Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "In een turbulent jaar als 2022 was internationaal ondernemen opnieuw geen wandeling door het park."

"In een turbulent jaar als 2022 was internationaal ondernemen opnieuw geen wandeling door het park."

  • 05/06/2023

Vlaanderen is een van de meest open economieën ter wereld. Ook vanuit onze provincie zetten heel wat ondernemers de stap richting buitenland. En omdat internationaal ondernemen altijd een beetje avontuur is, staan onze Global Ambassadors altijd klaar met helder advies. Zo ook Patrick Hermans, die vorig jaar als Global Ambassador Griekenland uit de startblokken schoot. De rol van matchmaker tussen Vlaamse en Griekse zakenpartners is hem op het lijf geschreven…

Diverse bestuursmandaten

Toegegeven, Patrick Hermans heeft niet het typische profiel van een eigenaar-ondernemer of exportmanager die over de landsgrenzen actief is. “Als CEO van Concentra en bestuurder van onder andere Mediahuis ben ik eerder langs de zijlijn bezig met internationaal ondernemen. Met Mediahuis zijn we trouwens in een vijftal landen actief, waaronder Nederland, Ierland en Duitsland. Vanuit het Family Office van de familie Baert volg ik onze participaties op die internationale stappen zetten, waarbij we lokaal structuren en teams opzetten en buitenlandse co-investeerders zoeken. Via diverse mandaten in raden van bestuur en advies hou ik voeling met (internationale) issues waar zowel mature bedrijven als scale-ups wakker van liggen.”
 

Patrick Hermans & Christine Thonnon


Global Ambassador Griekenland

Ondanks zijn goedgevulde professionele agenda kon Christine Thonnon, senior adviseur ondernemingen bij Voka – KvK Limburg, Patrick in 2022 over de streep trekken om als Global Ambassador Griekenland te starten. “Patrick kon ons tal van troeven voorleggen”, zegt Christine. “Zo is hij lid van zowel de Vlaamse Kring in Griekenland als van een business forum in Athene. Door zijn studie van de Griekse taal (Universiteit van Thessaloniki) en vele reizen naar het vasteland, heeft hij ondertussen een relatief goed inzicht in de Griekse (zakelijke) samenleving. Ook zijn trackrecord op professioneel vlak – met bijbehorend netwerk – gaf mee de doorslag. We waren bij Voka – KvK Limburg dan ook erg 52 Jaarverslag 2022 Versterken Collega Christine Thonnon in dialoog met Patrick Hermans van Concentra blij toen Patrick aangaf dat hij als Global Ambassador wou starten, samen met Pagona Tsikli.”

Link met Voka

Patrick was voor Christine en haar collega’s geen onbekende. “Concentra is al vele jaren actief lid van Voka – KvK Limburg”, geeft Patrick aan. “Onze voorzitter van de Raad van Bestuur, Jan Baert, is bestuurder bij Voka Limburg. Zelf neem ik actief deel aan het Netwerk Bedrijfsleiders. Samen met enkele andere professionals richtte ik het CFOnetwerk Strategic Finance op, waarvan ik dit werkingsjaar de voorzitter ben.”

Exportgerichte regio

In de vele professionele contacten die Patrick heeft met Vlaamse ondernemers, komt één specifiek element vaak in beeld: Vlaanderen is en blijft een exportgerichte regio. “Omwille van onze beperkte interne afzetmarkt richten tal van ondernemers het vizier op het buitenland. Ook bij scale-ups – een groep naast de meer mature bedrijven waar we via het Family Office de laatste jaren meer voeling hebben mee gekregen – merk ik een toenemende internationale mindset, vaak in combinatie met en ondersteund door risicokapitaal. Zakendoen in het buitenland vergt trouwens de nodige ondersteuning en begeleiding, en dat is waar organisaties als Voka en Flanders Investment and Trade mooie inspanningen leveren. Specifiek voor Griekenland wil ik op dit vlak ook mijn steentje bijdragen, via mijn medewerking aan de Vlaamse Kring en de lokale business club.”

"Om succesvol internationaal te ondernemen, is lokale vertegenwoordiging een must."
- Patrick Hermans, CFO van Concentra

Turbulent jaar

Die ondersteuning en begeleiding waren meer dan ooit welkom in een turbulent jaar als 2022. “Op basis van een analyse op basis van de oorsprongcertificaten die Voka – KvK Limburg uitreikt, merken we dat de geopolitiek onstabiele toestand een impact heeft gehad op de verre export”, geeft Christine aan. “In de tien topbestemmingen voor verre export blijft Turkije bovenaan staan. Diverse landen uit het Midden-Oosten vervolledigen deze lijst van topbestemmingen, terwijl Rusland verdwenen is uit de top drie. Diversiteit, risicospreiding en duurzame innovatie zijn het devies. Eind 2022 zagen we de eerste tekenen van stabilisering.”

Bruggenbouwer

Als Global Ambassador Griekenland is het evident dat Patrick dit zuiderse land extra in de kijker wil zetten. “Griekenland is onder Vlamingen vooral bekend als vakantiebestemming. Maar men kan in Griekenland ook uitstekend zakendoen, en naarmate de economie zich herstelt worden de kansen er alsmaar interessanter. Bedrijven in de slimme en technologische agri-voedingssector zien mooie zakelijke opportuniteiten. Ook de vastgoedmarkt, gelinkt aan (eco)toerisme, en de invulling van een aanbod voor de grootstedelijke expat- community, maakt opgang. Naast het sterk groeiende start-up ecosysteem in Athene en Thessaloniki stellen we vast dat deze regio’s zich ook ontwikkelen als digitale hubs voor de levering van softwaregerelateerde diensten. Verder wordt er fors geïnvesteerd in e-mobiliteit, duurzame energiebronnen als zonneparken en wind- en biomassaprojecten. Tenslotte zijn er mooie opportuniteiten in de havenindustrie en afgeleide logistieke activiteiten. Ik adviseer ondernemers die willen investeren en/of zakendoen in Griekenland, om te connecteren met lokale privaat–publieke vertegenwoordigers die de taal, markt en culturele eigenschappen goed kennen. Zij zullen mee deuren openen naar de beleidsmakers. Ik treed met overtuiging en ‘philotimo’ op als bruggenbouwer tussen Vlaamse en Griekse ondernemers.”

Contactpersoon

Christine Thonnon

Manager internationalisatie

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie