Skip to main content
  • Nieuws
  • Eindelijk perspectief voor horeca en de meeste gesloten sectoren: nu kan waardeketen écht verder op gang komen

Eindelijk perspectief voor horeca en de meeste gesloten sectoren: nu kan waardeketen écht verder op gang komen

  • 03/06/2020

De Nationale Veiligheidsraad geeft vandaag eindelijk perspectief aan de bedrijven die momenteel nog verplicht dicht zijn wegens het coronavirus, en hun medewerkers. De horeca mag vanaf maandag 8 juni voor het grootste deel heropstarten, voor andere sectoren zoals toerisme, cultuur en entertainment is er een essentiële verruiming of herneming van de activiteiten vanaf 15 juni of 1 juli. Voka juicht toe dat de aanpak wordt omgedraaid en in principe alles opengaat, behalve een aantal afgebakende activiteiten.  “Van een lock-down gaan we nu dus naar een open-up”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. “Zo komt er eindelijk perspectief op langere termijn en kan de hele economische waardeketen echt weer verder op gang komen.”

Op 8 juni mogen de vele horecazaken zoals cafés, bars en restaurants in ons land terug open, zo heeft de Nationale Veiligheidsraad vandaag beslist. Deze heropening is broodnodig voor deze uiterst zwaar getroffen sector. De opeenstapeling van meer dan twee maanden sluiting met ongeveer 90 procent omzetverlies zal onuitwisbare sporen achterlaten op de financiële gezondheid en  werkgelegenheid van ondernemingen uit deze sector. De veiligheidsmaatregelen die moeten in acht genomen worden, zullen verder wegen op de activiteit en rendabiliteit van de sector. “Voor de 50.000 horeca-ondernemingen en 158.000 werkenden in deze sector is deze heropening cruciaal, al is het met de nodige veiligheidsmaatregelen. De bedrijven en de handel tonen evenwel al wekenlang aan dat het mogelijk is om veilig open te gaan. Ook de horeca zal dit kunnen”, zegt Hans Maertens.

De heropstart van de horeca is ook belangrijk voor heel wat toeleveranciers. Volgens het Federaal Planbureau is bijna 5 procent van de totale werkgelegenheid op directe of indirecte wijze betrokken bij de productie van horecadiensten. “Door de sluiting van de horeca draaiden ook heel wat toeleveringsbedrijven op een laag pitje, omdat er niet geconsumeerd kon worden en er dus een gebrek aan vraag was”, zegt Hans Maertens. “Naast de handel en distributie, die sinds 11 mei weer open is, vormt de horeca dan ook een belangrijke schakel in de economische waardeketen. ”

Belangrijk is dat de Nationale Veiligheidsraad perspectief geeft over een langere termijn. Naast de horeca zullen ook andere sectoren zoals toerisme en de cultuur- en eventsector - mits een aantal veiligheidsrestricties en maatregelen - mogen heropstarten. “Dat biedt eindelijk perspectief aan deze bedrijven en hun medewerkers. Het is ook goed dat de Nationale Veiligheidsraad de filosofie omdraait en de stap zet van een lock-down naar een open-up: in plaats van alles dicht te gooien op enkele uitzonderingen na, gaat nu alles open en wordt verplichte sluiting uitzonderlijk”, weet Hans Maertens. “Zo kan nu eindelijk echt alles weer verder op gang komen en kan de heropstart van onze hele economie verder aantrekken.”

De omzet van ondernemingen begint zich te herstellen, wijzen cijfers van de Nationale Bank uit. De bevraagde bedrijven rapporteren een omzetdaling met 26 procent ten opzichte van het niveau van voor de crisis, wat het beste cijfer is sinds haar eerste enquête van eind maart. “Maar net als de enquêtes van Voka wijst deze niettemin op slechte vooruitzichten voor onze economie. Deze crisis zal lang aanslepen en het herstel zal geleidelijk zijn. Er zullen dan ook nog veel bijkomende stappen nodig zijn”, werpt Hans Maertens op. “Het is dan ook goed dat de Vlaamse regering eerder deze week een solvabiliteitsplan met bijkomende steunmaatregelen heeft goedgekeurd om bedrijven door de coronacrisis te helpen. We dringen erop aan dat ook de federale regering nu zo snel mogelijk met extra maatregelen komt.”

Contactpersoon

Martine Taeymans

Directeur Communicatie & Marketing

VZW_IMU_GROUPS
IMU - Altez 0110
IMU - Sport Vlaanderen
Welt white paper
Ontdek onze vacatures!
Gosselin
Plan je bezoek in ons Experience Center!
Proximus
Accent
Domestic Services
Banque de Luxembourg
BMW Brussels
CapitalAtWork
Customer Collective
Deloitte
De Ridder
facilicom
GSJ Advocaten
ING
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
SD  Worx
BovaEnviro+
Tormans
G4S
CRM Group
Logo KPMG
Logo Premed
Logo Randstad
Soundfield
Jobat