Skip to main content
  • Nieuws
  • Eindelijk startschot voor nieuwe bedrijventerreinen in Brugge

Eindelijk startschot voor nieuwe bedrijventerreinen in Brugge

  • 15/09/2017

Vandaag heeft de Vlaamse regering de principiële beslissing genomen om het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de afbakening van het regionaalstedelijk gebied Brugge definitief vast te stellen. Indien de Raad van State deze beslissing goedkeurt, opent dit de weg naar de realisatie van vier nieuwe bedrijventerreinen in Brugge en omgeving. Voka West-Vlaanderen reageert positief op deze beslissing. Regio Brugge heeft immers een grote nood aan deze bedrijventerreinen die zo de toekomstige welvaart in Noord-West-Vlaanderen blijven garanderen.

Reeds in 2002 werd gestart met dit afbakeningsproces, dat naast de zoektocht naar nieuwe bedrijventerreinen ook een geschikte locatie voor het nieuwe stadion van Club Brugge moest opleveren. Met de beslissing van de Vlaamse regering zal er nu werk kunnen worden gemaakt van vier nieuwe bedrijventerreinen. Naast het deelgebied “Sint-Elooi” in Zedelgem zullen in Brugge de sites “De Spie”, “Chartreuse” en “de Blankenbergesesteenweg” worden ingericht als bedrijventerrein. Op deze laatste site zal ook ruimte voorzien worden voor het nieuwe stadion van Club Brugge.

Voka West-Vlaanderen verwelkomt deze beslissing van de Vlaamse regering. “In de regio Brugge zijn alle bestaande bedrijventerreinen volzet, terwijl er geen andere locaties meer zijn om een nieuw bedrijventerrein in te planten. We weten dat er in de regio Brugge nood is aan niet minder dan 255 hectare aan bedrijventerreinen. Vandaag werd beslist om ongeveer 114 bruto hectare, een goeie 80 netto hectare, voor bedrijven bij te creëren. We kunnen er dus vanuit gaan dat deze nieuwe terreinen op zeer korte termijn ingenomen en benut zullen worden”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen.

Deze principiële beslissing door de Vlaamse regering wordt eerst nog ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad van State. Voka West-Vlaanderen hoopt uitdrukkelijk dat er, in tegenstelling tot het verleden, deze keer geen nieuwe hinderpalen worden opgeworpen die het proces opnieuw vertragen. Na meer dan 15 jaar onderzoek en procedures is het nu hoog tijd dat het regionaalstedelijk gebied Brugge eindelijk wordt afgebakend en dat alles wordt goedgekeurd en in zijn definitieve plooi wordt gelegd.

Voor interviews: Bert Mons, algemeen directeur Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, 0476/87 80 19, bert.mons@voka.be

Voor bijkomende informatie: Dieter Coussée, belangenbehartiging Noord-West-Vlaanderen Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, 0473/41 18 76, dieter.coussee@voka.be

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder