanten hun vermogen ook zo intact mogelijk doorgeven aan de volgende generatie. Zij willen het beschermen tegen misverstanden bij erfenis en schenking en tegen al te grote belastingdruk. Onze estate planners, fiscalisten en juristen begeleiden hen in een traject dat het vermogen optimaal structureert en tegelijk transparant en duidelijk is voor de erfgenamen en de fiscus.

Passie voor kunst en sport

Golfers Thomas Pieters en Thomas DetryDelen Private Bank heeft een passie voor kunst, interieur en design. De keuze van de panden is niet vrijblijvend of toevallig. “Elk vertrouwelijk gesprek begint in een vertrouwde omgeving”, beseft Paul De Winter. “Delen Private Bank besteedt dan ook veel aandacht aan de keuze van de panden en de inrichting ervan. Wij creëren een huiselijk en sfeervol kader waar de klant zich thuis voelt.”

De bank trekt diezelfde lijn door in haar partnerschap voor artistieke events. Al twaalf jaarlang is Delen Private Bank trotse sponsor van BRAFA, de wereldvermaarde kunstbeurs in Brussel. De bank vindt zich terug in de expertise en knowhow die de beurs doorheen de jaren heeft ontwikkeld op het vlak van topkunstwerken, antiek, moderne en hedendaagse kunst en design.

"Als technologie ons sneller en efficiënter maakt, blijft er meer tijd over voor persoonlijk contact met de klant."

Daarnaast is Delen Private Bank enthousiaste sponsor van hockey en golf, en de trotse partner van de Belgische talenten Thomas Pieters en Thomas Detry. “Dat partnerschap zit ons als gegoten”, legt Paul De Winter uit. “We hebben immers veel gemeen: zowel in bankzaken als in de sport komen integriteit, fair play en teamspirit op de eerste plaats. Bovendien investeren we in de beloftevolle toekomst van jonge talenten. Dat is precies waar het in onze duurzame langetermijnstrategie om draait.” 

Delen Private Bank opent haar deuren in Leuven

Peters Willems en Chris Punie - Bank DelenRond het najaar 2018 opent Delen Private Bank haar deuren op de Bondgenotenlaan 140 in Leuven. In afwachting kunnen klanten terecht op een tijdelijke locatie aan de Vaartkom in het business center Hyphen-One.

Kantoorverantwoordelijken Chris Punie en Peter Willems kijken er alvast naar uit hun klanten in het nieuwe pand te verwelkomen. Waarom is Leuven belangrijk voor de bank? Peter Willems: “Leuven is een erg dynamische stad. Van de universiteit, het universitair ziekenhuis en de talrijke spin-offs gaat een enorme aantrekkingskracht uit. Het barst hier van de ondernemerszin. Onze bank speelt daar graag op in.”

"In Leuven barst het van ondernemerszin. Onze bank speelt daar graag op in."

De keuze viel op het pand in de Bondgenotenlaan omwille van zijn rijke geschiedenis, ruime oppervlakte en gunstige ligging. Met een oppervlakte van 1.000m² biedt het huis niet alleen voldoende privacy voor de klanten, het is ook de ideale locatie voor kleinschalige events. Ook over een parkeerplaats hoeven de klanten zich geen zorgen te maken. Ze kunnen hun wagen kwijt op de eigen parking of op een van de openbare parkings vlakbij.

De renovatiewerken zijn volop aan de gang. De bank gaat voor een verfijnde mix en match van oude en nieuwe elementen. “Warm, persoonlijk en sfeervol, dat is helemaal de stijl van Delen Private Bank”, zegt Chris Punie trots. “We willen dat onze klanten zich hier meteen thuis voelen."

 

Dit artikel verscheen eerder in het magazine 'Ondernemers Vlaams-Brabant', editie december.

Proximus