Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 14/02/2023

Voka start met het allereerste Talentcenter van Vlaanderen. De primeur is voor Technopolis in Mechelen. In een Talentcenter kunnen leerlingen van 12 tot 14 jaar taal- en rekentesten en technische proeven uitvoeren. Om zo een studiekeuze te maken die nog beter bij hun talenten en interesses liggen. "Elk jaar veranderen 18.000 leerlingen in Vlaanderen van studierichting. Omdat de studiekeuze niet goed aansluit bij hun talenten en interesses. Daar willen we verandering in brengen", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Het allereerste Talentcenter zal in Technopolis in Mechelen komen. Leerlingen rond de leeftijd van 12 tot 14 jaar komen met de klas naar het Talentcenter en voeren er testen en proeven uit. De testen bestaan uit tien onderdelen waarmee de leerlingen zo'n twee uur bezig zijn. Het gaat onder andere om een VR-spel dat technisch inzicht analyseert, maar ook om motorische testen en taal- en rekenproeven.

TC2
Na het afleggen van testen en proeven krijg je een rapport. Dat rapport geeft je een aantal mogelijke studierichtingen.

 

"De leerlingen krijgen na afloop een gepersonaliseerd talentenrapport met daarin vrijblijvend de mogelijke studierichtingen in de regio die aansluiten bij hun interesses en talenten", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Scholen, Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) en leerkrachten doen vandaag al veel inspanningen om leerlingen goed te oriënteren. In de praktijk lukt dat echter niet altijd meteen goed. Elk jaar veranderen 18.000 leerlingen van richting omdat de oorspronkelijke keuze toch niet de juiste bleek. In de helft van de gevallen verandert de leerling van ASO naar TSO of BSO."

Voka investeert samen met Technopolis in de uitbouw van het allereerste Talentcenter bij Technopolis in Mechelen. Al meer dan 20 scholen - goed voor 63 klassen - uit Mechelen en omgeving toonden interesse om met hun leerlingen het Talentcenter te bezoeken. “Dit gaat een grote meerwaarde zijn voor alle jongeren die niet meteen hun weg vinden in het enorme aanbod van studierichtingen. En ja, Technopolis zou natuurlijk Technopolis niet zijn, mochten we via deze manier jongeren ook willen stimuleren om van alle mogelijke richtingen in het secundair voor een STEM-richting te gaan”, zegt Stephane Berghmans, ceo van Technopolis.

Vlaamse steun

Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts maakt 130.000 euro vrij om de werking van het eerste Talentcenter mee mogelijk te maken. Hij schaart zich achter de ambitie om kinderen te begeleiden bij het maken van een positieve studiekeuze. “Hoe sneller jongeren terechtkomen in de richting die past bij hun talenten, hoe sneller ze die talenten verder kunnen ontwikkelen en hoe beter ze zich voelen”, zegt Weyts. “We investeren ondertussen in het technisch en beroepsonderwijs om het nog aantrekkelijker te maken."

Wetenschappelijk onderbouwd

Het Talentcenter en het talentenrapport zijn wetenschappelijk onderbouwd door academici van de UGent. Een team van psychologen legt zich toe op het onderwerp in het kader van een door Voka gefinancierde leerstoel. De onderzoekers verzamelden data van 1.000 leerlingen wiens talenten en vaardigheden in kaart werden gebracht. Deze leerlingen worden verder opgevolgd waardoor het mogelijk wordt om het verband te onderzoeken tussen de testresultaten, studiekeuze, studiesucces en studietevredenheid. “We willen het aanbod van het onderwijs aanschouwelijk maken, zonder daarom te raken aan de keuzevrijheid van ouders en leerlingen. Het is geen selectietest die zegt wat kinderen moéten studeren of welk beroep ze moeten kiezen, wel een menukaart op basis van wat men graag eet”, zegt Wouter Duyck, professor cognitieve psychologie verbonden aan de UGent en coördinator van de leerstoel.

Voka haalt de mosterd voor het Talentcenter uit de Oostenrijkse regio Steiermark. Sinds de oprichting door de lokale Kamer van Koophandel in 2016 ontvingen al meer dan 34.000 leerlingen er hun talentenrapport. Meer dan 75% van de leerlingen in de regio komt langs in het Talentcenter. ​