Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Een opleiding op maat én in het bedrijf? Ondernemingen zijn fan"

"Een opleiding op maat én in het bedrijf? Ondernemingen zijn fan"

  • 09/02/2023

artikel

Alle ondernemingen kunnen bij Voka - KvK Limburg terecht voor een divers aanbod aan opleidingen. Steeds vaker worden die opleidingen niet extern maar in het bedrijf gegeven, de zogenaamde In Company-opleidingen. “We zien een stijging met 40 procent”, zegt Jonas De Raeve, directeur belangenbehartiging van Voka - KvK Limburg. "Het is niet alleen comfortabeler, maar omdat onze werknemers zich bevinden in een vertrouwde omgeving, voelen ze zich ook snel op hun gemak. Een goed opleidingsaanbod trekt ook nieuwe mensen aan", zegt Ruben Schreurs, zaakvoerder van Bam Bormet.

De producent van poorten, slagbomen en andere toegangssystemen Bam Bormet in Nieuwerkerken organiseert voor enkele werknemers een opleiding over het contact met klanten aan de telefoon. “Af en toe bellen onze klanten met een moeilijke vraag of een probleem”, zegt zaakvoerder Ruben Schreurs. “Er is bijvoorbeeld een stroompanne, waardoor de poorten niet meer open kunnen, en ze vinden het sleuteltje niet om de toegangspoort manueel te openen.”

In dergelijke situaties is het belangrijk dat de werknemer de klant geruststelt en zo snel mogelijk een oplossing aanbiedt, vindt Schreurs. “Het is de bedoeling dat onze klant de telefoon tevreden neerlegt in de wetenschap dat zijn vraag werd beantwoord of dat zijn probleem werd opgelost. De klant moet het gevoel hebben dat er naar hem wordt geluisterd. Voor onze medewerker is het belangrijk dat hij niet het gevoel krijgt dat hij het verkeerd heeft aangepakt.”

De werknemers van Bam Bormet, wat staat voor Belgian Access Management, gevolgd door de namen van de stichters Michel Bormans en André Metten, volgen de opleiding niet op een externe locatie maar in de eigen gebouwen. “Dat is voor iedereen de beste en meest efficiënte oplossing”, vindt Ruben Schreurs. “Het is niet alleen comfortabeler, maar omdat onze werknemers zich bevinden in een vertrouwde omgeving, voelen ze zich ook snel op hun gemak.”

Corona

De opleidingen die door Voka Limburg worden aangeboden, kunnen extern georganiseerd worden maar ook op de werkvloer. Dat zijn de zogenoemde In company-opleidingen. “Door de coronacrisis kiezen bedrijven steeds vaker voor een opleiding op maat die op het bedrijf wordt gegeven”, zegt Jonas De Raeve, directeur belangenbehartiging bij Voka - KvK Limburg. “We zien een stijging van zulke opleidingen met ongeveer 40 procent ten opzichte van de periode voor corona.”

Vandaag zijn vooral financiële en commerciële opleidingen in trek, maar ook opleidingen rond digitale vaardigheden zijn veelgevraagd. Voorts zijn de highlevel opleidingstrajecten voor leidinggevenden populair. Voor die opleidingen werkt Voka Limburg samen met de Solvay Business School.

Steeds belangrijker

De opleiding bij Bam Bromet werd dinsdag gegeven door Hilde Jacobs, die gespecialiseerd is in commerciële communicatie en niet alleen opleidingen geeft via haar eigen bureau maar ook in opdracht van derden. Ook zij stelt vast dat er een stijgende vraag is naar opleidingen die op de werkvloer gegeven worden. “Dat is immers flexibel en efficiënt.”

Volgens Hilde Jacobs zijn er hoe dan ook steeds meer bedrijven die inzien hoe belangrijk een goed opleidingsaanbod kan zijn. “Het wordt steeds moeilijker om goede medewerkers te vinden en te houden. Een goed opleidingsaanbod maakt een werkgever aantrekkelijk, zeker voor jongeren.”

 

📝 Ook nood aan een in company opleiding, wij helpen je graag verder.

💡 Ontdek zeker het uitgebreid en actueel opleidingsaanbod van de Kameracademie

Contactpersonen

Laura Van Wijmeersch

Manager kameracademie en themanetwerken

Hannah Baveco

Coördinator Kameracademie

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging