Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Eindelijk groen licht voor tweede zeesluis Zeebrugge

Eindelijk groen licht voor tweede zeesluis Zeebrugge

  • 10/05/2019

Na bijna vijftien jaar studeren heeft de Vlaamse regering vandaag beslist dat er een nieuwe, tweede zeesluis komt in de haven van Zeebrugge op de plaats waar momenteel de oude Visartsluis ligt. Onder de sluis zal een tunnel gebouwd worden om het zware havenverkeer te scheiden van het lokale verkeer. Daarnaast komen er tal van flankerende maatregelen om de impact op de omliggende inwoners en bedrijven te beperken en wordt gouverneur Carl Decaluwé aangeduid als aanspreekpunt voor bewoners en bedrijven in Zeebrugge. Apzi-Voka West-Vlaanderen reageert tevreden en opgelucht.

Vandaag, met de eindmeet van de huidige legislatuur in zicht, heeft de Vlaamse regering het voorkeursbesluit voor de nieuwe zeesluis in Zeebrugge principieel vastgesteld. De bouw van de nieuwe sluis zal worden gecombineerd met de aanleg van een tunnel voor de zogenaamde “Nx”. Op die manier komt er alsnog duidelijkheid omtrent dit voor de haven essentiële dossier. “Als Apzi-Voka West-Vlaanderen zijn wij opgelucht en tevreden dat er vandaag een definitieve beslissing genomen is. Momenteel is de achterhaven enkel bereikbaar via de Vandammesluis, die steeds meer mankementen vertoont. Dit maakt de haven van Zeebrugge kwetsbaar. Met de nieuwe sluis krijgen we de garantie op verdere economische groei en extra tewerkstelling. Ook voor de volgende Vlaamse regering moet dit een prioritair dossier blijven, want zij zal dit project verder moeten voorbereiden, budget voorzien en realiseren. We beseffen dat er nog verschillende procedurele stappen gezet moeten worden, maar ten laatste in 2021 moet de schop ook effectief in de grond”, stelt Marc Adriansens, voorzitter van Apzi-Voka West-Vlaanderen.

Leefbaarheid in Zeebrugge

Daarnaast is Apzi-Voka West-Vlaanderen blij dat de Vlaamse overheid aankondigt sterk te zullen inzetten op flankerende maatregelen die de leefbaarheid ten goede moeten komen. Door de inplanting op de Visartsite zullen enkele woningen en bedrijven verplicht zijn om zich elders in Zeebrugge te vestigen. Er komt echter een participatieproces onder leiding van gouverneur Carl Decaluwé samen met het stadsbestuur en het havenbedrijf. “Wij zijn blij vast te stellen dat er werk wordt gemaakt van een échte begeleiding voor de getroffen burgers en ondernemingen. Voor het welslagen van dit project zijn de aspecten leefbaarheid en aanwezigheid/aanspreekbaarheid van het projectteam cruciaal. We moeten tot een win-win situatie komen voor zowel de Zeebrugse haven als de lokale leefgemeenschap. Laat ons allemaal samen de handen in elkaar slaan om de toekomst van de Zeebrugse haven als economische motor voor West-Vlaanderen en bij uitbreiding voor heel Vlaanderen te garanderen”, besluit Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag