Skip to main content
  • Nieuws
  • Eerste editie van Welt talentenmarkt in Zeebrugge matcht werkzoekenden en werkgevers

Eerste editie van Welt talentenmarkt in Zeebrugge matcht werkzoekenden en werkgevers

  • 05/12/2018

De aanhoudende krapte op de West-Vlaamse arbeidsmarkt belemmert de groei van onze West-Vlaamse ondernemingen. Daarom organiseerde Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen op 5 december een talentenmarkt in het kader van zijn Welt-traject. Voka West-Vlaanderen wil zo havengebonden ondernemingen helpen bij hun zoektocht naar geschikte medewerkers.

18 bedrijven en meer dan 160 werkzoekenden namen deel aan de allereerste editie van de Welt talentenmarkt. In de ABC-toren in Zeebrugge kon Voka West-Vlaanderen zo, in samenwerking met de VDAB, 87 concrete vacatures en leerwerkplaatsen aanbieden. Ook hoogopgeleide anderstalige nieuwkomers konden via het project @level2work samen met hun coach de talentenmarkt bezoeken. Werkzoekenden en deelnemende ondernemingen werden op voorhand gematcht en konden tijdens het event een eerste gesprek aangaan. De aanwezige arbeidsbemiddelaars en andere partners gaven naast sollicitatieadvies ook gericht advies over de cv’s van de deelnemers. “Met dit initiatief willen we onze havengebonden ondernemingen actief ondersteunen in hun zoektocht naar geschikte medewerkers en hen zo in staat stellen hun verdere groei te realiseren”, stelt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen.Welt talentenmarkt

Aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt kent vele facetten

Door de combinatie van een lage werkloosheidsgraad en een groot aanbod aan vacatures blijft de spanning op de West-Vlaamse arbeidsmarkt aanhouden. Per vacature zijn er momenteel in West-Vlaanderen 3,1 werkzoekenden per VDAB-vacature beschikbaar. Rekenen we daar ook nog de vacatures bij geplaatst bij de wervings- en selectiekantoren dan daalt de verhouding werkzoekenden per vacature zelfs tot 1,7. In de regio Brugge scoort de verhouding werkzoekenden per VDAB-vacature 2,8. Voor de regio Kortrijk, Roeselare, Tielt is dat respectievelijk 2,8, 2,4 en 2,2.

Naast initiatieven zoals deze talentenmarkt zijn ook structurele maatregelen noodzakelijk om een oplossing te bieden voor de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Zo pleit Voka West-Vlaanderen ook voor het activeren van elk talent, het stimuleren van de arbeidsmobiliteit, voor gerichte economische arbeidsimmigratie en meer aandacht voor STEM en duaal leren. “Alleen door voluit in te zetten op al deze hefbomen kunnen we de krapte op de arbeidsmarkt terugdringen”, besluit Mons.

De talentenmarkt in Zeebrugge werd georganiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid in het kader van Welt, het begeleidingstraject voor ondernemingen die hun hr-beleid willen optimaliseren en investeren in het opleiden op de werkvloer van (toekomstige) medewerkers.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag