Skip to main content
  • Nieuws
  • Een ‘smart sportbuddy’ voor zwemmers

Een ‘smart sportbuddy’ voor zwemmers

  • 25/09/2018

Je zwemprestaties opvolgen met een piepkleine wearable? Dat kan binnenkort met de Smart SportBuddy. Dekimo Leuven en het Nederlandse FreeSense Solutions ontwikkelen samen een wearable die de prestaties en gezondheidsparameters van zwemmers opvolgt. Johan Van Eemeren is de managing director van Dekimo Leuven. Zij ontwikkelen firmware, embedded software en elektronica op maat voor de industrie.

Tekst: Sus Bergmans & Marlies Vanthuyne - Foto’s: Studio Dann

Gestart met lay-out van printed circuit boards

“We zijn gestart met het bedrijf Layers NV in ‘89 met twee personen: mijn vrouw en ikzelf. Als een typische kmo zijn we begonnen in onze eigen garage. In 2001 hebben we ons in Leuven gevestigd. We waren toen een PCB-lay-out bureau, een spin-out van een Nederlands bureau El-Contronic. Tot 2008 waren we alleen actief rond PCB-lay-outen (Printed Circuit Board). Dat is het ontwerpen van het design van de groene printplaatjes. Het is een specialiteit op zich. Heel wat mensen bedenken elektronica maar die moet je daarna in iets produceerbaars omzetten. En daarvoor moet je op een heel kleine oppervlakte alle verbindingslagen en componenten kwijtraken. Om alle componenten én de verbindingen tussen de componenten mogelijk te maken, moet je heel wat specifieke technologieën onder de knie hebben. En die printplaatjes moeten telkens kleiner en kleiner worden. Miniaturisering is dus de grote uitdaging in onze sector”, aldus Johan Van Eemeren.

Vandaag zowel software als hardware

“Sinds 2008 zijn we inhoudelijk uitgebreid en doen we ook de algemene ontwikkeling van software en elektronica.We hebben vandaag 30 medewerkers. De helft ervan is alleen met lay outen bezig. Het andere deel van ons team doet algemene ontwikkelingen. We zijn dus multidisciplinair en dat heeft tal van voordelen. Enerzijds kunnen we ten aanzien van de klant de volledige verantwoordelijkheid nemen van een ontwikkeling. Anderzijds is het voor de medewerkers zelf ook interessanter. Er is meer afwisseling en ze leren van elkaar. En ze kunnen zelf kiezen waar ze zich verder in specialiseren”, zegt Johan Van Eemeren met terechte trots.

"Ons multidisciplinair team heeft tal van voordelen. We inspireren elkaar en steken heel wat van elkaar op."

Smart Swimbuddy


Ge/ver-trouwd met Nederland

De Nederlandse markt is voor het bedrijf geen onbekende. “We zijn ontstaan uit een Nederlands bedrijf. Mijn vrouw is Nederlandse en we hebben daar al van bij het begin klanten. We zijn ook altijd aanwezig geweest op belangrijke beurzen in Utrecht, zoals Electronics & Applications, ESEF en World of Technology & Science. De Dekimo groep, het moederbedrijf van Layers nv, heeft vestigingen in heel Nederland en kan zo service bieden kort bij de klant. Voor Dekimo Leuven is die markt heel belangrijk. In 2017 steeg het aandeel van de Nederlandse markt in hun omzet van 17% het jaar voordien naar 27%,” vertelt Johan Van Eemeren.
 

Een slim oortje voor zwemmers

Één van de laatste samenwerkingen met Nederland is de Smart SportBuddy. Het is een oortje, een in-ear-wearable, voor zwemmers waarmee allerlei zaken worden gemeten: hartslag, rotatiehoeken, de actuele zwemslagfrequentie... Er is ook directe communicatie met de trainer mogelijk. De sporter krijgt zelfs tijdens zijn inspanning nog feedback waarmee hij zijn gedrag kan aanpassen. Dat gebeurt via lerende software die de prestaties analyseert, vergelijkt met het trainingsdoel en via een ‘navigatiestem’ feedback geeft aan de zwemmer tijdens het zwemmen. De gebruiker kan de gegevens ook op langere termijn bijhouden en delen met trainers en coaches. Voor die ontwikkeling werkt Dekimo Leuven samen met het Eindhovense bedrijf FreeSense Solutions, die heel sterk zijn in productarchitectuur en applicatiesoftware. Zij specialiseren zich in de ontwikkeling van technologie voor wearables en slimme indooromgevingen. “Onze Nederlandse partner bedenkt het concept en wij zorgen voor het lay outen en het produceerbaar maken. We hebben zelf ook een fabriek en hebben expertise op vlak van productie van elektronica. Daardoor weten we hoe we iets moeten maken dat niet alleen voor een paar prototypes werkt, maar ook in grotere volumes. Een dergelijke wearable ontwikkelen voor de zwemsport is het moeilijkst. Want het moet tegen water en druk kunnen én piepklein zijn. Omdat wateren miniatuurontwerp zo uitdagend is, is het simpeler om het achteraf aan te passen voor andere sporten dan omgekeerd. Het is dan ook heel interessant om hier aan mee te werken. Intussen is er een proof-of-concept en een eerste prototype. Daar gaat FreeSense verder mee testen en passen wij de lay-out terug aan. In het najaar komt er een nieuwe versie”, zegt Johan Van Eemeren.

"Internationale samenwerking houd je scherp. Je komt in contact met de nieuwste ontwikkelingen."

Grote ambities
smart swimbuddy

"De samenwerking in dit project is heel interessant. Deze innovatieve sector is een combinatie van health, sport, wearables, hightech en nog veel meer. Allemaal thema’s die het goed doen op de markt. We hopen daarmee te groeien in Nederland en Europa, en waarom niet verder? Met dit project wil FreeSense Solutions op termijn samenwerken met grote sportmerken en technologiebedrijven om het in grote hoeveelheden aan de man te brengen. En dat is natuurlijk ook voor ons heel interessant. Want die merken zullen hun eigen accent willen leggen en dan zijn wij terug aan de beurt voor het lay-outwerk”, aldus Johan Van Eemeren.

Maar Dekimo is ook op andere terreinen actief. Zo heeft ze grote namen onder haar klanten als de Nederlandse printerbouwer Océ. En ze werkt mee aan de adaptor van miDiagnostics. Zij ontwikkelen in samenwerking met Imec een minilabo op basis van een teststrip met daarin een silicon chip. Die teststrip kan volledig autonoom, snel en goedkoop een grote diversiteit aan moleculen, proteïnen, virussen en bloedcellen meten uit een bloedstaal. Maar ook spelers als Thales, Omron, Nokia en Euresys doen geregeld beroep op de diensten van Dekimo. “2017 was het beste jaar sinds onze oprichting 30 jaar geleden en sloot af met een groei van 51%. Dat is beloftevol voor de toekomst!”, oppert een optimistische Johan Van Eemeren.

 

BUSINESS OVER DE GRENS
  

Elke maand zet Ondernemers een Vlaams-Brabants bedrijf in de kijker dat betrokken is in een samenwerkingsproject met Nederland. Zo’n project verruimt niet alleen je kijk op zaken doen maar opent ook deuren naar nieuwe klanten. Dat blijkt duidelijk uit alle getuigenissen. Tientallen Vlaams-Brabantse bedrijven ontvangen steun van Europa via deze Interregprojecten en brengen zo grensoverschrijdende zakenrelaties tot stand. Dat geeft echt een boost aan de economie in onze provincie. Om die reden investeert ook de Provincie Vlaams-Brabant in die projecten door extra subsidies toe te kennen.

Meer info over dit programma: 
www.grensregio.eu
 

EUInterregVlaams-Brabant

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie september 2018.

Proximus