Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Een succesvolle podcast is authentiek en maakt echt een verschil”

“Een succesvolle podcast is authentiek en maakt echt een verschil”

  • 19/06/2024

Er is leven na een scheiding. Die positieve boodschap wil Linda Vandevenne met Café Séparé meegeven aan iedereen die met een echtscheiding of relatiebreuk te maken krijgt. Tweewekelijks brengt ze in haar podcast getuigenissen rond het leven na een scheiding, en daarmee raakt ze duidelijk een snaar. Ze begon eraan zonder businessplan, maar inmiddels zet Linda concrete stappen om van haar persoonlijke project ook een verdienmodel te maken.

Linda, Café Séparé bestaat nu bijna een jaar. Wat is het verhaal achter je podcast?

“In 2021 ben ik na een relatie van achttien jaar gescheiden van de papa van mijn twee kinderen. Ik belandde toen in een storm. Er kwam heel veel op me af, emotioneel maar ook praktisch. Ik had behoefte aan een houvast, aan rolmodellen waaraan ik me kon optrekken. Dus ging ik op zoek naar podcasts – ik was al fan – en boeken die me support konden bieden. Maar alles wat ik over het onderwerp beluisterde en las, vond ik erg negatief en zwaar. Ik kon me daar niet echt in herkennen.”  

“Ik kwam gaandeweg tot de ontdekking dat scheiden echt een nieuw hoofdstuk is dat je sterker kan maken. Dat wilde ik naar voren brengen. Daarom besloot ik om een podcast over scheiden te creëren met een positieve insteek en met als boodschap: scheiden is zwaar en voelt als falen, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Ik wil hoop geven, mensen inspireren en motiveren om de draad terug op te pakken en nieuwe wegen in te slaan.”  

Hoe ben je eraan begonnen? Had je een businessplan?

“Nee, ik had een idee en van daaruit ben ik gewoon gestart. Maar ik heb het wel professioneel aangepakt, ik wilde een zo groot mogelijk bereik. Daarom heb ik professionals ingeschakeld voor het logo, de website en de foto’s. De editing van de podcast wordt gedaan door de podcastspecialisten van De Praeters.”  

linda vandevenne

Hoe werd je podcast onthaald?

“Ik kreeg van in het begin enorm veel reacties. Mensen herkennen zich heel hard in de verhalen. Ik merk dat de podcast echt in een behoefte voorziet. Eigenlijk is het raar dat er nog niet zoiets als Café Séparé bestond: een op de twee relaties eindigt in een breuk. Er komt daarbij zo ontzettend veel op je af, maar er is nog steeds een taboe om er heel concreet over te spreken. Dat doorbreek ik met mijn podcast, en ik leg de focus daarbij op het positieve, de nieuwe kansen die je hebt na een scheiding of relatiebreuk.”  

Hoeveel luisteraars bereik je inmiddels?

Bureau De Praeters vertelde mij onlangs dat ik de tweede grootste podcast ben die ze maken. Dat was heel leuk om te horen. Het bereik van een podcast als De Morgen is voor mij nog niet weggelegd, maar het aantal beluisteringen per aflevering gaat toch al richting de tweeduizend. Alle afleveringen samen waren sinds de lancering van de podcast goed voor in totaal dertigduizend beluisteringen. Mensen spreken erover, ik maak eigenlijk geen reclame. Ik heb een instagrampagina en een website, that’s it. Mijn pr verloopt helemaal via mond-tot-mondreclame.” 

Wil je op termijn je inkomen volledig halen uit Café Séparé?

“Dat is zeker mijn ambitie, je moet groot durven dromen vind ik. Het is natuurlijk een proces van trial and error. Wat werkt en wat niet? Ik ben nu begonnen om van Café Séparé naast een digitaal ook een echt samenkomen te maken. Vorig jaar heb ik bij wijze van proef een event georganiseerd en in juni 2024 volgt er nog een ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de podcast. Daarvoor vraag ik ook inkom.”  

“Verder ga ik op zoek naar samenwerkingen. Mijn podcast is een heel geschikt platform voor wie ondersteunende diensten aanbiedt in het scheidingsproces, zoals advocaten en mutualiteiten. Op de lange termijn wil ik Café Séparé op de kaart zetten als vraagbaak, houvast en checklist voor alles wat er op je afkomt bij een scheiding. Dan gaat het over de emotionele aspecten, maar ook over alle praktische zaken zoals de afspraken met je ex, regelingen rond de kinderen, financiën, juridische zaken, bemiddeling enzovoort. Daarvoor ga ik nog op zoek naar de juiste partner en invalshoek, want dat is iets wat ik niet alleen kan.”  

linda vandevenne podcast

In het Bryo StartUp-traject van Voka word je omringd door gelijkgezinde ondernemers, en dat is superinspirerend.”

Linda Vandevenne, host van Café Séparé

Is het moeilijk om Café Séparé te combineren met je huidige job?

“Ik werk fulltime, dus het werk voor Café Séparé doe ik allemaal na mijn uren. Maar mijn kinderen zijn nog maar de helft van de tijd bij mij, dus ik heb meer vrije tijd. Die investeer ik helemaal in mijn project.”

“Ik merk wel dat er heel veel op me afkomt. Daarom ben ik in het Bryo StartUp-traject van Voka gestapt. Je wordt daar als starter omringd door gelijkgezinde ondernemers, en dat is superinspirerend. Met een van hen werk in nu samen. Hij helpt mij als businesscoach om keuzes te maken. Welke kant wil ik op met mijn podcast – en vooral: welke niet. Ik ben niet begonnen vanuit een businessmodel maar vanuit een concrete nood die ik signaleerde. Ik geloof er honderd procent in dat het verdienmodel daar organisch uit groeit.”  

Tot slot: zie jij podcasts als een slimme vorm van marketing voor bedrijven?

“Absoluut. Een podcast waarin je als bedrijf je professionele kennis en inspiratie deelt, kan een perfecte manier zijn om een groot publiek aan te spreken. Een podcast is een heel krachtig medium. Je bereikt je publiek een-op-een, op een directe manier. Je hebt de volledige, geconcentreerde aandacht van mensen, en zo leren ze een bedrijf of persoon echt van nabij kennen. Belangrijk is wel dat je authentiek bent en dat je met je podcast echt een verschil maakt.” 

Wat is Café Séparé?

Café Séparé is een tweewekelijkse podcast waarin mensen die zijn gescheiden, aan het scheiden zijn of gaan scheiden hun eigen verhaal vertellen. Bedenkster Linda Vandevenne – gescheiden, twee kinderen –interviewt gelijkgestemden en laat (ervarings)deskundigen aan het woord.  

In juni 2023 lanceerde ze de eerste 4 afleveringen Café Séparé. Inmiddels zijn er 26 afleveringen gemaakt en is de podcast aan zijn tweede seizoen begonnen.  

Contactpersoon

Sofie Vermeir

Adviseur Ondernemerschap

Ik wil meer weten over Bryo!

Klik hier
Proximus

Artikel uit publicatie