Skip to main content
  • Nieuws
  • Een positieve, oplossingsgerichte blik op de toekomst

Een positieve, oplossingsgerichte blik op de toekomst

  • 27/05/2019

Je loopbaan de goede richting uit laten varen. Een job uitoefenen die echt bij je past. Bevlogenheid houden in je job. Het zijn zaken die weleens voor muizenissen of zelfs slapeloze nachten zorgen. Na ruim tien jaar ervaring in arbeidstrajectbegeleiding en in Human Resources, besloot Kirsten Winnelinckx, samen met 'Make me Fly!', coaching aan te bieden via haar eigen bedrijf: ‘Vuurvlieg; laat talent gloeien en groeien’.

Tekst: Sophie Berlamont – Foto’s: Dirk Leemans

Mensen coachen om meer uit zichzelf te halen. Iedereen doet het, zou je bij wijze van boutade kunnen zeggen. Maar Kirsten Winnelinckx had net iets anders in gedachten. Ook in de hr-markt komt het eropaan zich te onderscheiden. “Onze focus ligt op het ontdekken en activeren van talenten, positiviteit en focus”, zegt Kirsten. “Wie dagelijks z’n talenten kan inzetten, heeft meer zelfvertrouwen, is beter gewapend tegen burn-out en ervaart meer plezier, werkvreugde én geluk. Iedereen kan dat gebruiken: zowel zaakvoerders, leidinggevenden, middenkaders als medewerkers.”

Iedereen een brandend kontlichtje

Bij Vuurvlieg zijn ze ervan overtuigd dat mensen die zich bewust zijn van hun talenten sterker in het leven staan. Ze zijn gelukkiger, hebben meer veerkracht en maken betere keuzes. “Mensen die op en top zichzelf zijn stralen. Het lijkt soms alsof ze - net zoals bij vuurvliegjes - een eigen lichtbron hebben en gloeien.

Het is onze missie om dat effect (wij noemen het 'een brandend kontlichtje') bij zo veel mogelijk kinderen en volwassenen te activeren”. Om goede keuzes te kunnen maken, is het goed om je opties te kennen. “We helpen om de focus te leggen op oplossingen en verlangens in plaats van op problemen en beperkingen. Dat vraagt een positieve, oplossingsgerichte blik op de toekomst, een groei-mindset en een helder beeld van wat je écht verlangt. Van zodra die focus er is, wordt het een pak gemakkelijker om de juiste keuzes te maken.”

Kirsten vuurvlieg

Wij willen dat talentgericht onderwijs in 2030 de norm is in elke Vlaamse school en dat elke leerling tijdens z'n schoolloopbaan wordt uitgedaagd om vanuit een diversiteit aan activiteiten zijn of haar talenten te ontdekken en te activeren.

Kirsten Winnelinckx - Vuurvlieg

Niet enkel volwassenen zijn gebaat met het in kaart brengen en activeren van hun talenten. Ook kinderen kan je wapenen tegen stress en burn-out. Vuurvlieg heeft daarom ook een educatief programma rond talentgericht onderwijs ontwikkeld. Het boek, bedacht en geschreven door Kirsten ‘Kontzettend Bedankt’, over een vuurvliegje Len, vormt de basis van het ‘ta-LEN-t in de klas'-programma'. Er wordt gewerkt met leerlingen vanaf de 3de kleuterklas tot en met het 2de middelbaar. In de talentenateliers gaan de kinderen aan de hand van zes personages, op zoek naar talenten die ze bij zichzelf herkennen. Ze staan ook stil bij activiteiten die hen wel of niet een warm gevoel geven. En waarom dat zo is. Ook de ouders en leerkrachten worden betrokken bij dat proces. “Wij willen dat talentgericht onderwijs in 2030 de norm is in elke Vlaamse school en dat elke leerling tijdens z'n schoolloopbaan wordt uitgedaagd om vanuit een diversiteit aan activiteiten zijn of haar talenten te ontdekken en te activeren.”

Een wereld in verandering

VUCA-wereld is een term die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten en omschrijft een snel veranderende wereld. VUCA is een afkorting en staat voor Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous, vier kenmerken van een wereld in verandering. Zoals de bevolking exponentieel gegroeid is, worden ook de veranderingen in onze omgeving (globalisering, digitalisering, technologische veranderingen…) onomkeerbaar. Daardoor neemt de onzekerheid en complexiteit alsmaar toe. “De relatie tussen mensen en bedrijven in de VUCA-wereld is helemaal anders dan de wereld van 100 jaar - zelfs 40 jaar - geleden. Omdat alles steeds sneller verandert en er steeds meer kleine factoren met complexe gevolgen gaan komen, is het noodzakelijk om als persoon en organisatie flexibeler te worden, te zijn en te blijven en zich aan de nieuwe VUCA-wereld aan te passen” vertelt Kirsten. “Daarenboven hebben mensen nood aan verbondenheid, autonomie en het gevoel competent te zijn. We hebben bevlogen mensen nodig om als bedrijf de uitdagingen van de VUCAwereld aan te kunnen."

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld er een pak mooier zou uitzien als alle mensen in hun kracht zouden staan, zouden doen wat ze goed kunnen én waar ze blij van worden. Als ze hun natuurlijke aanleg kunnen inzetten, gaan de zaken schijnbaar moeiteloos.

Kirsten Winnelinckx - Vuurvlieg

Waar moet een bedrijf op inzetten?

Bedrijven horen een duidelijke visie te hebben, waarom doen ze wat ze doen? Maar het is eveneens belangrijk om ervoor te zorgen dat alle medewerkers verbonden zijn met de bedrijfsdoelstellingen. Op die manier ontstaat er betrokkenheid die op zijn beurt kan leiden tot motivatie, vertelt Kirsten. Bedrijven moeten continu inzetten op opleidingen want de jobs van vandaag zullen de volgende decennia misschien niet meer bestaan. Vooral opleidingen inzake communicatie, leiderschap, omgaan met verandering, weerstand... zullen toenemen aan belang in de VUCA-wereld. Er moet niet enkel sterk ingezet worden opleidingen en coaching op de werkvloer; het creëren van verbinding tussen mensen is minstens even belangrijk.

“De rol van de bedrijfsleider is niet meer de rol van controleur en diegene die het werkt verdeelt. De bedrijfsleider krijgt een meer faciliterende, verbindende rol: diegene die het mogelijk maakt dat mensen hun werk op een vlotte en aangename manier met zo veel mogelijk resultaat kunnen uitvoeren.”

kirsten vuurvlieg

De bedrijfsleider krijgt een meer faciliterende rol: diegene die het mogelijk maakt dat mensen hun werk op een vlotte en aangename manier met zo veel mogelijk resultaat kunnen uitvoeren.

Kirsten Winnelinckx - Vuurvlieg

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie mei 2019.

Proximus