Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Een mooie en vrije zomer lonkt, maar wat daarna?

Een mooie en vrije zomer lonkt, maar wat daarna?

  • 18/06/2021

Eindelijk. Het ‘Rijk der Vrijheid’ is nu echt steeds meer in zicht. En het Overlegcomité buigt zich vandaag over nog verdere versoepelingen. Maar die vrijheid moet meer dan een zomerbestemming zijn. Hoe lang blijven een aantal beperkingen, zoals in de horeca, eventsector, toerisme en een aantal vergeten sectoren nog gelden? Wat met vaccinaties in het najaar? En waar blijft het noodscenario in geval van een nieuwe variant? 

Wat een verademing was de afgelopen week na maandenlange coronamiserie. Positief nieuws kwam er over de vaccinatiecampagne: in snelheid behoren we tot de Europese top. Positief nieuws kwam er ook over het economisch herstel: volgens de Nationale Bank staan alle lichten op groen. En sinds woensdag kan je in België het Europese coronacertificaat aanvragen om vanaf 1 juli makkelijker te reizen binnen Europa. Gewoon even de CovidSafeBE-app installeren. 

En ook in onze bedrijven waait er een nieuwe wind, mede dankzij de terugkeermomenten sinds 9 juni. Even veilig en op afstand bijpraten aan de koffiemachine? Een terrasje doen met enkele collega’s of professionele contacten? Binnen proeven van wat meer vrijheid en het lekkers dat onze horeca te bieden heeft? Eindelijk kan het weer, maar wel nog altijd met de nodige veiligheidsmaatregelen uiteraard.  

Welke verdere route naar nog meer vrijheid voorzien onze politici na de zomer? Want we zijn er bijna, maar zeker nog niet helemaal.

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

In het Overlegcomité buigen onze topministers zich vandaag onder meer over de regel van 4 en het sluitingsuur in de horeca. En over hoe onze sociale contacten deze zomer kunnen evolueren. De sterren – of beter: de coronacijfers – staan alvast gunstig. -42% dagelijkse besmettingen, -31% dagelijkse opnames, -43% dagelijkse overlijdens. Op de weerkaarten mag het dan al donderen komend weekend, in mijn corona-app trekt de hemel meer en meer open.  

‘Blauw, zo hemelsblauw’, zoals Will Tura zingt in één van zijn onsterfelijke hits. Maar waarin hij ook waarschuwt: ‘Wacht niet te lang, alles gaat voorbij’. Zo gaat het ook met zomers en vakanties. Natuurlijk is het fijn en noodzakelijk om eindelijk zicht te hebben op een zomer met iets meer zuurstof, ook voor onze ondernemingen. Maar wat na de zomer? Welke verdere route naar nog meer vrijheid voorzien onze politici daar? Want we zijn er bijna, maar zeker nog niet helemaal. 

Lange termijn

Vlaams minister-president Jan Jambon opperde gisteren nog eens dat het streefdoel voor Vlaanderen is om op 1 september terug te keren naar een “zo goed als normaal” leven. Vanuit het Overlegcomité waar hij in zetelt, blijft het tot nu toe evenwel wachten op dat langetermijnplan naar het volledige normaal en het licht op groen, met alle voorzichtigheid die we moeten in acht nemen.  

Maar er is niet alleen de zomer; het najaar is dichter dan gedacht. Er moet blijvend gevaccineerd kunnen worden; een derde prik is nog niet duidelijk. De 95 vaccinatiecentra in Vlaanderen zijn voorlopig open tot half oktober. Maar wat daarna? En sommige dreigen al vroeger problemen te hebben omdat ze het steeds lastiger krijgen om de shifts voor medisch geschoolde medewerkers in te vullen.  

Nieuw vaccinatieplan

Daarom blijven we er op aandringen dat er nu al voor het najaar een nieuw vaccinatieplan wordt klaar gemaakt waarin onze bedrijven en interbedrijfsgeneeskundige diensten een rol kunnen spelen. En laat ons ook in de zomer een draaiboek klaar maken voor het geval dat een nieuwe variant alsnog zou opduiken. Laat ons hopen van niet, maar laat ons de komende weken ons voorbereiden. De zomer oogt mooi en vrij maar dat moeten ook de herfst en de winter worden.   

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce